Хартиените бюлетини за предстоящия вот 2 в 1 ще бъдат

...
Хартиените бюлетини за предстоящия вот 2 в 1 ще бъдат
Коментари Харесай

Хартиените бюлетини за двата вота ще бъдат в различен цвят

Хартиените бюлетини за идния избор 2 в 1 ще бъдат отпечатани в друг цвят мастило - тъй че да се понижи шансът гласоподавателите да се объркват. Това обясни в ефира на Нова нюз зам.-председателката на ЦИК Росица Матева. Тя не посочи какви ще са съответно цветовете.

Въпреки това, в случай че бюлетина за евровота отиде в урната за националния и противоположното, тя няма да бъде оповестена за невалидна, а ще бъде преброена постоянно. Целта на особеното мастило обаче е да се понижи броят на сходни неточности и надлежно натоварването при броенето.

Европейска комисия проверява Meta - няма инструмент за наблюдаване на изборите
Европейска комисия проверява Meta - няма инструмент за наблюдаване на изборите
Изборът на хартия за машините е друга тематика - там не ЦИК взема решение, тъй като съгласно изборния закон хартията се доставя от печатницата на Българска народна банка.

" Сиела Норма ” е определена с социална поръчка, тя беше единственият претендент. Ще конфигурира машините в склада, ще ги транспортира в страната и ще обезпечи техници за обслужване у нас и в чужбина в предизборния и изборния ден. Транспортът зад граница е задача на Министерството на нъвшните работи. Около 200 техници ще конфигурират машините, като те ще минат инспекция през Министерство на вътрешните работи и ДАНС ”, изясни още Матева.

Не всичко, обвързвано с изборния развой, може да бъде обществено, акцентира зам.-председателката на ЦИК - изборите въпреки всичко са въпрос на национална сигурност. Матева прикани политиците да не разрушават доверието в процеса.

И добави, че видеонаблюдение ще има в 10 000 от над 12 000 секции - колкото и на предходни избори. Не е ясно какви ограничения се взимат за възстановяване на действителния резултат в изборния ден - на последните няколко вота в доста от секциите видеоизлъчване по този начин и не потегли, в това число в 45% от най-рисковите. На много места нямаше тон, камерата беше сложена по този начин, че броенето не се вижда, или картината беше прекомерно ниско качество, че да се види каквото и да е.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР