21 февруари 2013 г. В София се стичат земеделски производители

...
21 февруари 2013 г. В София се стичат земеделски производители
Коментари Харесай

Къде си, кръстнико на катастрофата?

21 февруари 2013 година В София се стичат аграрни производители и животновъди, с цел да поддържат Бойко Борисов, който предния ден е подал оставката на първия си кабинет. Пред Народното събрание паркират трактори, идва група гайдари, на жълтите павета се извива хоро. До Галерията за задгранично изкуство се появява и ТИР с двуетажно ремарке, цялостно със прасета. Върху предницата му са опънати плакати „ Бойко - кръстник на свиневъдите “ и „ Бойко, в случай че теб те няма, и нас няма да ни има! “ Самите свиневъди надуват тромби и крещят: „ Искаме Бойко! “ По някое време от Народното събрание под радостните възгласи на тълпата излиза цялото държавно управление, предвождано от премиера в оставка. Заради блъсканицата Борисов сграбчва мегафон, само че устройството превключва на режим „ сирена “. Тълпата избухва в смях, а обичаният й Бойко сбито разяснява: „ Т’ва е полицейска работа… “

Сега сирената вие ли, вие, само че таман индивида с мегафона го няма никакъв. Доскоро караше джипки, влакове, катери, мотокари, дори викаше на операторката на мотокара: „ Мога да те возя и на джипката, чакай, да не избегаш, ей “, а наподобява самият той някъде е избегал. Преките предавания от обиколките в страната към този момент не заливат профила му във Фейсбук; последната диря от някакво наличие е с дата 21 юли, от кръщенето на внучетата. „ Бойко и Иван към този момент са християнчета “, оповестява ни гордият дядо, само че не излиза наяве дали е кръстник и на момченцата. Пък и като гледаме по какъв начин извършва отговорностите си по отношение на свиневъдите, по-добре да не е…

Впрочем последните би трябвало да са гневни, откакто браншът е на път да бъде зрелищно унищожен в третия мандат на техния нравствен татко. Огнищата на африканска чума се разрастват, следва екологична злополука поради загробването на евентуално инфектирани трупове, само че Бойко отсъства, напряко се е изпарил. По горчива подигравка лозунгът „ Ако теб те няма, и нас няма да ни има “ се сбъдва като някакво злокобно знамение, единствено дето този път Борисов продължава да си е министър председател. Ама къде е в действителност, щом продължава да си е министър председател, е въпрос, който от седмица виси със страшна мощ - освен това седмица без нито ден, лишен от скандал.

Президентът постанова несъгласие върху договорката за изтребителите F-16, само че Бойко мълчи. След превъзмогването на ветото Румен Радев се кани да върне и актуализацията на бюджета, която ще обезпечи внушителната сума от 2.2 милиарда лева за покупката, само че Бойко отново мълчи. Въпреки че самичък настояваше парите да бъдат изплатени вкупом и незабавно, той не обелва и дума, покрил се е под паника и вдън-земя.

В това време всеки работещ българин получава есемес от Национална агенция за приходите, че има неправомерен теч на персоналните му данни след хакерския удар против осведомителната система на организацията, само че даже шефката й умерено довършва платения си годишен отпуск неизвестно къде. Премиерът още веднъж си трае, даже когато бъдещият основен прокурор изсипва куп гневни обвинявания против довчерашните IT вълшебници (по самия Борисов), а шефът на нарочената компания се оказва измежду учредителите на ГЕРБ.

Същият предстоящ основен прокурор, т.е. следващият „ Не се смей, ти си го избра “, се появява на тв приемника, с цел да отхвърля разделянето на управляващите и да заплашва с интонацията на Вишински, само че от така наречен министър-председател отново ни новина, ни кост. Организират се митинги, потеглят и контрапротести (като тези на свиневъдите, единствено че в медийния бранш), а няма отзвук на „ Искаме Бойко! “, няма и знак от къртичата дупка, където кръстникът евентуално се е заврял.

За похлупак и дребната коалиция се разпада, Волен Сидеров е изритан от парламентарната група на „ патриотите “ с двама от най-верните си депутати, доста е евентуално да се стигне до държавно управление на малцинството. Не е допустимо обаче да разберем дали най-малко това е стреснало индивида с мегафона отпреди 6 години и половина, чиято жизненоважна цел съгласно от ден на ден наблюдаващи е да задържи властта поради договорката с изтребителите и избора на основен прокурор. А би трябвало, тъй като в страната, която другояче има за негова си, най-сигурното нещо са изненадите…

Разбира се, Борисов чудесно го знае и сега го показва със личното си държание. До през вчерашния ден навирен в джипката като същи Туркменбаши, който прекръства месеците в годината на имената на родата си и не разрешава инфекциозните заболявания, през днешния ден се спотайва с вярата рецесията някак да мине от единствено себе си. Ако не му беше толкоз значима онази работа с изтребителите и основния прокурор, по остарял табиет пет пъти да се е изсулил, само че в този момент му се постанова да стиска зъби и палци всичко да оттече в канала. И пробивът в Национална агенция за приходите, и африканската чума, и въпросът с гигантската сума за самолети, и налагането на злокобната фигура Гешев - всички те малко по малко да бъдат преглътнати, та той по някое време отново да се изтъпани на кормилото, с цел да ръси лафове. Допускам даже, че през главата му минава мисълта да вини ретроградния Меркурий, и е уверен, че тегобите му ще приключат с идването на август. Летен сезон, напряко мъртъв, дето се вика, що пък още веднъж да не му се получи?

Ей това имаме отпред на страната, изправена пред злополука, освен това освен екологична. Началници в отпуски, които нехаят за пробитите си институции или нямат визия от кое място и по какъв начин може да плъпне следващата болест (справка: шефът на БАБХ), а над тях - кръстникът на целия този безпорядък, който се огъва пред всеки проблем, само че непрестанно генерира нови проблеми. Некомпетентност, безнаказаност и тотална безнравственост, надалеч по-неунищожими от африканската чума, и всеобща апатия, използвана все по-цинично за сделки в задкулисието - дума, която не знам за какво към момента се употребява, в случай че всичко към този момент е извадено на сцената и се прави намерено. Е, нещо там мърда, някакви хора изричат неодобрение, само че болестта е проникнала безусловно на всички места. Метафорично казано, прасетата не просто желаеха да върнат Бойко на власт, ами я завзеха като във „ Фермата “ на Оруел. Пак тяхното предостатъчно грухтене е свикан да брани и бъдещият основен прокурор, дето би извил врата на Монтескьо за нелепостите, които е плещил. Ако му падне (а може и да му падне), като нищо би задушил и гласовете на живите критици с пожарникарска пяна - в пяната, изключително в пожарникарската, също може да се търси метафора…

Апропо, някои от същинските инфектирани свине са още живи, когато ги заравят в ямите. Това е значим подробност, тъй като демонстрира образно цялата атмосфера на жестокост, в която имаме нещастието да обитаваме. Вторачени само в личните си пъпове, взимащите решения за страната и за нашия живот няма да се поколебаят невъзмутимо да ни прегазят. И отново добре, в случай че непосредствено ни прегазят - на фона на мъката на задушаващото се създание под пластовете пяна или пръст това е по-добрият вид. Не желая дори да си го показва, въпреки че вдишването и издишването на гнусота е не по-малко мъчително, а и става все по-трудно.

„ Искаме Бойко! “ ли викахте? Да, за трети път е тук и поради него е всичко, но в този момент тъкмо избира да го няма. Затова предлагам, щом въпреки всичко в миналото се появи, най-накрая да извикаме: „ Не те желаеме, Бойко, махай се час по-скоро дружно с нелепата си команда! “ Не че това ще реши въпроса със злото, тъй като злото е навсякъде, само че другояче кръстникът ще яхне джипката отначало, с цел да откара клетото си ръководство до окончателната злополука. След което ще избега, завещавайки ни руините - в това не се съмнявайте. И дори малко изпитвам завист на прасетата, че се отърваха - животът в свинарника може и да е тежък, само че животът измежду извиращи една след друга свинщини е непоносим.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР