27 микро и малки фирми от област Видин (съгласно ИСУН)

...
27 микро и малки фирми от област Видин (съгласно ИСУН)
Коментари Харесай

Близо 30 фирми от Видинско получават помощ за преодоляване COVID-19 кризата

27 микро и дребни компании от област Видин (съгласно ИСУН) са сключили до през днешния ден контракти по процедурата за безплатна помощ за превъзмогване на последствията от ковид, оповестиха от ОИЦ-Видин.
Общата стойност на безвъзмездната помощ по процедура „ Подкрепа на микро и дребни предприятия за предоляване на последствията от пандемията Коронавирус 19 “ на Оперативната стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ възлиза на 231 626.53 лв.. По-голямата част от компаниите са получили оптималната или близка до оптималната поддръжка за план – 10 000 лв.. Сред бенефициентите на поддръжката от Европейски Съюз и националния бюджет на Република България са стоматологична процедура, автокъщи, хотел, туристическа организация, магазини, строителни компании, автошкола. От всички компании с утвърдени планове по Коронавирус процедурата, единствено една е предходен опит в кандидатстването и финансирането от европейски планове. Така новите бенефициенти на поддръжка от Европейските фондове в региона се усилват с 26 компании.
Екипът на Областен информативен център-Видин (ОИЦ-Видин) спомага на голям брой локални микро и дребните компании при кандидатстването по процедурата за безплатна помощ за превъзмогване на последствията от ковид. В рамките на нормативно уредените си пълномощия, чиновниците на центъра поддържаха с информация и логистика на място, по телефона или посредством онлайн-консултация евентуалните бенефициенти от област Видин. Предвид големия интерес към процедурата и това че в първото денонощие от отварянето и за кандидатстване в народен мащаб бяха подадени близо 12 000 плана в ИСУН, а видинските компании аплайваха и в останалите дни в границите на периода от един месец, екипът на ОИЦ-Видин чака още видински компании да бъдат утвърдени и получат финансиране по процедура „ Подкрепа на микро и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “.
От през днешния ден екипът на Центъра интензивно разпространява и ще оказва осведомително подпомагане и по новите Коронавирус ограничения – за подкрепяне на земеделските стопани. Подмярка 21.1 „ Извънредно краткотрайно подкрепяне за земеделските стопани Коронавирус 1” и подмярка 21.2 „ Извънредно краткотрайно подкрепяне за земеделските стопани Коронавирус 2″, се финансират от Програмата за развиване на селските региони и приемът по тях продължава до 21 септември 2020 година
Подмярка Коронавирус 1 обгръща секторите „ Плодове и зеленчуци “, „ Маслодайна роза “ „ Винени лозя “, „ Декоративни растения “, „ Животновъдство “ (говеда, биволи, овце и кози) и „ Пчеларство “.
Финансовата помощ по подмярката се изплаща под формата на еднократна сума, която зависи от размера в хектари на отглежданите зеленцуци/плодове, лозя, броя на животните или пчелите: За плодове: от 750 лева до 13 500 лева.; За зеленчуци оранжерийно произвеждане: от 2 500 лева до 13 500 лева.; За зеленчуци, отглеждани навън: от 950 лева до 13 500 лева.; За маслодайна роза: от 900 лева до 13 500 лева.; За декоративни растения: от 2 000 лева до 13 500 лева.; За овце и кози: от 500 лева до 13 500 лева.; За говеда: от 500 лева до 13 500 лева.; За биволи: от 1500 лева до 13 500 лева.; За пчелни фамилии: от 250 лева до 3 000 лева
Допустими за подкрепяне по подмярка Коронавирус 1 са аграрни стопани, кандидатствали за подкрепяне по схемите за директни заплащания през Кампания 2019 и Кампания 2020 или кандидатствали и утвърдени за даване на държавна помощ de minimis за поддръжка на пчеларите през 2019 година. Подкрепа ще получат и бенефициенти с настоящ контракт или утвърдено заявление по ограниченията от ПРСР 2014 – 2020 година
Подмярка COVID-2 обгръща всички останали посоки в региона на растениевъдството и „ Животновъдство “ (свине и птици). Финансовата помощ по нея се дава за лице, заето в стопанство и се изплаща под формата на еднократна сума в размер на: 30 лева за едно заето лице, приравнено към средносписъчния брой на личния състав – за претенденти, отглеждащи селскостопански култури; 245 лева за едно заето лице, приравнено към средносписъчния брой на личния състав – за претенденти, отглеждащи свине; 430 лева за едно заето лице, приравнено към средносписъчния брой на личния състав – за претенденти, отглеждащи птици.
Допустими за финансиране по Коронавирус 2 са кандидатствалите за подкрепяне по схемите за директни заплащания през Кампания 2019 и Кампания 2020, или бенефициенти с настоящ договор/ангажимент по ограниченията от ПРСР 2014 – 2020 година Земеделски стопани, които отглеждат прасета и/или птици, могат да аплайват по подмярката ако са кандидатствали и утвърдени за даване на държавна помощ през 2019 година по скица „ Помощ за осъществяване на непринудено поети задължения за хуманно отношение към птиците “ и/или скица „ Помощ за осъществяване на непринудено поети задължения за хуманно отношение към свинете “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР