26-годишен румънски шофьор получи условна присъда за верижна катастрофа и

...
26-годишен румънски шофьор получи условна присъда за верижна катастрофа и
Коментари Харесай

Условна присъда за румънски шофьор на камион за 4 катастрофи и един загинал край Банско

26-годишен румънски водач получи условна присъда за верижна злополука и умрял лидер на лека кола.

Окръжният съд в Благоевград наложи на Й. Т.  2 година условно с 3-годишен изпитателен период и отнемане от право да ръководи МПС за период от 2  години. Тежкият случай стана на 19 май 2021 година на пътя от Банско към Благоевград в региона на село Градево.

Й.П. управлявал товарен автомобил от Гърция за Румъния. Превозното средство било натоварено с 4 000 кг домати, при позволена маса за структурата на автомобила по фабричен характерности до най-много 2 500 кг.

Около 18 ч. лидерът се движел със скорост от 72,1 км/ч в двупосочен сектор на път в региона на Градево. Не се съобразил с релефа на местността - поредни остри завои в сектор от пътя със забележителен попътен надолнище и изострен десен завой, както и с транспортирания товар, който не бил укрепен. Освен това съществуването на подпорна бетонна стена с височина 1,50 м доста ограничавала видимостта в двете направления.

За да не допусне странично катурване, Й.П. отклонил товарния автомобил, макар възбраната да не навлиза и да се движи в насрещната лента с изключение на при изпреварване и заобикаляне. Последвал удар с наближаващия отсреща лек автомобил " Опел “, при който двете транспортни средства бързо се разделили. Обвиняемият се опитал да отклони без да предприеме дейности за понижаване на скоростта или за прекъсване.

Вторият удар на управлявания от Й.П. товарен камион бил с лек автомобил " Тойота “. И след него обвиненият траял да кара със същата скорост по заложената траектория по линията на завоя, като доста навлязъл с левите си габарити в насрещната лента.

Междувременно в резултат на ударите била нарушена целостта на термофургона, като увеличеният напън на товара във вътрешната повърхнина на термопанелите довел до разбъркване на рамката и панелите. Част от тях достигнали до асфалтовата настилка, оставяйки следи, и блъснали движещия се отсреща лек автомобил " Пежо “, ръководен от М. М. Той навреме реагирал, като подхванал дейности за дейно cпиране. При мощния удар настъпило странично избутване на колата към мантинелата, съчетано със заклинване на термопанелите в една от предните порти.

Последвало рухване на няколко картонени касетки с домати върху тавана и челното стъкло на лекия автомобил " Пежо “. При този мощен удар се счупило челното стъкло. Водачът на лекия автомобил 32-годишният М. М. умрял на място.

Действията на румънския лидер довели до цялостната загуба на страничната резистентност и рухването на моторното транспортно средство върху лявата му страна. При плъзгането товарният камион блъснал спрелия на място още един лек автомобил " Тойота “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР