22-годишният Георги Карамихалев хвана кръста на Богоявление в морето край

...
22-годишният Георги Карамихалев хвана кръста на Богоявление в морето край
Коментари Харесай

22-годишен спаси Богоявленския кръст в Свети Влас

22-годишният Георги Карамихалев хвана кръста на Богоявление в морето край Свети Влас. Той взе участие в ритуала за повторно. През 2020 година в борбата за изваждане на реликвата, Карамихалев още веднъж пръв съумява да я извади от морската вода.

„ И този път си споделих, че ще печеля. Така и стана. Пожелавам всички да сме живи и здрави “, сподели късметлията, който гордо подвигна реликвата над главата си. Той е от Свети Влас и работи като охранител в огромна интернационална компания. Карамихалев получи парична премия и алегорични дарове от кметството.

Отец Димитър от локалния храм „ Свети Атанасий Велики “,  който по-рано извърши Велик Богоявленски водосвет пожела на всички именници здраве и благополучие, честити на присъстващите празника Богоявление. Той благослови и присъстващите жители и посетители.

Големия български празник Богоявление още веднъж събра доста хора на брега на централния плаж в Свети Влас. Топлото време и съвсем пролетни температури – 8 градуса на водата, 15 градуса на въздуха, неналичието на неспокойствие и вятър събраха и рекорден брой мераклии да скочат в морето, с цел да извадят кръста – деветнайсет мъже.

Най-възрастният, който влезе във водата е 64-годишния Деян Денев и скача към този момент за пета поредна година. Той сподели, че на този ден влиза във водата за здраве, шанс, беркет и възстановяване на физическата подготовка.

Сред десетките, които наблюдаваха ритуала, бяха общински съветници, посетители на Свети Влас, чужденци.

В Свети Влас от няколко години разпятието остава в този, който го е хванал. С кръста и бакър със светена вода, спечелилият обикаля домовете и поръсва за здраве. След няколко дни реликвата се прибира в олтара на храма, описа отец Димитър.

Поверието гласи, че който хване разпятието на Йордановден ще бъде доста здрав и благополучен през цялата година. Вярва се, че този, който се снабди със светинята тъкмо през днешния ден, ще бъде и огромен късметлия.

Както нормално ползата към Йордановденския обред бе огромен, само че топлото време през днешния ден притегли още повече фенове.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР