Имран Хан: Съдът в Пакистан отмени присъдата за корупция на бившия премиер

...
3-годишната присъда за корупция на бившия министър-председател Имран Хан беше
Коментари Харесай

3-годишната присъда за корупция на бившия министър-председател Имран Хан беше условна, но не е ясно дали ще го направи бъде освободен от затвора.

Върховният съд на Исламабад го пусна под гаранция, докато не бъде изслушана жалбата му срещу незаконна продажба на държавни подаръци.

Съдът обаче разпореди 70-годишният да остане в ареста до сряда по отделно дело.

Адвокатите на г-н Хан казват, че повече от 100 обвинения са повдигнати срещу него след отстраняването му от власт миналата година.

Те включват изтичане на информация държавни тайни и организиране на бурни протести. Във връзка с тези обвинения са издадени различни заповеди за арест.

Адвокатите на бившия премиер искат разпореждане от Върховния съд, за да не бъде задържан по други дела , но не е определена дата за разглеждане на тази петиция.

Адвокатите на г-н Хан казаха, че Върховният съд изчаква да чуе резултата от вторник във Върховния съд, преди да определи такъв.

Той твърди, че всички обвинения срещу него са политически мотивирани.

Свърши ли политическото бъдеще на Имран Хан, след като той е в затвора? Имран Хан: Героят на крикета отпадна като премиер на Пакистан

Международната звезда на крикета, превърнала се в политик, беше осъдена на три години затвор на 5 август за това, че не е декларирал пари, спечелени от продажба на подаръци, които е получил по време на управлението си, което започна през 2018 г. да струва повече от 140 милиона пакистански рупии ($635 000; £500 000) - включва часовници Rolex, пръстен и чифт копчета за ръкавели.

В резултат на това присъда му е забранено да участва в избори за пет години.

Така нареченият „случай с шифър“, за който г-н Хан сега е задържан в затвора, е свързан с предполагаемото изтичане на дипломатическа телеграма.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Новината за неговата условна присъда идва ден след като друг върховен съд отхвърли обвиненията срещу него за подбуждане, заявявайки, че те са били неправилно повдигнати.

Правителството отрече да има политическа мотивация в ареста или лишаването от право да се кандидатира за обществена длъжност на г-н Хан.

В момента той е държан в затвора Attock, малко заведение в провинция Пенджаб с исторически връзки с армията, на около 85 километра (52 мили) от столицата Исламабад.

Според местните медии редица членове на партията на г-н Хан Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) са били държани преди там.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Преди присъдата му той успя да избегне арест в продължение на месеци, като неговите поддръжници понякога водеха ожесточени битки с полицията, за да го държат извън ареста.

На 9 май г-н Кан беше арестуван, защото не се яви в съда, както беше поискано. Той беше освободен три дни по-късно, като арестът беше обявен за незаконен.

Но арестът предизвика протести в Пакистан - някои от тях насилствени и много насочени към съоръжения, принадлежащи на военните когото демонстрантите обвиниха за падането му. Твърди се, че няколко хиляди негови поддръжници са участвали в протестите и са арестувани.

Оттогава г-н Хан и PTI са изправени пред репресии, с много от висшето му ръководство са арестувани, преди да обявят, че напускат партията. Много гласови поддръжници на г-н Хан сега се чувстват нервни да изразят мнението си или дори тихомълком са изтрили предишните си коментари.

Някои от арестуваните за подкрепа на г-н Хан ще бъдат изправени пред съда във военните съдилища, въпреки протеста на правозащитни групи.

Г-н Хан по-рано каза, че армията в Пакистан е „вкаменена“ от изборите, които неговата партия ще спечели " ръцете долу“ и поради тази причина „те разрушават една демокрация“.

Армията играе важна роля в политиката на Пакистан, като понякога завзема властта в армията преврати и, в други случаи, дърпане на лостове зад кулисите.

Много анализатори смятат, че изборната победа на г-н Хан през 2018 г. се е случила с помощта на военните.

В опозицията той беше един от най-гласните й критици, а анализаторите казват, че популярността на армията е спаднала.

Пакистанският парламент беше разпуснат на 9 август, оставяйки служебно правителство да поеме управлението в навечерието на общите избори тази година, но вероятно ще бъде отложено.

Не е ясно дали те ще се проведат до началото на ноември, както се изисква в конституцията.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР