25 експерти от редица области публикуваха предложение за насоки относно

...
25 експерти от редица области публикуваха предложение за насоки относно
Коментари Харесай

Експерти предложиха насоки за етични търговски изследвания в космоса

25 специалисти от редица области разгласиха предложение за насоки по отношение на етичните проучвания в космоса от страна на комерсиалните оператори. Те означават, че защото се чака частните полети в космоса да се усилват съвсем толкоз бързо като ракети, не всеки, който ще посети откритото пространство на вселената, ще бъде екскурзиант. Ако Международната галактическа станция бъде закрита през 2030 година, както е планувано, проучванията в ниска околоземна орбита могат да бъдат оставени на частни компании – които от своя страна се интересуват повече от облагите, в сравнение с от етиката. Ако няма правила за това по какъв начин могат да се правят проучвания в микрогравитация, резултатите могат да бъдат тревожни.

Историята на науката съдържа куп грозни образци за проучвателен практики, които през днешния ден в никакъв случай не биха минали през комисиите по нравственос. Съответно належащо е налагането на правила, с цел да не се допусне това и в бъдещите ни начинания; съществува заплаха хора, които не се интересуват от благосъстоянието на изследваните от тях лица, без значение дали са животни или хора, да се възползват от неналичието на пълномощия, с цел да вършат неща, които евентуално няма да бъдат позволени долу на Земята.

„ Какви са разпоредбите за човек, който взе участие в частна компания, която го изпраща в космоса? “, споделя в изказване професор Тимъти Колфийлд от Университета на Алберта. „ Един астронавт на НАСА е задължен да съблюдава разпоредбите за изследователска нравственос, тъй като това са обществено финансирани начинания. Сега обаче последователно се приближаваме до обстановка, в която е доста по-малко ясно какви правила би трябвало да се спазват; а би трябвало да вършим проучвания, с цел да сме сигурни, че галактическите полети са безвредни. “

Колфийлд е част от група, която се пробва да даде старт на процеса на основаване на правила, които държавните управления по света до момента не са съумели да основат. На среща предходната година в лабораторията Колд Спринг Харбър – където са основани осем носители на Нобелова премия – бяха включени откриватели на галактическото здраве и държавни регулатори, както и етици, специалисти по здравна политика и представители на търговски галактически стратегии.

Заедно те изготвиха набор от правила за осъществяване на виновни галактически проучвания (въпреки че към момента не е ясно дали фирмите ще се съгласят да последват правилата, в чието правене вземат участие техните представители). Каулфийлд отбелязва, че е мъчно да се наложат правила, когато опитите се организират отвън територията на която и да е страна.

Организацията на обединените народи към този момент е изготвила от дълго време Договор за галактическото пространство, който е утвърден от 112 страни, в това число всички страни, които имат хора и апарати в космоса. Но Саудитска Арабия се отдръпна тази година, което единствено демонстрира какъв брой нежно е интернационалното право, когато държавните управления не желаят да го съблюдават. Дори не е ясно дали Договорът визира и фирмите с нестопанска цел. Споразуменията от Артемида го уголемяват, като приканват за бистрота, както и за спокойно потребление на космоса, само че единствено Съединени американски щати и техните съдружници са го подписали.

Насоките се основават на четири правилото: обществена отговорност, високи научни достижения, пропорция и световно ръководство. Вместо да откриват нови хоризонти, те се стремят да подчертаят аспектите на най-хубавите практики на Земята, които ще бъдат най-подходящи в космоса.

По-конкретно, създателите означават, че комерсиалните галактически интервенции са вероятни единствено с помощта на големите суми, които държавното управление на Съединени американски щати е вложило в създаването на технологиите, които в този момент се употребяват. Справедливо е обществото като цяло да се възползва от всичко, което научат фирмите, употребяващи тези технологии.

На Земята злокачествената просвета има свойството да бъде разкрита, когато други се опитат да я възпроизведат. Това няма да е толкоз елементарно, когато доста малко хора ще имат достъп до лабораториите горе. Практиките, които би трябвало да са общоприети, само че постоянно се пропущат, като шерване на данни и авансово вписване на тестванията, стават доста по-важни, когато я има тази слаба благоприятни условия за повтаряне.

Науката постоянно изисква риск, само че в насоките се акцентира, че е значимо заплахите, без значение дали са за астронавтите или за планетата, да не са непропорционални на изгодите, които могат да бъдат получени.

И най-после, те настояват, че: „ Затова проучванията в региона на галактическите полети би трябвало да включват и да се организират от лица и общности, представителни за многообразието на човечеството. “

Въпреки че има още доста време, с цел да се попълнят всички елементи, Колфийлд и останалите създатели приканват за основаването на комитети по нравственос на научните проучвания, в които да вземат участие членове с нужните профилирани знания. Те също по този начин означават какъв брой непредставителни са били до момента комерсиалните галактически компании във връзка с цялото човешко население и приканват това да бъде прегледано измежду лицата, които правят оценка етиката на бъдещите проучвателен стратегии.

Изявлението, в което се излагат тези насоки, е оповестено в списание Science… само че по подигравка на ориста, като се има поради акцентът върху прозрачността на науката, то е платено, като се изключи резюмето.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР