3 август е Световният ден на динята. Около 92% от

...
3 август е Световният ден на динята. Около 92% от
Коментари Харесай

3 август е Световен ден на динята

3 август е Световният ден на динята. Около 92% от масата на динята е вода – това е най-високият % измежду плодовете, поради което тя може да утоли освен апетит, само че и жадност. Празникът се отбелязва най-много в Съединените щати. Сред най-популярните надпревари по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки.


В другите региони в България, динята се назовава още карпуз, диня или бостан. Според възприетата подредба на земеделските култури тя е плодов зарзават. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, нормално алена сърцевина.

Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където типът има най-голямо генетично многообразие. Кореновата система доближава до 2 м. дълбочина и 3 м. диаметър. Стъблото е стелещо се, с 3-4 скелетни разклонения, които са овласени.

Прясната любеница може да бъде употребявана по разнообразни способи, а постоянно се употребява и за ароматизиране на питиета. Кората на динята също може да се яде и от време на време се употребява сходно на зарзават.

В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от любеница е публикувана и в Русия.

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат независимо, прибавят се в други ястия или се употребяват за произвеждане на растително масло. Отглеждат се профилирани сортове, които имат доста малко водниста маса и концентрират силата си в семената.

В Китай семките от любеница се продават печени и с подправки, сходно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се употребяват за приготвянето на чорба и други ястия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР