“21,8 % е некомплектоването на личния състав, някъде процентите са

...
“21,8 % е некомплектоването на личния състав, някъде процентите са
Коментари Харесай

Запрянов: Некомплектоването на личния състав е над 20%, заплатите трябва да се повишат

“21,8 % е некомплектоването на персоналния състав, някъде процентите са и по-високи. Нужно е нарастване на заплатите. ” Това съобщи служебният боен министър Атанас Запрянов.

Запрянов и началникът на защитата адмирал Емил Евтимов взеха присъединяване в отрасловата парламентарна комисия по защита.

Новият длъжностен министър на защитата напомни утвърждението на програмата за вложения в защитата до 2032 година, което съгласно него разрешава да се ускорят стъпките по модернизацията на въоръжените сили.
“Днес се одобри съставът и комплектът на военновременните формирования, това също бе значимо решение за нас ”, изясни още Запрянов.

Той изрази обаче терзание по отношение на некомплектоването на персоналния състав.

“21,8% не разкрива цялостната картина, за някои формирования като да вземем за пример гвардейската част тези проценти са доста по-високи. Аз съм окуражен, че депутатите декларират поддръжка и ще ни оказват помощ в този проблем. ” - акцентира Атанас Запрянов.

Според служебния министър на защитата обаче основно е да се реши казусът с неатрактивността на специалността. “Наши разбори демонстрират, че за последните 10 година два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната специалност. Един систематичен админ, майор на 10 година работа при нас, получава 2 500 лева Другаде те ще получават доста повече пари, по този начин изтичат средства към частни компании и армията се окървавява. ” - счита министърът.

Атанас Запрянов съобщи, че са дефинирали 52 казуса, а по всеки има и съответни ограничения, които да бъдат показани в Народно събрание.

Председателят на комисията по защита Христо Гаджев съобщи, че има схващане сред парламентарните групи по отношение на проблемите на армията. “Надявам се да има оферти в идващите дни за решение на главните проблеми на армията ”, добави Гаджев.

Адмирал Емил Евтимов разяснява, че дилемите и натоварването са се нараснали след множеството рецесии и некомплектът има директно въздействие.

Служебният министър изясни и, че тази година празникът на армията съответствува с Великденските празници и приоритет е почитането на Бога. “Ще проведем единствено на 6 май гала пред паметника на Незнайния боец. Не планираме да вършим церемониал. ” - добави Атанас Запрянов. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР