22-годишното момиче е по-заето от всякога да изживява мечтите си

...
22-годишното момиче е по-заето от всякога да изживява мечтите си
Коментари Харесай

Aaliyah – Трагичната смърт на една блестяща звезда, угаснала на върха на блясъка си

22-годишното момиче е по-заето от всеки път да изживява фантазиите си на поп звезда, а приживе тя е възхвалявана като един от най-напредничавите и футуристични реализатори в поп музиката. Новаторската R&B певица израства твърдо решена да пробие. След като продава два милиона копия Алия става публично известна. Смята се, че даже е подписала контракт за присъединяване в продълженията на " Матрицата ", само че по този начин и не е взела участие. Загинала в самолетна злополука, нейното име изплува около обвиняванията в полово принуждение против Ар Кели и слуховете, че рапърът е бил женен за нея, когато тя е била единствено на 15 години.

За Алия:
Алия Дана Хоутън е родена през 1979 година в Бруклин. Кръщелното ѝ име произлиза от арабското " Али ", което в превод значи " най-висш " или " най-издигнат ". Тя, естествено, е привлечена от театралните изяви, които нейната майка, вокалистката Даяна, умно вижда, като я записва на уроци по пеене още като дете. Работата на татко й в складовия бизнес води семейство Хоутън в Детройт, където Алия посещава католическо учебно заведение. Дълго преди гибелта си тя е решена да стане звезда. Започва да се явява на прослушвания за телевизионни излъчвания още в гимназията и взе участие в известна стратегия за гении, когато е на 11 години. Покрай чичо си, който е юрист за развлекателната промишленост, тя се сближава с Ар Кели по това време и с помощта на него става известна.

Брак, тормоз, и още нещо...
Кели и Алия бързо се сближават. Тогава 27-годишният мъж й е ментор и продуцира дебютния ѝ албум " Age Ain't Nothing but a Number " през 1994 година Когато стартира да го записва в Чикагската звукозаписна компания в Илинойс, Кели е и креативният разум в студиото, действайки като създател и реализатор, в допълнение към продуцирането на плана. Носителят на " Грами " даже дава името на албума и се трансформира в движеща мощ в кариерата ѝ.

След излизането на " Age Ain't Nothing But A Number " за " принцесата на R&B " стартират да излизат разнообразни теории. Някои настояват, че работните й връзки с Кели освен са се трансформирали в сантиментални, само че двойката в действителност скрито се е " бракувала ". Смята се, че това е станало, когато Алия е била на 15 години. Сватбата се състояла в хотел в Чикаго.

" Подписано, запечатано, доставено, твоя съм "
Списание " Vibe " удостоверява слуховете, като разгласява отчет с копие на брачното удостоверение на двамата. В документа е посочена дата на подаване на заявката, като бракът е подписан в Розмонт. Въпреки че датата на раждане и възрастта на Кели са посочени вярно в брачното удостоверение, Алия погрешно е вписана като 18-годишна.

Години по-късно някогашният член на екипа на Кели Деметриус Смит твърди в книгата си " The Man Behind The Man ", че тя даже е била бременна с бебето на Кели. Медията го разгласява през декември същата година със заглавие " Подписано, запечатано, доставено, твоя съм ". Междувременно Кели и Алия отхвърлят бракът да се е състоял. " Когато хората ме питат, им споделям да не имат вяра на всичко ", споделя самата тя няколко дни след излизането на този брой на списанието. " Ние сме близки и хората го одобриха по неверен метод. "

Снимка: Getty Images

Въпреки това няколко години по-късно в. " Chicago Sun Times " разгласява известие, че Кели и Алия колкото и да са отричали брака си, в последна сметка са го анулирали. След като Кели бива упрекнат в тормоз под всякаква форма, били подписали съглашение, съгласно което са прекъснали всички персонални и професионални контакти и са избягвали да вършат обществени мнения един за различен. Кели не признава никаква отговорност или нарушение, само че заплаща на Алия 100 $, а тя и родителите ѝ го освобождават от всевъзможни бъдещи правни искания, свързани с " прочувствен стрес " и " физическо пострадване или прочувствена болежка ", които той може да е направил против нея. В съглашението са посочени и двама наблюдаващи, които да подсигуряват, че Кели и Алия съблюдават изискванията му.

Чичо й, поради който се случва запознанството в никакъв случай не е коментирал публично раздялата им.

Как снимането на музикален видеоклип докара до гибелта на Алия:
След като бракът е анулиран месеци по-късно поради възрастта й, Алия стартира да се среща със съоснователя на " Roc-A-Fella Records " Деймън " Дейм " Даш. Макар че обществено омаловажава прясната им връзка като платонична, по-късно Дайм Даш споделя пред MTV, че двамата съществено са обсъждали да се оженят. През лятото на 2001 година Алия е заета с промотирането на третия си независим албум. Той е оценен позитивно от рецензията и заема второ място в класацията на американския " Billboard 200 ". След като част от фотосите са завършили в Маями, тя отпътува за островите Абако с продуцентския си екип, с цел да приключи видеото. Снимките са значително приятни, на тропически места. На 24 август Алия и останалите се разсънват преди изгрев, с цел да снимат подиуми. На идващия ден тя снима на борда на лодка с няколко танцьорки. " Тези четири дни бяха доста красиви за всички ", споделя режисьорът пред MTV. " Всички работихме дружно като едно семейство. Последният ден, събота, беше един от най-хубавите, които съм имал в този бизнес. Всички се усещаха част от нещо особено ".

Причината, заради която самолетът на Алия пада:
Този хубав спомен е последван от един от най-трагичните произшествия в актуалната история на музиката. Когато Алия завършва фотосите на сцените си ден по-рано от плануваното, екипът ѝ няма самообладание да стигне до Маями още същата вечер. Според CNN на " борда " са били осем души. Никой не обръща внимание на предизвестието, че самолетът е претрупан, което води до гибелта на Алия.

Малко след излитането той се разрушава. По-късно Националният съвет за сигурност на превоза оповестява, че очевидци са видели по какъв начин се е издигнал от пистата, след което е паднал и се е разрушил в тресавище, намиращо се малко след края й. Фюзелажът избухва в пламъци, при което умират всички. Според книгата " Baby Girl: Better Known as Aaliyah " тя е протестирала против дребния аероплан и е отказала да се качи вътре. Но в последния миг член на обкръжението ѝ дава успокоително, с цел да ѝ помогне да заспи, след което придвижва тялото ѝ в безсъзнание на борда минути преди излитането.

В последна сметка гибелта на Алия е оповестена за инцидентна. Тялото ѝ е открито на 20 метра от останките на самолета. Разследването открило, че е умряла след " тежки изгаряния и удар по главата ". Според " The Sun " тя е претърпяла и мощен потрес, който е увредил сърцето ѝ. Междувременно управляващите откриват, че водачът даже не е бил утвърден да ръководи и е излъгал, с цел да получи лиценз. Едва през 2002 година токсикологичен отчет демонстрира, че в кръвта му имало кокаин и алкохол.

Шест дни след гибелта на Алия се организира нейното заравяне в Лойола в Манхатън.

Ролята на Ар Кели:
В низък Манхатън той е съден за рекет и трафик на хора за полова употреба, а най-известното му протеже и жертва е починалата Алия. Макар мнозина да считат, че Кели е протегнал ръка на починалата звезда или по-лошото, че има пръст в трагичната й гибел, артистът Исая Уошингтън, който е работил на терен с певицата, твърди в изявление за " Billboard ", че не е била жертва. Той признава, че Кели се е " влюбил " в нея, защото била  " мистериозна " и " прекомерно зряла за възрастта си ". 

От позиция на 2023 година е мъчно да си представим по какъв начин скандал за полова корист, в който са забъркани две от най-големите имена в музиката, няма да провали кариерата на хипотетичния принудител. Но Кели процъфтява като реализатор и продуцент - продава над 100 милиона записа, в това число свои лични и такива, които е основал за други реализатори.Автор: dir.bg

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР