27 лева струва килограм българско агнешко месо по магазините, съобщи

...
27 лева струва килограм българско агнешко месо по магазините, съобщи
Коментари Харесай

Цената на родното агнешко удари 27 лв. за килограм

27 лв. коства кг българско агнешко месо по магазините, заяви БГНЕС. Месец преди Великден цената му варира сред 19,90 лева и 30 лева, а на промоция може да бъде открито и на цена към 13-14 лева за кг. По-евтината опция е импорт на месо от чужбина, в това число и от Северна Македония. На пазара има и замразено агнешко импорт от Нова Зеландия.

Северна Македония, като трета страна, има съглашение за асоцииране с Европейския съюз, което от 2005 година й дава право да внася безмитно у нас агнешко месо, оповестява БГНЕС. Това смъква цената на агнешкото с 30% за българския пазар. Производители от България към този момент възразиха против нелоялните търговски практики за импорт на по-евтино месо, което подбива цената на българското месо. Такава позиция неотдавна показаха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Агнешките глави, вътрешности и комплекти вървят на цени по към 7-10 лв. за кг в замразен тип, сочи информация с асортимента на комерсиалните вериги. Средно за Великденските празници в България се продават към 160 тона агнешко месо.

Оранжерийните домати родно произвеждане са поскъпнали с още 16,1% единствено през предходната седмица, излиза наяве от данните на Държавната комисия за стоковите тържища и борсите. От междинна цена на едро 3,16 лева за кг, в последния работен ден на предходната седмица те са коствали приблизително 3,67 лева Вносните домати поевтиняват през същото време, само че единствено с 4,21%. Те са главно импорт от Гърция и Турция и също са оранжерийни. Заради по-топлия климат обаче там се отглеждат с надалеч по-малък разход на сила за отопление, а тя усилва себестойността на продукцията. Същото се отнася и за краставиците, разликата е, че те по принцип костват с към 1 лев по-скъпо.

Сред главните хранителни артикули с много огромно повишаване е и слънчогледовото олио. Неговата цена на едро се е нараснала с нови 6,5%, от приблизително 4,45 лева до приблизително 4,75 лева в края на предходната седмица. По магазините литър олио е всеобщо сред 5 и 6 лева за литър.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР