3,3% икономически растеж за следващите три години и 1500 лв.

...
3,3% икономически растеж за следващите три години и 1500 лв.
Коментари Харесай

Очакват 3,3% ръст и 1500 лв средна заплата за 2020

3,3% стопански напредък за идващите три години и 1500 лева междинна работна заплата чака министърът на финансите Владислав Горанов. Това той разгласи по време на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие, на което се преглежда планът на Закон за държавния бюджет за 2020 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2020-2022 година, както и плана на Закон за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2020 година, импортиран от шефа на Национален осигурителен институт, както и план на Закон за бюджета на НЗОК за 2020 година, импортиран от шефа на Здравната каса.

Растежът ще бъде леко по-нисък от предстоящото тази година равнище от 3,4 на 100. Основните мотори на растежа, измерени през детайлите на Брутният вътрешен продукт по метода на крайното потребление, са вътрешното търсене - както по линия на потреблението, по този начин и по линия на вложенията.

Частните потребителски разноски се чака да запазят относително висок ритъм на напредък, сподели министърът. Положително въздействие върху потреблението ще има и нарастването на разноските за личен състав, който се предлага за обществения бранш, добави той.

Министър Горанов изясни, че няма изненади в бюджета - данъчната тежест се резервира, държавният дълг понижава, междинната работна заплата през идната година е постижимо да доближи 1400-1500 лв. след разбор на пазара на труда. Състоянието на пазара на труда допуска сходно съответствие на вложенията в труд и капитал, сподели финансовият министър.

Има буфери в бюджета, с цел да се откри баланс. Съвършен бюджет няма, този извършва целите на настоящето държавно управление, съобщи Горанов.

Най-големият приоритет на държавния бюджет остава образованието инвестицията в човешки капитал: финансирането на дейностите по възпитанието и образованието на децата и учениците е в размер на 2, 65 милиарда лв., чакаме минималната работна заплата за педагогическите експерти да стане 1 255 лв. през 2021 година. Част от тази сума са 360 милиона лв. спомагателни средства за нарастване на възнагражденията на педагогическия личен състав и 54,5 милиона за непедагогическия. Подпомагане на равния достъп и поддръжка на личностното развиване, включително стипендии, учебници, превоз, целодневна организация на процеса – 561 милиона. Към работодателите съобщавам и 12, 8 милиона лв. за стипендии за учениците в дуална форма на образование и възстановяване на изискванията в общежитията, уточни финансовият министър.

По отношение на развиването на детските градини и учебните заведения в бюджета са планувани 186,1 милиона за възстановяване на материалната база и повишение на качеството на просветителните резултати. Предвидени са 116 милиона лв., включително 40 милиона за усъвършенстване на вътрешната конструкция на личния състав. По отношение на образованието на студенти и лаборанти във висшето обучение ще влязат 499,2 милиона лв., включително 51 милиона спомагателни средства за прехрана на студенти и докторанти. Ще продължи и реализирането на ограничения, ориентирани към повишението на привлекателността на учителската специалност и мотивацията на настоящите учители и насърчаването на зрелостниците с високи просветителни резултати да получат педагогическо обучение. Това е измежду предпочитаните ограничения, които се надявам, че ще разрешат да се преодолее дефицита на педагогичен експерти в идващите години, съобщи Горанов, като добави, че се надява до 2021 година да се реализира заложеното в управническата стратегия удвояване на средствата за педагогичен експерти по отношение на равнището за 2017 година, като в числа това значи да се доближи сумата от 2, 76 милиарда лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР