23 март е Световен ден на метеорологията. На този ден

...
23 март е Световен ден на метеорологията. На този ден
Коментари Харесай

Световен ден на метеорологията

23 март е Световен ден на метеорологията. На този ден през 1950 година влиза в действие конвенцията, с която се основава Световната метеорологична организация (СМО), в която членуват над 190 страни.

Чества се в деня на влизането в действие на Конвенцията за Световната метеорологична организация /1950/ - профилиран орган на Организация на обединените нации. Отбелязва се от 1961 година

Правителствата по света към този момент са изцяло уверени, че научните доказателства за изменението на климата са неоспорими. Натрупващите се в атмосферата парникови газове, отделяни от човешката активност, провокираха смяната. Наруши се естествения модел на сезоните с увеличение на честотата и интензивността на някои рискови метеорологични събития. Контраста на преваляванията сред влажни и сухи региони и сред влажни и сухи сезони ще се усили и през 21-ви век. За последните 100 години земята се е затоплила с 1 ° C. Това значи, че ние към този момент сме на половината път към границата на 2 °C, над която животът на планетата ще става все по-несигурен.

Стопените ледникови покривки и глетчери може да повишат морското равнище до 25 метра. Близо 1.3 милиарда души ще би трябвало да сменят мястото си на живот. На Антарктида за първи път беше записана рекордна температура на въздуха от 17,8 градуса. В момента 2/3 от земята е в положение на по-висока междинната световна температура от естествената.

В дълготрайни условия на суша попаднаха огромни региони от континентите. Особено наранена е Африка. Имаше 32 огромни засушавания, предходната година в съпоставяне със приблизително 15 през предходното десетилетие. В същото време, подложени на непрестанни превалявания, страдаха обширни територии на субтропиците. Измерени бяха рекордни сезонни суми на преваляванията. Разрушителните наводнения доведоха до огромни жертви, филантропични последствия и тежки стопански загуби.

Причинените бедствия в света са най-вече от естествен темперамент. Най-засегнати са Китай (26), Съединени американски щати (22), Индия (19), Филипините (15) и Индонезия (11). Пострадаха 100 милиона души. В 92% от тези събития Ел Ниньо е главен фактор.

Все още е допустимо да се понижат вредите, само че е належащо да се подхващат незабавни дейности. За задачата през декември 2015 година в Париж бе извършена конференция по проблемите за климата. Световните държавни управления одобриха съглашение за бързи и огромни съкращения на излъчванията на парниковите газове. Това историческо съглашение задължава всички страни с общи и разпределени отговорности да подхващат амбициозни старания, с цел да отговорят на опасността. Насочена е финансова помощ за разрастващите се страни, към адаптиране и понижаване на загубите и вредите. Разгръщане на ниско въглеродните технологии, създаване на потенциали за обучение, образование и повишение на публичното схващане. Отделните жители, публични водачи, компании, организации на гражданското общество, държавните управления и системата на Организация на обединените нации всички би трябвало да дадат своя принос.

Световната метеорологична организация и световната мрежа на националните хидрометеорологични служби имат съществена роля в обезпечаването на оперативни служби, научни наблюдения и проучвания на климата. Обществото се нуждае от тях, с цел да може да се изправи пред бъдещето.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР