24-годишен чешки студент е нападателят, който застреля 14 души и

...
24-годишен чешки студент е нападателят, който застреля 14 души и
Коментари Харесай

14 са жертвите на убиеца в Прага, обявиха ден на национален траур

24-годишен чешки студент е нападателят, който простреля 14 души и рани други 25 през днешния ден следобяд в Карловия университет в Прага. По последна информация стрелецът се е самоубил. Според управляващите, дейностите му не са терористичен акт. Мотивите на младежа, който е следвал във Факултета по философия, се проверяват. Няма данни за потърпевши български жители, оповестиха от Министерство на външните работи.

Нападателят открива пукотевица във Философския факултет на Карловия университет на площад " Ян Палах ". Сред студентите настава суматоха.

Преди това, чешката полиция получава информация, че 24-годишен мъж от село Хостоун е напуснал дома си за Прага с желанието да се самоубие. По-късно в селото е открит трупът на татко му. Подозира се, че е погубен от сина си. Някои медии оповестяват името на младия мъж като Давид К.

" Открихме бързо, че той е студент във Философския факултет и е на лекция там. Пристигнахме в постройката, организирахме евакуация и започнахме да го търсим. В 14.59 часа получихме сигнала за пукотевица ", изясни Мартин Вондрачек от чешката полиция.

Властите проверяват претекстовете на стрелеца, който е бил самичък. Установено е, че той е имал законно няколко типа огнестрелно оръжие.

" Към момента няма индикации, че този акт има връзка с интернационалния тероризъм ", съобщи Вит Ракушан, министър на вътрешните работи на Чехия.

Районът на университета беше отцепен, а живеещите наоколо помолени да не напущат домовете си. Премиерът Петр Фиала анулира пътешестване в страната и съобщи:

" Няма опрощение за този ужасяващ акт и като доста от вас, аз изпитвам дълбока горест и омерзение пред лицето на това безсмислено и брутално принуждение. "

Престъпленията с оръжие са релативно редки в Чешката република. През декември 2019 година, 42-годишен мъж простреля шестима души в приемна на болница и по-късно се простреля, предава Българска национална телевизия. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР