25-годишната Ния Николаева Трейман от София е загиналата вчера под

...
25-годишната Ния Николаева Трейман от София е загиналата вчера под
Коментари Харесай

25-годишната Ния Траянова е загиналата под лавината в Пирин

25-годишната Ния Николаева Трейман от София е починалата през вчерашния ден под лавината в Пирин планина. Трагедията се разиграла под Момин връх наоколо до хижа Синаница, когато 200-метрова снежна козирка се отлепила от върха и потрупала съдбовно младата жена: „ Сигнала дойде при нас малко след 17 часа.

Веднага към мястото се насочиха дежурната група наши спасители от звеното Шилигарника-Синаница, сподели за „ Монитор “ Румен Баряков, началник на ПСС-Банско. Точно в 19,15 часа кучето Норд с лидер Атанас Уков откри туристката, за жалост, тя към този момент беше мъртва. След тях дойдоха другите двама от групата спасители Димитър Пицин и Ивайло Валериев, благодарение на които беше извадена починалата отдолу под 90-см сняг. После пристигнаха и втората група планински спасители. “, дипълни Баряков.

Ния с още двама свои другари се настанили в хижа Синаница за уикенда. Оставили багажа си и решили да се поразходят над хижата. Лавината се появила ненадейно – необятна 200 м и дълга към 300 м., на дълбочина достигала над 3 м. Момичето се оказало на пътя й и нямала никакъв късмет за оцеляване, а приятелите й за техен шанс се случили настрана. С моторна шейна тялото й е превозено до Шилигарника и оттова в Банско.

„ Спасителната интервенция беше доста рискова за спасителите, тъй като те са минали през рискови сектори в планината. Специално благодарим на ръководителя на БЧК Христо Григоров за предоставените ни безплатно 4 нови съвременно оборудвани шейни, с които дружно с нашите 2 извършихме акцията. Хеликоптер ни беше отхвърлен, поради настъпващата тъмна част на денонощието и по тази причина трябваше да се оправяме сами “, добави най-после Румен Баряков.

Ния Трейман е известна в средите освен на планинарите, само че и на алпинистите. Изкачвала е върхове в Европа. Завършила е френска лингвистика и работи като преводач. Баща й Николай Трейман дружно с брат си Димитър са от остаряла фотографска фамилия. Собственици са на веригата фотоателиета „ Братя Трейман “. /monitor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР