22,40 лв. е от 1 януари размерът на здравната вноска

...
22,40 лв. е от 1 януари размерът на здравната вноска
Коментари Харесай

22.40 лв. за здраве, ако се осигурявате сами

22,40 лева е от 1 януари размерът на здравната вноска за лицата, които се обезпечават здравно сами за своя сметка и не са регистрирани като самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за обществено обезпечаване, оповестяват от офиса на Национална агенция за приходите в Хасково. Промяната е обвързвана с нарастването на минималния застрахователен приход от началото на тази година, който към този момент е 560 лева Според Закона за здравното обезпечаване, неосигурените на друго съображение се обезпечават върху приход, не по-малък от половината от минималния месечен приход за самоосигуряващите се лица. Така, здравноосигурителната вноска за тях се пресмята в размер на 8% върху 230 лева

От Национална агенция за приходите прецизират, че срокът за първата вноска с нов размер – тази за месец януари, се дължи до 25-то число на идващия месец, т.е. до 25 февруари.

Всички, за които поражда обвързване сами да внасят осигуровки за здраве, би трябвало на първо време да подадат в Агенцията декларация Образец 7, припомнят още от офиса в Хасково. Тя се подава по непрекъснат адрес в период до 25-то число на месеца, идващ този, през който е зародило задължението.

Най-бързо и елементарно здравните вноски могат да се заплащат посредством терминалните устройства в офиса. Плащайки посредством ПОС терминал, сумата постъпва и се отразява незабавно по персоналната данъчно-осигурителна сметка на лицето, което улеснява и издаването на уверение за непрекъснати здравни права при положение, че лицето няма подлежащи на наложително осъществяване неплатени отговорности.

Здравноосигурителните права на жителите, които се обезпечават за своя сметка, се прекъсват, в случай че не са импортирани повече от 3 дължими месечни вноски за интервал от 36 месеца. Справка за здравноосигурителния си статус може да се прави гратис посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите в уеб страницата www.nap.bg или на телефон 0700 18 700 на цената на градски диалог.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР