3-4 за цяла България са достатъчно, обяви премиерът В Бургас

...
3-4 за цяла България са достатъчно, обяви премиерът В Бургас
Коментари Харесай

Правят нови лаборатории за тестове за дрога в Бургас и още три града – Денков против

3-4 за цяла България са задоволително, разгласи министър председателят

В Бургас и още три града ще има лаборатории за шофьорски проби за опиати. Това излиза наяве от писмен отговор на вътрешния министър Калин Стоянов по реда на парламентарния надзор, заведен в деловодството на Народното събрание на 14 септември . Въпроси по тематиката му е задал депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.

Какви дейности е подхванало Министерството на вътрешните работи по отношение на повишението както на успеваемостта, по този начин и прецизността на контрола за шофиране под въздействието на опиати, е едно от питанията на Божанов.

На което министърът дава отговор: „ В развой на създаване и съоръжение са 4 нови химико-токсикологични лаборатории за проучване на биологични проби за използването на наркотични субстанции и/или техни аналози в ОДМВР-Плевен, ОДМВР-Пловдив, ОДМВР-Варна и ОДМВР-Бургас. “

Провеждали се и регулярни профилирани полицейски интервенции за надзор за шофиране след приложимост на алкохол и дрога. Бил направен и подобаващ план за промени в Закона за придвижване по пътищата.

Повод за повдигането на проблема, явно, са новите правила, свързани с отнемането на коли на водачи, използвали алкохол или опиати, които работят от няколко седмици. Голям проблем обаче се оказва това, че резултатите от лабораторните проби за дрога се бавят с месеци.

Специализираните химико-технологични лаборатории, които изследват биологични проби за определяне на използването на наркотични субстанции или техни аналози, в момента са в МБАЛ-София, при ВМА, в профилираната химико-токсикологична лаборатория на МБАЛ-Варна, при ВМА, в профилираната химико-токсикологична лаборатория на Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи, в научно-техническите лаборатории към ОДМВР или Националния институт по криминалистика при Министерство на вътрешните работи , се показва в отговора на министър Стоянов.

Любопитен миг е, че министър председателят Николай Денков се разгласи срещу построяването на новите лаборатории. На 18 септември той посети Военномедицинската академия в София точно по отношение на казуса с бавните проби.

„ Искам доста ясно да кажа: концепцията да се вършат нови лаборатории е неверна. Казвам го напълно изрично . Това, което би трябвало, е същестуващите лаборатории да се оборудват доста добре, да се приготвят фрагменти.. . 3-4 лаборатории за България са премного “, сподели Денков пред кореспонденти.

„ Фокусът би трябвало да бъде върху оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите преди техния разбор – тъй като това е бавният стадий , споделям го като химик, който знае защо става дума, - след което да има нужният брой хора, тъй че да може да се употребява оптимално дейно апаратурата “, добави акад. Денков.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР