21 маршрута за заклети велосипедисти са обособени край Варна, всеки

...
21 маршрута за заклети велосипедисти са обособени край Варна, всеки
Коментари Харесай

Велосипедни страсти: 21 маршрута могат да изберат любителите на велосипедите във Варненско

21 маршрута за върли велосипедисти са обособени край Варна, всеки с друга степен на компликация, дължина и посока. В уеб страницата на община Варна visit.varna.bg са разказани в детайли, с карта и точна характерност на терена. Някои от маршрутите изискват по-сериозни умения, други са подобаващи за всички фенове на велосипеда.

Маршрутът от Аладжа манастир до Баба Алино и назад е доста къс, само че забавен, среща се в естествен парк „ Златни пясъци “ и е композиция от няколко пътеки. С формата на „ осморка “ той е със междинна техническа компликация, само че елементарно може да се трансформира в подобен с ниска компликация, в случай че вместо по тази пътека, се спуснете до Ковшак чешма по правата, която служи и за нанагорнище. Дължината му е 4,8 км, изкачването - 125 м. 

Друг маршрут в парка „ Златни пясъци “ е с начална точка паркинга и чешмата под Аладжа манастир. Както и другите веломаршрути в този регион, актуалният е съвсем напълно по пътеки, които не са доста сложни, само че не са и досадно лесни, тъй че е подобаващ за необятен кръг от хора, стига към този момент да имат известна убеденост за каране по кръстосан терен. Имайте поради, че както при спускането, по този начин и при изкачването има обособени по-стръмни и технични сектори – за напреднали карането ще е относително елементарно, само че забавно, до момента в който за по-неуверени и с по-слаба физическа подготовка провокациите ще са малко повече. Този маршрут е дълъг 7,2 км и с нанагорнище 230 метра. Малката му дължина разрешава да вземете една бърза доза адреналин безусловно за 1-2 часа, преди или след работа, или пък плаж. Паркът предлага и пътека, предопределена главно за новаци и начинаещи.

Друг прелестен маршрут с дължина 19 км в естествен парк „ Златни пясъци “ е Аладжа манастир - Кранево. Той е подобаващ за всеки фен на планинското колоездене, който към този момент има прочут опит в карането по кръстосан терен и търси пътеки, които не са доста сложни, само че въпреки всичко оферират провокации. Карането е най-вече на сянка с панорами към морето, има голям брой изкачвания и спускания, посредством които се натрупва височина, само че от позиция на физическо натоварване маршрутът не е тежък и може да се поддържа добра междинна скорост. То може да бъде съчетано и с разглеждане на манастира. 

За търсачите на по-леки терени е подобаващ веломаршрутът Аладжа манастир – вилна зона Лозите. Той е къс и може да се хареса и на хората с повече опит, в случай че към този момент са пробвали другите направления в близост и желаят да разнообразят. 

Началото му е от паркинга и чешмата под Аладжа манастир. По този метод карането става по-удобно за хора, които почиват по курортите на север от Варна и желаят да разнообразят плажуването с малко планинско колоездене. За разлика от маршрутите, които са напълно в Политическа партия „ Златни пясъци “, този отива в югозападна посока и минава около една-две вилни зони. Пътеките и пътищата в региона са подобаващи за каране съвсем целогодишно. Карането може също да бъде съчетано с разглеждане на манастира.

Аладжа манастир – кв. Виница е къс и разнороден веломаршрут в покрайнините на Варна. Включва три пътеки и никоя от тях няма да ви остави равнодушни! И трите се срещат като част от други направления в региона, само че тук са комбинирани по метод, който да ви обезпечи една бърза доза адреналин без прекалено много въртене. Пътеките не са доста сложни, само че не са и напълно за начинаещи, т.е. включват някои по-технични или стръмни секции. Всеки, който към този момент има прочут опит в карането по кръстосан терен, евентуално ще им се наслаждения оптимално.

Началото на маршрута е от паркинга и чешмата под скалния манастир. Дължината му е 10,6 км, а изкачването - 285 м.

Аладжа манастир – кв. “Виница ” 2 е къс веломаршрут в покрайнините на Варна сред Аладжа манастир и кв. “Виница ”, включващ две хубави пътеки и малко панорамно каране по платото над крайбрежието. Маршрутът минава и по открити места, тъй че в летните жеги е добре да изберете по-хладни часове. Иначе карането е допустимо през всички сезони, само че през зимата или след повечко дъждове черният път по платото може да е кален и по-труден за прекосяване. За известно време се минава и по платото над Варна, откъдето се разкриват хубави гледки към морската столица и крайбрежието. Дължината му е 9,9 км, изкачването - 230 м. 

Има четири разновидността на маршрута Варна (ТВ кулата) - Кранево, които са измежду най-хубавите направления за планинско колоездене край града, които оферират опция за съзерцание на прелестни гледки и чувство на близостта на морето.

Началната им точка е при портала на телевизионната кула над Варна, докъдето може да стигнете с кола. Наоколо има черни пътища, по които може да се откри място за няколко автомобила. По този метод се икономисват 200-300 м нанагорнище през урбанизирани територии и се стартира по-бързо с карането по кръстосан терен. Ако държите да започнете от града и да изкачите баира към телевизионната кула, може да съедините който и да е от трите маршрута край нея с сегашния.

Денивелацията по маршрутите се натрупва посредством голям брой къси изкачвания и спускания, тъй че не се усеща на момента, само че в края на карането сигурно има причина краката ви да са леко натежали. 

Дълъг и панорамен веломаршрут, който в едната посока ще ви преведе през някои от известните курорти по крайбрежието на север от Варна, както и през забавни места в кв. “Виница ”, а на връщане ще ви предложи многообразие от пътеки в естествен парк „ Златни пясъци “, някои от които може да ви поизпотят нагоре или да ви провокират надолу. Това е Варна – Кранево (по крайбрежието). По принцип сред Варна и Кранево са вероятни доста веломаршрути и всичките са дълги и разнородни. Могат да се комбинират както по-леки пътеки и пътища, дори и много асфалт, по този начин и някои по-технични прави. Зависи кой какво търси. Този 50-километров маршрут има всичко, в това число крайбрежни алеи и хотели, което през дейния летен сезон може да е обвързвано и с разхождащи се туристи. Така че той не е най-хубавият от позиция на планинско каране. Разновидност е Варна-Кранево през кв. “Виница ”. Този веломаршрут е добър вид за целодневно каране с потегляне от Морската градина и гладко нанагорнище през кв. “Виница ” към Политическа партия „ Златни пясъци “, където ви чакат доста приятни пътеки за каране. Прибирането е през телевизионната кула и надолу към града. В техническо отношение маршрутът не е сложен, въпреки че на обособени места има по-стръмни или каменисти сектори.

От “Виница ” до местността Дъбравата и над конната база е един къс веломаршрут в покрайнините на квартала. Подходящ е за всеки фен на хубавите пътеки, който търси малко и бързо каране в границите на 1-2 часа. Включва две пътеки, които не са доста известни измежду пешеходните туристи. Първата е много скрита и тясна – не е сложна като терен, само че дребната й ширина може тук-там да ви изиграе смешка. Втората пътека минава над конната база в кв. “Виница ” и предлага много адреналин, тъй като е скоростна, само че има и обособени по-технични сектори. Изкачванията са най-вече по асфалт – първото е гладко и леко, второто е много стръмно и там ще би трябвало да се понапънете.  

Три къси и красиви веломаршрути за планинско колоездене притеглят искащите над кв. ”Владислав Варненчик ” във Варна, които включват най-вече пътеки – както при изкачването, по този начин и при спускането. 

Други четири маршрута оферират вълнуващо странствуване до красиви кътчета в района. От “Владиславово ” до  Изворите, Варна – с. Въглен – р. Батова - Водениците – с. Яребична и назад и Варна – с. Въглен – Водениците - р. Батова и назад. Това са разнородни крос-кънтри направления на север от града, в които има от всичко – изкачвания и спускания, много равни сектори сред тях, малко простотия, доста сянка и хубаво финално втурване. Като цяло терените не са сложни.

От кв. “Аспарухово ” до Паша дере е един типично морски веломаршрут за планинско колоездене, който свързва два от най-известните плажове на Варна и заради тази причина е подобаващ за съчетаване на тези две удоволствия – плажуването и карането на колело.

Адреналинът и забавните терени не са приоритет при този маршрут, въпреки че като спомагателни прави в GPS следата ще намерите и някои къси пътеки, с които по-уверените карачи могат да се насладят. Основната цел на този маршрут е напредване по кръстосан терен и по странични улици и пътища от плажа на кв. “Аспарухово ” до дивия плаж Паша дере, който е и един от най-хубавите край Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР