24 часаВ рекордни 150 от 168 структури на БСП Станишев

...
24 часаВ рекордни 150 от 168 структури на БСП Станишев
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

В рекордни 150 от 168 структури на Българска социалистическа партия Станишев с най-вече номинации

В рекордни 150 от 168 червени структури, които са провели събранията си досега, Сергей Станишев е най-желан за лидер или има максимален брой номинации за евролистата на Българска социалистическа партия.

След президента на ПЕС по желания на соцактива се подрежда депутатката Елена Йончева. Това сочат данни от извършените досега общински събрания.

Конференциите не престават до събота, а в неделя Националният съвет на партията ще би трябвало да дефинира лидера и да уточни местата за гражданска квота и съдружни сътрудници в евролистата.

Труд

Ваксини против грип за 1,5 млн. българи

Близо 1,5 млн. българи попадат в целевата група, към която е ориентирана от тази есен безплатната имунизация с противогрипна ваксина. Става въпрос за стратегия на Министерството на здравеопазването, по която в началото ще бъдат поръчани 148 191 дози препарат. Тя е пилотна за страната и ще продължи до 2022 година в това число. Това уточни доктор Наталия Спиридонова, координатор на плана по време на конференция на тематика " Превенция и контрол на ОРЗ и грип. Профилактични стратегии. Антиваксинални настроения в обществото ". Националната стратегия за предварителна защита на грип ще реимбурсира имунизациите за хората от 65-годишна възраст нагоре.

Монитор

Цакат с такси и храна в старческите домове

Според наредбите за обществени услуги цената, която заплащат възрастните за престоя си в подслон, се равнява на 70% от размера на пенсията им. Същата е таксата и за възрастните с физически или сетивни увреждания, до момента в който за тези с душевен и умствени проблеми тя е равна на 80 на 100 от парите им за старини.

Средната пенсия за страната по данни на осигурителния институт е 335,31 лева Това значи, че според от удръжката приблизително нашенците би трябвало да дават на старческия дом сред 234 и 268 лева Остатъка възрастните харчат за каквото решат. Издръжката на пенсионерите в домовете се образува освен от персоналните им приходи, само че и от държавна субсидия.

Отпуснатата от държавното управление за 2019 година дотация за един консуматор е 7975 лева Това прави по 664,58 лева на месец. Пълната такса заплащат единствено тези, които имат влогове, скъпи бумаги или вземания за над 500 лева Сумата, която дължат, се пресмята на база харчовете за храна, облекло, перилни и хигиенични материали, разноски за разнасяне на храната, както и съответната част от общите сметки за електрическа и топлинна сила, вода, канализация и битови боклуци.

Стандарт

ГЕРБ връща 7% предел на преференциите

Комисията по правни въпроси в Народното събрание одобри на първо четене препоръчаните от ГЕРБ промени в Изборния кодекс и с това върна остарелия 7-процентов предел на преференциите. " За " законопроекта гласоподаваха 9 народни представители, двама бяха " срещу ", а един гласоподава с " въздържал се ", заяви Канал 3.

Връщането на прага беше дадено от ГЕРБ след Изпълнителна комисия, свикана от водача на партията Бойко Борисов. Решението за връщане на остарелия предел пристигна откакто към този момент бяха признати промени в изборното законодателство на 14 февруари 2019 година, съгласно които определеният преференциално претендент за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната изборна квота, а на парламентарните не по-малко от районната квота. Същото се отнасяше и за локалните избори, когато определеният претендент трябваше да получи не-по-малко от общинската изборна квота.

Сега

ГЕРБ се отхвърли от прошка на задълженията на мюфтийството

Дълговете на вероизповеданията - над 8 млн. лева, от които 99% са на мюфтийството, няма да бъдат опростени, а разсрочени, оповестиха от ГЕРБ.

" Предлагаме в Закона за вероизповеданията да няма амнистиране на задълженията към 31 декември 2018 година, а да има отлагане ", сподели ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание във връзка със Закона за вероизповеданията, представен от " Фокус ". За задачата ще бъдат импортирани ремонти в закона сред двете му четения.

Капитал дейли

ГЕРБ се отхвърли да опрощава задълженията на мюфтийството, единствено ще ги разсрочи

Заради все по-засилващия се обществен скандал ГЕРБ се отхвърли от концепцията за данъчна прошка на вероизповеданията, която в действителност облагодетелества единствено мюсюлманското вероизповедание в България под патронажа на Движение за права и свободи.

Публичните отговорности от над 8 млн. лева на мюфтийството към страната няма да бъдат опростени, а единствено разсрочени. Това оповестиха в сряда водачът на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов след среща по тематиката с присъединяване и на премиера Борисов. Проектът за промени в Закона за вероизповеданията, чиито вносители са Цветанов и водачът на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, няма да бъде отдръпнат, а в него ще бъдат препоръчани корекции преди второто четене, съобщи Цветанов.

Дума

Кметове всеобщо се самонастаняват в общински жилища

Стотици нарушавания при отдаването и използването на общински жилища откри Върховната административна прокуратура. Проверени са десетки общини в цялата страната.

Кметове, заместник-кметове и кметски наместници са употребили непозволено общински жилища за обществено слаби и безимотни лица, излиза наяве от мнението на прокуратурата. От държавното обвиняване са разкрили нарушавания в 175 наредби за отдаване чартърен и закупуване на общински парцели.

Разпоредби в нарушаване на закона са открити в София, Пловдив, Варна, Бургас до Царево, Банско, Казанлък и Дупница. За нарушаванията са сезирани съответните административни съдилищ, добавя Българска национална телевизия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР