250 души са били в чужбина в момента, в който

...
250 души са били в чужбина в момента, в който
Коментари Харесай

250 души са получили фалшиви сертификати в Асеновград и Раковски

250 души са били в чужбина сега, в който по документи са имунизиран, вписани в националния имунизационен указател и са им издадени зелени документи. Това обясни Чавдар Грошев, областен прокурор от Пловдив по отношение на вчерашната акция в Асеновград и Раковски против издаването на подправени документи. Те са плащали за услугата между 200 и 400 лв. на медиатори.

" Наблюдавани са 2 досъдебни производства за документни закононарушения и лъжливо документиране. Направихме претърсвания и изземвания в медицински център в град Раковски и в Асеновград за издаване на зелени документи на лица, които не са имунизирани. Установено е, че 200 лица са били в чужбина все още, когато са издавани тези документи в Асеновград, а за Раковски към 50 лица. Има 4-ма арестувани - трима са лекари, един е ортодонт ", споделя Грошев, представен от Българска национална телевизия.

Въпросните документи са издадени за към 2 месеца. Тепърва ще се открива дали тези лица са употребявали документите и дали има съпричастност на други лица. 

Сертификатите са предопределени за прилагане за пътешестване в чужбина. Иззети са над 20 000 попълнени заявления с автограф и персонални данни. Към момента не са повдигнати обвинявания. Ако арестуваните не бъдат упрекнати, те би трябвало да бъдат освободени до 24 часа. И след обвиняване, могат да останат в ареста без правосъдна глоба не повече от 72 часа. Много от лицата, които са се снабдили със документ, са употребявали медиатори от разнообразни пластове на популацията, в това число медицински лица, добави Славчо Алексиев, шеф на отдел " Икономическа полиция " към ОД на МВР-Пловдив.

Както " Сега " писа през вчерашния ден петима души са арестувани в акция на икономическа полиция против издаването на подправени документи за имунизация против коронавирус. Това научи " Сега " от източници в Министерство на вътрешните работи. Акцията на министерството е била в асеновградската болница, както и в частен медицински център в Раковски. Четирима от арестуваните са лекари, а петият е медиатор.

През октомври четирима бяха задържани след акция против издаването на подправени сертификати във Велико Търново. Търси се съпричастност и от болница в Кюстендил, където също се прави следствие, оповестиха от прокуратурата във Велико Търново тогава. На идващия ден четиримата, измежду които и един доктор, бяха освободени, без да им бъде повдигнато обвиняване.

Преди две седмици беше създадена работна група под управлението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, която да координира дейностите и обмена на информация сред обособените ведомства и организации, с оглед улеснение на идентификацията на лечебни заведения и медицински лица, за които има обосновано съмнение, че издават подправени документи. В групата влязоха представители на Министерството на опазването на здравето, Министерство на вътрешните работи и ДАНС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР