25 Юни Microsoft обяви официално следващата 11-та версия на своята

...
25 Юни Microsoft обяви официално следващата 11-та версия на своята
Коментари Харесай

Microsoft представи Windows 11

25 Юни
Microsoft разгласи публично идната 11-та версия на своята операционната система Windows за преносими компютри и настолни компютри. Тя ще ще размени актуалната Windows 10, чиято поддръжка ще бъде прекъсната през октомври 2025 година

От компанията изясняват, че с новата си платформа се концентрират върху усъвършенстване на продуктивността, възстановяване на многозадачността и външния тип. Възможностите на системата са Windows 11 има вграден месинджър Teams и поддръжка на Android приложения. В края на май 2021 година шефът на Microsoft, Сатя Надела, намеквайки за скорошното оповестяване на новата операционна система, я назова " изцяло нов Windows, Windows на бъдещето ".

Разпространението на системата ще стартира преди края на юни 2021 година, като участниците в програмата Windows Insider ще бъдат първите, които ще я получат. До края на годината Microsoft ще отвори достъп до Windows 11 и елементарните консуматори.

Подчертава, се, че притежателите на компютри с Windows 10 ще могат да преминат към Windows 11 гратис.

Новата операционна система ще работи единствено на компютри с 64-битов процесор и устройство за предпазване на данни с най-малък потенциал от 64 GB. Но най-важното условие е Windows 11 се нуждае от най-малко 4 GB RAM в компютъра. За съпоставяне минималните условия на Windows 10 са за 1 GB оперативна памет.

Също по този начин тя се нуждае от екран с резолюция от най-малко 1366x768 пиксела и че видеокарта, поддържаща DirectX12. По този метод многочислените портативни компютри от базовия сегмент едвам покриват минималните систематични условия на платформата.

Заоблени прозорци

Най-забелязващото се смяна в Windows 11 е обновеното меню " Старт ". То към този момент се отваря в центъра на екрана, както в Chrome OS, и към този момент не съдържа така наречен " живите плочки " (live tiles), които Microsoft вкара с Windows 8 и от които от дълго време възнамерява да се отърве.

Основните характерности на новото " Старт " меню са съхранени. Тук към момента потребителят получава достъп до стратегиите, конфигурирани на компютъра, и лист с неотдавна прегледани документи. Все още не е известно дали Windows 11 ще разрешава пренасяне на меню да вземем за пример в обичайния низък ляв ъгъл на екрана.

Много детайли на интерфейса, в това число прозорци и менюта, към този момент имат заоблени ъгли. Това не визира функционалността им. Microsoft също по този начин е преработила тъмния и светлия образен режим на операционната система.



Обновена многозадчност и нови функционалности

Microsoft дава обещание актуализациите за Windows 11 да са приблизително с 40% по-малък размер и да се изтеглят във фонов режим. Все още не е ясно дали потребителите ще могат да рестартират ръчно системата след инсталиране на нов пач в комфортно за тях време, или дали това ще е наложително.

Важна характерност на Windows 11 е групирането на работещи стратегии и отворени прозорци в един екран, наименуван Snap Group. Системата предлага шест разновидността на оформления на такива групи. Могат да се демонстрират два, три или четири прозореца по едно и също време в разнообразни пропорции.

Microsoft още веднъж добави поддръжка за така наречен джаджи (widgets) в Windows 11. Тя се опита да ги разпространява още през 2007 година с стартирането на Windows Vista, само че ползата на потребителите към тях беше най-малък.

Сега концепцията е изменена. В момента " джаджите " съставляват еволюция на " живите плочки " от Start-менюто в Windows 10. Там се събира персонализирана информация - прогноза за времето, вести, информация за трафика и други Интелигентните логаритми, които наблюдават желанията на потребителите, са виновни за подбора на изобразяваната информация.

Поддръжката на Android приложения се появи още в Windows 10 и разрешава пускане на същите стратегии, които могат да бъдат употребявани на смарт телефон или таблет. Функцията се осъществя посредством Amazon Appstore, т.е. към момента няма директна връзка с Гугъл Play.

В близко бъдеще Microsoft възнамерява да добави опцията да конфигурира приложения за Android посредством личния си магазин. Премиерата му се състоя незабавно след представянето на Windows 11. Датата на пускане на новия магазин, който ще размени Windows Store, не се показва, само че от компанията означиха, че разработчиците ще могат независимо да зареждат своите приложения в него както за Android, по този начин и за Windows.

Кога 11 ще размени 10

По-малко от две седмици преди премиерата на Windows 11, Microsoft разгласи по кое време ще приключи поддръжката на за най-масовите версии на Windows 10. Такава информация се разгласява първи път от началото на разпространяването на тази операционна система.

Home, Pro, Pro за работни станции и Pro Education няма да получават актуализации от 14 октомври 2025 година По този метод потребителите, които не желаят да надстроят до Windows 11, могат да останат в познатата система още малко над четири години.

Windows 10 пристигна с амбициозни проекти за нейното разпространяване, само че бързо се оказа, че потребителите не са чак толкоз въодушевени да трансформират навиците си. В резултат Microsoft задържа оптимално дълго прозореца за безвъзмезден ъпгрейд към Windows 10 и даже автоматизирано прекачване на консуматори от Windows 7 към новата си операционна система.

В момента Windows 10, по данни на StatCounter за май 2021 година, е конфигурирана на 78,89% от компютрите с Windows в света. Windows 7 е на второ място с 15,52%.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР