23% от българите живеят под прага на бедност. Това са

...
23% от българите живеят под прага на бедност. Това са
Коментари Харесай

Преподавател по икономика: В София, който получава под 832 лв. е беден, във Видин с 380 лв. – не съвсем

23% от българите живеят под прага на беднотия. Това са последните данни на Националния статистически институт. Сравнение с миналата година през 2021-ва, линията на беднотия нараства с малко над 4 %. Основните фактори, които обуславят риска от бедност обясни Александър Косуилиев, учител " Икономика и интернационалните връзки " в Русенски университет в предаването " Твоят ден " по NOVA NEWS.

Всеки, който получава приход под 60% от междинния чист приход под семействата в съответния район, се счита за безпаричен, сподели преподавателят.

На национално равнище над 500 лева е линията на беднотия, само че за другите райони е друга – съгласно Национален статистически институт в София, който получава под 832 лева е безпаричен, а във Видин линията на беднотия е 383 лева " Дори във Видин един човек с 380 лв. няма да е считан за безпаричен, до момента в който с 830 лева един софиянец ще се счита за безпаричен ", изясни Косуилиев. Според него линията на беднотия не ни дава добра концепция какво можем и какво не можем да си купим.

Жените са в по-голям риск от беднотия, добави Александър Косуилиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР