243 души се изследваха за хепатит В, С и ХИВ

...
243 души се изследваха за хепатит В, С и ХИВ
Коментари Харесай

Над 200 се изследваха за хепатит В, С и ХИВ в София


243 души се изследваха за хепатит В, С и ХИВ в столицата. Инициативата бе на Сдружение „ ХепАктив “ и Сдружение „ Здраве без граници “ , в границите на Европейската седмица за тестване за вирусен хепатит и ХИВ (17 - 24 ноември).

„ По време на акцията отчетохме засилена посещаемост в центъра ни, като общо 243 души се изследваха за вирусни хепатити и ХИВ. Интересно е да отбележим, че 40% от тях са от поколението, към което адресирахме и нашето обръщение – да се изследват, даже и при неналичието на признаци, като общо 6 души дадоха

позитивен проба за хепатит В или С. Всеки един от тях към този момент е ориентиран към профилирана клиника за удостоверение на диагнозата и осъществяване на лекуване “, изясни Силвана Лесидренска, ръководител на съдружие „ ХепАктив “.

Кампанията, ориентирана към родени сред 1945 и 1965 година (така нареченото потомство "baby boomers ", което има нараснал риск от заразяване с вируса на хепатит С, защото той е открит едвам през 1989 година ), мина под мотото „ Върни лентата. Спомни си. Тествай се “.

"Не е наложително човек да има рисково държание, с цел да бъде инфектиран с вируса на хепатит С . Много постоянно повода е да вземем за пример кръвопреливане преди 25 година Ето за какво желанието ни е да мотивираме колкото се може повече хора да се изследват, без да чакат появяването на недоволства ", сподели още Лесидренска.

На 1 декември България ще означи Световния ден за битка с ХИВ/СПИН . „ Център за полово здраве “ в София прави целогодишно безвъзмездни и анонимни проучвания за хепатит С и ХИВ. Резултатите стават единствено за 15 минути.

Свързани публикации.. Пациент: 25 години съм живял с хепатит С, без да знам 0 Силвана Лесидренска: Нямаме профилактика за хепатит в България на процедура 0 Над 1 000 у нас са на безинтерфероновото лекуване за хепатит С 0

Хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първа за развиване на рак в черния дроб. Вирусът се предава главно по кръвен път – посредством кръвопреливане, медицински операции, зъболечение и други. Може да повреди съществено черния дроб, в случай че не се излекува в точния момент. У нас има най-модерната терапия за лекуване на вируса. Тя се поема напълно от НЗОК и с нея може да се реализира изцеление на заболяването до близо 100%.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР