29-годишният арменец Давид Акопян, който живее в България от малко

...
29-годишният арменец Давид Акопян, който живее в България от малко
Коментари Харесай

Задържаха в бежански лагер мъж, живял 25 години в България

29-годишният арменец Давид Акопян, който живее в България от малко дете, беше арестуван и настанен в лагера за мигранти в Бусманци. Причината е, че през целия си живот Давид Акопян не е имал български паспорт или какъвто и да е документ за поданство .
На доста места в Несебър, където цялостен живот е живял Давид, има кутии за събиране на дарения, с които да му се помогне.
" Идват особено за това. Много хора в града познават момчето и идват с думите: " Ние го познаваме като положително момче, по какъв начин е допустимо това да се случи навръх него? ", споделя Елена Николова, която работи в един от магазините, където са сложени кутиите за дарения.
Въпреки че е роден в Армения, хората в Несебър одобряват Давид като локален. Озовава се в България, когато е на три години. Водят го неговите майка и баба.
" Майка ми се е опитвала да му оправи документите, само че просто не е станало това нещо и откакто е навършил 18-години към този момент са му споделили, че няма по какъв начин да му създадат тези документи ", описа братът на Давид – Дейвид Дяков.
Майката подписва брак с българин, който дава обещание да осинови Давид. Това обаче по този начин и не се случва. Вместо това фамилията е подложено на систематичен домакински тормоз.
Давид е единствената опора за брат си и майка си – въпреки и по документи подобен човек в България да не съществува.
" Поради липса на документи той не може да приключи образованието си, междинното си обучение, не може да се яви на матура. Има огромен интерес и към логиката на психиката, и към литературата – това са предмети, които извънредно доста му вървяха в учебно заведение ", споделя другарка на Давид – Весела Велкова.
Негови съученици споделиха пред bTV, че в ученическите си години Давид е бил извънредно положителна, инициативна и артистична персона.
На 9 март младият мъж отива с другари до Варна и е арестуван при рутинна инспекция. Така се озовава в лагера за мигранти в Бусманци, на общо съображение с всички незаконно минали границата ни.
Давид обаче е прекарал целия си живот у нас и желае да продължава да живее в България и да работи като всички останали. Ако се върне в Армения, би трябвало да стане военнослужещ, тъй като страната е във боен спор с Азербайджан.
За да се освободи от военна работа, Давид би трябвало да си я откупи като заплати на арменската страна сред 5 и 7 хиляди $. Сумата е непостижима за фамилията му.
Затова се провеждат благотворителни акции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР