240 души са пострадали при протестите в Грузия. Властта обвини

...
240 души са пострадали при протестите в Грузия. Властта обвини
Коментари Харесай

Поне 240 души са пострадали при протестите в Грузия

240 души са потърпевши при митингите в Грузия. Властта упрекна опозицията за ескалацията на напрежение. Председателят на Народното събрание подаде оставка. А Русия дефинира протичащото се в Грузия като " русофобска провокация ".

След бурната нощ грузинската столица Тбилиси се разсъни със засилено полицейскo наличие. Започна разчистването на площада пред Народното събрание, който нощес беше сцена на яростни конфликти с полицията. Стигна се до потреблението на сълзотворен газ, гумени патрони и водни оръдия.

Причина за спонтанния митинг стана изявление на съветски народен представител в грузинския парламент по време на интернационален набожен конгрес.

Сергей Гаврилов, народен представител от съветската Дума: Залата беше завладяна от радикали. Смятаме, че това е било планувана акция, тъй като мигновено бяха ситуирани десетки камери. Част от участниците извадиха плакати с антируско и искрено неприятно и обидно наличие.
Днес оставка подаде ръководителят на Народното събрание Иракли Кобахидзе. Управляващите упрекнаха опозицията за безредиците.

Мамука Бахтадзе, министър председател на Грузия: Спонтанният митинг на хората беше употребен от разрушителни политически сили и прекрачи конституционните граници. Опозицията провежда групово принуждение!
Според Русия става дума за русофобска провокация.

Дмитрий Песков, представител на Кремъл: Всичко, което се случваше през вчерашния ден в Грузия, е нищо по-различно от русофобска провокация. Не може да не ни тормози обстоятелството, че е имало прояви на нападателно отношение към жителя Русия.
Руското въздействие в Грузия е изключително сензитивна тематика.Тбилиси и Москва нямат дипломатически връзки, откогато водиха къса война през 2008 година, а по-късно Москва призна независимостта на два разколнически района, Южна Осетия и Абхазия, където в този момент са ситуирани съветски войски.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР