25 момичета и 18 момчета. Това е равносметката от родените

...
25 момичета и 18 момчета. Това е равносметката от родените
Коментари Харесай

25 момичета и 18 момчета направиха щастливи своите родители, благодарение на инвитро програмата на Община Варна

25 девойки и 18 момчета. Това е равносметката от родените деца инвитро във Варна за предходната година. А статистиката демонстрира, че това е безспорен връх от началото на общинската стратегия, която подкрепя двойки с репродуктивни проблеми. 

Мариета Тодорова и нейният брачен партньор мечтаят да станат родители години наред. Но все не се получава. " Нашата история потегли от 2017-та година, когато започнаха опитите за бебе. Не се случваха нещата в продължение на една година. След това посетихме репродуктивен експерт и тогава се откри проблем при мъжа ми. И нещата не бяха по никакъв начин положителни, ситуацията беше съществено - отчаянието голямо ", описа тя пред NOVA.

Отчаянието не ги пречупва и се записват общинската инвитро стратегия във Варна. " При нас чудото се случи от третия опит - от последния замразен ембрион и сега имаме прелестна дъщеричка, която е на 3 годинки. Това е най-хубавото нещо - програмата в действителност оказва помощ на доста двойки и доста хора, които нямат опция да си го разрешат, тъй като тези операции не са по никакъв начин евтини ", изясни Мариета.

Иванина, също като Мариета, има репродуктивни проблеми от години и се обръща към програмата. Днес е горда майка на две деца. " Кандидатствахме, защото бяхме с проблеми и не можехме да имаме дете по естествен път. Първо кандидатствахме към централния фонд, който е държавният, получихме отвод и оттова разбрахме за програмата, която е на локално равнище към нашата община ", показа тя. Вече е майка на две деца- на 3 години и на 1 годинка.

А за миналата година инвитро програмата във Варна бележи самобитен връх по новородени. " За предходната година имаме 43 бебета, като превес вземат момичетата. За интервала от 2014-та досега родените ни бебета са 200, повече са момчетата. По калкулации % на успеваемост, можем да кажем, че за целия интервал от 2014-та досега, успеваемостта е 28% при приблизително 21 - 23% на националния фонд ", означи Анастасия Георгиева от дирекция " Здравеопазване " в Община Варна.

А ползата става все по-голям. " Ако първоначално утвърдените ни двойки бяха 40 и няколко - за предходната година са 143, тъй че ползата към програмата е извънредно огромен ", уточни тя.

Отпускането на средства за двойки с репродуктивни проблеми ще продължи и през тази година. " Тази стратегия за нас е и прочувствена, само че и извънредно значима, тъй че в бюджета на Община Варна още веднъж приоритет е тази стратегия ", безапелационна е Георгиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР