215 от 265-те български общини са кандидатствали за безплатен интернет

...
215 от 265-те български общини са кандидатствали за безплатен интернет
Коментари Харесай

215 общини са кандидатствали за безплатен WiFi, платен от ЕС


215 от 265-те български общини са кандидатствали за безвъзмезден интернет в първия тур от записването за самодейността WiFi4ЕU на Европейската комисия. Тя планува отпущането на безплатни средства за създаване на бърза безжична връзка на публични места.

Това оповестиха от Брюксел, откакто преброиха регистрациите, постъпили на интернет портала на WiFi4ЕU при започване на месеца. Общините имаха 2 дни да се запишат онлайн.

Регистрация са съумели да създадат над 81% от всички общини в България, което подрежда страната ни измежду страните с най-голям интерес към самодейността, за чието осъществяване дава отговор българският еврокомисар Мария Габриел.

Според разпоредбите на състезанието Еврокомисията ще заплати по 15 000 евро на община, с цел да конфигурира тя безвъзмезден безжичен интернет на публични места като площади, паркове, гари, лечебни заведения, читалища, библиотеки, административни здания и да го поддържа 3 година Европейската комисия разчита, че безжичната връзка ще разреши на младите да си търсят по-лесно работа и по този начин ще способства за премахване на наследената от финансовата и икономическата рецесия висока младежка безработица.

Комисията оповестява, че през първите 10 секунди след отварянето на портала за регистрация, са се записали 4000 общини, което е повече от парите, отпуснати за тура.

Правилата за присъединяване плануват разпределянето на чековете да става по реда на записване, като от страна могат да вземат участие не повече от 224 общини, с цел да има за всички. Парите за първия стадий ще стигнат единствено за към 2800 общини от общо кандидатствалите 13 198.

През декември Мария Габриел ще разгласи спечелилите, общините, откакто евроагенцията за мрежите ревизира дали всички претенденти имат право на присъединяване. Селекцията ще удари най-силно по италианските общини, където поръчки са подали 3202 комуни и 2116-те кандидатствали испански общини.

Пропорционално на броя на общините ползата към самодейността наподобява най-слаб в скандинавските страни, където безжичните връзки към този момент са добре публикувани.

Като цяло обаче състезанието се употребява с огромна известност и стана причина за неуспеха на първото набиране на претенденти, проведено през май. Тогава напорът за записване и недостатъци по интернет портала на Комисията, разрешиха вписване на участници преди формалното пускане на акцията. Само за няколко часа 18 000 общини подадоха документи, като 5000 съумяха да се записват в първите секунди след отварянето. От обяснението на Мария Габриел, която дава отговор за програмата, стана ясно, че уеб сайтът е работил единствено 1 ден. След това той бил дезактивиран по сигнал, че регистрацията не може да се впише.

Месец по-късно Габриел анулира състезанието поради подозрения, че не всички участници са могли да аплайват при равни условия. На Комисията й бяха нужни още 5 месеца, с цел да в профил пропуските по софтуера на уеб страницата и първият тур беше още един при започване на ноември.

Брюксел дава обещание да провежда още 2 кръга за набиране като пари по програмата са планувани за общо към 6000 общини в цяла Европа, а общият й бюджет е от 120 млн. евро до 2020 година

По данни на Министерството на превоза в анулирания конкурс са взели участие 227 български общини спрямо съумелите да се запишат в този момент 215. Всички 265 общини у нас дават отговор на изискванията на програмата.

WiFi4ЕU планува Еврокомисията да раздаде ваучери. С тях определените претенденти ще би трябвало за година и половина да приготвят план и да изберат реализатор, който да извърши инсталирането на Wi-Fi точката за достъп. Връзката би трябвало да е широколентова и да се експлоатира най-малко 3 години.

Общините, спечелили пари не могат да вземат участие наново, до момента в който тези, които не са определени за ваучер, ще могат да опитат шанса си още два пъти.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР