23 Април В навечерието на световния ден на ДНК водещите

...
23 Април В навечерието на световния ден на ДНК водещите
Коментари Харесай

Денят на ДНК обединява учени от университети, училища и бизнес в името на науката

23 Април
В навечерието на международния ден на ДНК водещите висши учебни заведения в морската столица - Варненският свободен университет " Черноризец Храбър " и Медицинският университет " Проф. доктор Параскев Стоянов ", взаимно с Математическата гимназия " Д-р Петър Берон " във Варна и софтуерната компания Quanterall, обединени от научно-изследователската група BioMed-Varna, провеждат онлайн конгрес за показване и замесване в науката на хора от разнообразни възрасти и ползи.

Събитието " Ден на ДНК 2021 " ще се организира виртуално на 24 април от 11.00 до 17.00 ч. и ще бъде излъчено онлайн във Фейсбук.

Събитието е за възпитаници от цялата страна, студенти и преподаватели, родители и специалисти. Те ще имат опция да се срещнат с тематиките за ДНК и генетиката, да следят демонстрации, да вършат опити в домашни условия и да вземат участие в провокации. Научните провокации са ориентирани особено към учениците и студентите. По-малките ще могат да вземат участие в основаването на компютърни анимации и игри, изобретателни планове, свързани с изкуствата, а по-големите възпитаници и студентите ще създават мобилни приложения или предприемачески хрумвания.

Като част от демонстрациите учени от МУ-Варна ще създадат екстракция на ДНК от ягоди, като всеки може да организира опита в домашни условия. Провокациите, свързани с ДНК, ще бъдат разработвани в границите на месец и ще бъдат показани на Деня на Scratch, " Седмицата на изкуствата " и по време на научната конференция " Наука и бизнес за интелигентно бъдеще " на ВСУ " Черноризец Храбър ".

Експерти от катедрите " Медицинска генетика " и " Анатомия и клетъчна биология " на Медицинския университет и " Информатика " и " Изкуства " на ВСУ " Черноризец Храбър " ще покажат групови интердисциплинарни практики и връзката сред науките. Възпитаниците на Математическата гимназия, които вземат участие в научно-изследователските групи на BioMed-Varna, ще са дейни участници в демонстрациите.

Инициативите на BioMed-Varna и на двата университета в региона на биоинформатиката са подкрепени от софтуерната компания Quanterall, която влага в развиването на решения, свързани с развиването на биотехнологиите. BioMed-Varna е интердисциплинарна научно-изследователска екосистема, която сплотява специалисти от разнообразни области в взаимни действия и планове, за издигане на престижа на Варна като просветителна дестинация и Град на Знанието.

Форумът е отдаден на 30-годишнината на Варненски свободен университет " Черноризец Храбър ", на 60-годишнината на Медицински университет - Варна и на 50-годишния празник на Математическата гимназия.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР