23 нови случая на скарлатина са регистрирани в Пловдив от

...
23 нови случая на скарлатина са регистрирани в Пловдив от
Коментари Харесай

23 нови заразени със скарлатина в Пловдив

23 нови случая на скарлатина са регистрирани в Пловдив от началото на годината. За това осведомиха от Регионалната здравна ревизия. Според експертите се вижда наклонност на лек спад на броя на инфектираните през януари.

Случаите през декември бяха 70. През ноември те са били едвам 16, а през октомври, нито един. Най-често се разболяват децата, които са в групи и се заразяват елементарно. Основна причина да това е, че в този момент не се съблюдават противоепидемичните ограничения, както беше по време на пандемията от Коронавирус - 19.

Скарлатината протича с температура, обща интоксикация, ангина, и дребно петнист обрив по кожата. Причинители са бета - хемолитичните стрептококи. Инкубационният интервал е от един до 10 дни. Медиците посъветваха жителите при най-малките признаци на това заболяване да потърсят незабавно лекарска помощ.

В Пловдив и района се следи и нарастване на острите респираторни болести. В момента те са 141,54 на 10 000. Най-засегнатите са децата във възрастовата група от 0 до 4 години. При тях заболеваемостта е 468 на 10 000. Най-малко са при хората от 30 на 64 години - 50,56 на 10 000. Все още обаче сме надалеч от оповестяването на грипна зараза, считат специалистите от Рeгионалната здравна ревизия.

 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР