24chasa.bgВъвежда се регистрационен режим за автосервизитеПипаш километража на колата -

...
24chasa.bgВъвежда се регистрационен режим за автосервизитеПипаш километража на колата -
Коментари Харесай

Първият преглед на колата и при частници, за да няма опашки пред КАТ

24chasa.bg

Въвежда се регистрационен режим за автосервизите

Пипаш километража на колата - дават те на Министерство на вътрешните работи

Техническият обзор на автомобила преди първата му регистрация да е в частен пункт, а не в КАТ, планува план на закон за пътните транспортни средства, който е пуснат за публично разискване.

Третият от проектозаконите, на които бе разграничен Законът за придвижване по пътищата, се забави с месеци поради търсене на консенсус сред КАТ и “Автомобилна администрация ”. Така отпадна желанието на министерството на превоза контролът на пътя да се прави единствено и само от КАТ. Остава сегашната разпоредба– рейсове, камиони и таксита да се управляват и от инспектори от ДАИ.

Първоначалната регистрация на колите както и издаването на номерата остават в КАТ, само че първичният механически обзор ще се прави в частни пунктове. С това изобретение се разчита, с изключение на да се понижат опашките и първичните прегледи да бъдат осъществявани по - детайлно.

За да получат регистрация, колите би трябвало да имат механически паспорт, който се издава от тези пунктове, данните от него влизат в указател, който се води от Изпълнителната организация “Автомобилна администрация ”.

Информацията, която се вкарва е идентификацията на колата, техническата редовност, маркировките по колата и частите ѝ, показанията на километража, данните за поправки и даже за минали произшествия.

Когато в пункта се откри подправяне, изтриване или друга намеса в идентификационния номер (VIN) или операция на километража, неотложно се уведомява Министерство на вътрешните работи. Тогава идентификацията на автомобила се прави от Министерство на вътрешните работи.

Проектът дефинира и метода за регистрация на тези нови пунктове, както и условията към техническите лица, които работят в тях.

Заличават се от регистъра лицата, наети в тези пунктове, когато са позволили издаване на документ при намеса на идентификационните номера на колата или километража. Заличените от регистъра могат да се върнат в него след 5 години.

Регистрацията, прекъсването от придвижване, възобновяване не престават да се правят от Министерство на вътрешните работи.

Един месец е срокът, в който този, който е придобил кола, би трябвало да я записва на свое име.

Талонът, или свидетелството за регистрация на автомобила, си остава в две елементи. Първата е за идентификация на транспортното средство и удостоверява правото на предписание на притежателя с транспортното средство. Втората част е отново за идентификация, само че се носи в колата.

Описани са и случаите, които дават право на служебно преустановяване на регистрацията, в това число при щета

 

на идентификационния номер, само че след решение на съда, както и в случай че три месеца след приключването на периода на периодическия механически обзор автомобилът не е минал нов.

За първи път се регламентира и търговията с елементи втора ръка. Сделки с използвани елементи за коли се правят единствено в случай че едно от лицата е търговец, който би трябвало да е вписан в указател. Той се води от кметовете на общините.

Вписани са и условия към мястото на предпазване, самите елементи се продават с комерсиална гаранция. При договорка с тях в дневници се вкарва информация от кое място са добити, идентификационен номер на автомобила, от който са взети, в случай че има подобен, изложение на частта – тип, модел, марка, година на произвеждане, сериен номер. Тези дневници се съхраняват 3 години.

Разписани са и условията за пунктовете за механически прегледи, както и към чиновниците им, и случаите, при които се лишава разрешението за активността им. Сред тях са: когато разрешението за активност е издадено на база на неистинен документ, прегледът е осъществен от лица, които не са в регистъра, когато пунктът не дава отговор на условията и други.

За първи път се дефинират правила и за автосервизите, за тях се вкарват регистрационен режим и условия, с цел да влязат в него. Със закона се вършат и редица нови регистри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: