2024 г. дойде с увеличение на данъци и такси в

...
2024 г. дойде с увеличение на данъци и такси в
Коментари Харесай

Новата година донесе по-високи данъци в Румъния

2024 година пристигна с нарастване на налози и такси в Румъния. От 1 януари в страната нарастват налозите за жилища, коли и място за паркиране. Жителите на Букурещ ще заплащат по-високи налози с съвсем 14 %, оповестява телевизия Диджи 24.

Местните налози, т.е. тези за жилище, автомобил, терен и даже за място за паркиране, нарастват с 13,8 %. Това е най-голямото нарастване на налозите за последните години и е резултат от индексирането с нивото на инфлация, разяснява медията.

Диджи 24 обръща внимание на така наречен „ налог разкош “. Собствениците на жилище на стойност над половин милион евро ще заплащат тази година спомагателен налог от 0,3 % от сумата, която надвишава този предел.

От тази година нарастват и местата за паркиране. Така да вземем за пример жителите на квартал „ Тинеретулуй " “в Букурещ ще заплащат за място за паркиране близо 683 леи (268 лева.), което е с 83 леи (32 лв) повече от предходната година, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-висок тази година ще бъде и данъкът за автомобил. Собствениците на коли с мотори 2000 кубика ще заплащат на кметството с 30 леи (около 12 лева.) повече по отношение на предходната година. В допълнение – притежателите на коли на стойност над 75 000 евро ще заплащат тази година „ налог разкош “ в размер на 0,3 % от сумата над този предел. 

От 1 януари купувачите физически лица, които купуват неподвижен парцел с жилищно предопределение с потребна повърхност до 120 кв. м (без прилежащи икономически помещения) и с цена до 600 000 леи (около 120 700 евро), ще би трябвало да платят по-високо Данък добавена стойност - 9 % вместо досегашните 5 %. 

Увеличава се на 9 % и Данък добавена стойност за доставка и инсталиране на фотоволтаични и слънчеви панели, термопомпи и други високоефективни отоплителни системи, осведоми Диджи 24.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР