2023-та беше година на изключително много вълнуващи и разочароващи събитие

...
2023-та беше година на изключително много вълнуващи и разочароващи събитие
Коментари Харесай

Топ 20 крипто събития, които определиха 2023 година

2023-та беше година на извънредно доста вълнуващи и разочароващи събитие в крипто пространството. Може би това беше годината с най-значими събития в историята на криптовалутите.

От банкрути, арести и хакове, до взрива на цените и интереса на финансовите колоси, дано разгледаме какво прави 2023 година толкоз специфична.

Залезът на три огромни банки

В началото на годината регулаторните дейности в Ню Йорк провокираха шокови талази във финансовия бранш, като засегнаха най-много три огромни банки, известни с присъединяване си в областта на криптовалутите.

Signature Bank, приветствана поради взаимоотношенията си с крипто предприятията, беше затворена след наставления на Департамента за финансови услуги на Ню Йорк (NYDFS) взаимно с Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите (FDIC). Този ход имаше за цел да укрепи националната стопанска система и да възвърне вярата в банковата система.

Закриването на Signature Bank , която към края на декември 2022 година управляваше внушителните $88.6 милиарда в депозити, има забележителен отзив в промишлеността., оставяйки празнина за тези, които разчитат на нейните удобни за криптовалутите банкови услуги.

Междувременно малко по-късно Silvergate Bank разгласи прекратяването на активността си и институционалната си разпродажба . Това решение, съпроводено с внезапен спад на акциите заради спада на ликвидността и забавените финансови разкрития , следва краха на нейния основен сътрудник, една от най-големите крипто тържища по това време, FTX.

Решението на Silvergate да закрие своята Silvergate Exchange Network (SEN) – платформа, улесняваща крипто заплащанията, известна със своята успеваемост за разлика от обичайните банкови преводи, в допълнение способства за разтърсванията във финансовата промишленост. Отчетената загуба от $1 милиард през четвъртото тримесечие на 2022 година провокира всеобщо евакуиране на активи от страна на клиентите на Silvergate, търсещи по-стабилни финансови пътища.

Последиците се разшириха оттатък краха на Silvergate. Компанията майка на Silicon Valley Bank, SVB Financial Group, влезе в светлината на прожекторите с подаването на молба за оповестяване в неплатежоспособност по глава 11 в съда по неплатежоспособност на Съединени американски щати за южния регион на Ню Йорк. Грег Бекер, някогашният основен изпълнителен шеф на SVB, изясни банкрута на банката с редица фактори, в това число бързото повишение на лихвените проценти от Федералния запас и неподходящите настроения, популяризирани в обществените медии. Според изчисленията, банката е губила приблизително по $1 милион всяка секунда на 9-ти март, откакто клиентите на банката изтегиха прибилизително $42 милиарда.

На фона на тези затваряния и оповестявания в неплатежоспособност, промишлеността се бореше с вълна от неустановеност. Въпреки че тези събития са самостоятелно комплицирани, тяхното общо влияние акцентира нежния темперамент на финансовите институции в изискванията на изменящи се регулаторни условия и пазарни съмнения.

Хакът на Euler Finance

Euler Finance се сблъска със обилни проблеми, като се изправи пред “flash loan ” офанзива, която докара до загубата на $197 милиона . Това събитие, случило се през март, докара до обилни последствия, включващи загубата на $136 милиона в стейкнат Етериум (ETH), $34 милиона в USDC, $19 милиона в wBTC и $8.7 милиона в DAI.

Атаката се възползва от уязвимостите, които в началото бяха отстранени след отчет от етичен хакер, именуван “Kankodu ”. Това лице беше отличено с премия от $50,000 за разкриването на казуса. Опитът за разрешаване на казуса обаче по нехайство е въвел нова накърнимост, която в последна сметка е употребена при офанзивата. Вследствие на това цената на токените Euler внезапно спадна с към 70%.

За благополучие, макар забележителните загуби, Euler Finance съумя да възвърне по-голямата част от източените средства. Това стана допустимо, откакто причинителят одобри премията , препоръчана от самия план .

Забележително е, че през годината се следиха и забележителни експлойти в платформи като блокчейн протокола Multichain и крипто борсата Poloniex .

Драмата с Digital Currency Group

Когато близнаците Уинкълвос показаха услугата Earn, предлагаща на клиентите 8% възвръщаемост от заетите криптовалути, те си партнираха с Genesis, дъщерно сдружение на Digital Currency Group.

След банкрута на Genesis обаче потребителите на Earn останаха без право на обезщетение. Това докара до спор сред крипто платформата на Уинкълвос, Gemini, и Бари Силбърт, основен изпълнителен шеф на Digital Currency Group.

В поредност от обществени замени Камерън и Тайлър упрекнаха Силбърт в корпоративни нарушавания, потвърждавайки, че Genesis дължи на Gemini над $1 милиард, настрана от всички останали отговорности . Впоследствие, през септември, правните представители на DCG предложиха нов проект за банкрут, целящ да възвърне на клиентите на Earn от 95% до 110% от вноските им след банкрута на Genesis.

Освен това през октомври основният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс заведе дело против Gemini и DCG , в което се твърди, че вложителите са били излъгани.

Арестът на шефа на Celsius

Алекс Машински, някогашният основен изпълнителен шеф на крипто борсата Celsius Network, бе арестуван от полицията през юли .

Това се случи откакто Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища на Съединени американски щати (SEC) заведе дело против Celsius Network и Машински.

Обвиненията против Машински са свързани с машинация с скъпи бумаги. Вниманието към него и към Celsius Network се ускори, откакто през юли 2022 година компанията разгласи банкрут , претърпявайки обилни загуби, възлизащи на милиарди долари.

Твърди се, че Машински е направил погрешни изказвания за финансовата непоклатимост на Celsius, макар забележителните загуби, понесени посредством рискови вложения в крипто кредитиране.

Машински подаде оставка от позицията си на основен изпълнителен шеф през септември 2022 година

Той ще бъде изправен пред съда на 17 септември 2024 година по обвинявания в машинация с скъпи бумаги,, банкова машинация, скрит план и други.

Наскоро Celsius получи позволение да преструктурира бизнес модела си , като се насочи към копаене на Биткойн.

Цената на USDC се дестабилизира

Стабилната монета USDC претърпя удивително отклоняване от обвързаността си с щатския $ през март , като падна до $0.88, откакто Circle, компанията зад USDC, разкри, че има запаси на стойност $3.3 милиарда, свързани с банкрутиралата Silicon Valley Bank.

Това разобличаване провокира забележителна ликвидация на USDC, което накара вложителите да потърсят леговище в различни постоянни монети като USDT на Tether или даже да изберат да излязат напълно от пазара на криптовалути в интерес на фиатната валута.

Вследствие на това USDC се сблъска с бърз спад от 15% в пазарната си капитализация в рамките единствено на 24 часа. Ситуацията се утежни още повече, защото на фона на бурните условия огромни тържища като Coinbase и Binance краткотрайно преустановиха конвертирането на USDC.

Въпреки тези проблеми, стабилната монета се възвърне и закрепи цената си на $1.

Биткойн Ordinals

В началото на годината в общността на Биткойн се заприказва за нов цифров актив, прочут като Ordinals.

Ordinals, сходно на NFT, съставляват цифрови активи, интегрирани в най-малката единица на Биткойн – сатоши. Това изобретение стана допустимо с помощта на надстройката Taproot, която стартира през ноември 2021 година

Т.нар. Inscriptions вкарват нов способ за предпазване на разнородни данни в блокчейна на Биткойн .

Разработчици от различни блокчейн екосистеми като Лайткойн ( LTC ) и Dogecoin ( DOGE ) поставиха старания да възпроизведат този план. Едновременно с това тези, които стоят зад плановете отвън веригата на Биткойн, се застъпват за портфейли и пазари, съвместими с Ординарите.

Сам Банкман-Фрийд приет за отговорен

Неотдавна някогашният водач на в миналото известната крипто борса FTX, Сам Банкман-Фрийд, беше изправен пред правосъден развой, вследствие на който получи присъда по голям брой обвинявания. Тези обвинявания са свързани с машинация на разнообразни заинтригувани страни от FTX, в това число клиенти, кредитори и вложители.

По време на правосъдния развой фокусът беше подложен върху надзора на Банкман-Фрийд както над FTX, по този начин и над свързаната с нея компания за търговия Alameda Research . Въпреки напъните му да обясни недоразуменията и грешките в ръководството на бизнеса, неговите пояснения не съумяха да убедят правосъдните заседатели.

ftx ceo

С евентуална оптималната присъда от 115 години отнемане от независимост, Банкман-Фрийд чака решение за 28 март от арбитър Люис Каплан.

Binance стигна до съглашение с американските регулатори

През ноември Министерството на правораздаването на Съединени американски щати завърши съглашение с Binance , известна борса за криптовалути, с което се позволява доста следствие на хипотетични нарушавания, свързани с пране на пари и нарушение на наказания. Това съглашение се откроява като едно от най-значителните в корпоративната история на Съединени американски щати, като общата сума на глобите възлиза на $4.3 милиарда. Освен това, в границите на това разрешаване основният изпълнителен шеф Чанпен Джао беше изправен пред наказателни обвинявания.

Проверката на Министерството на правораздаването във връзка с Binance и нейното управление стартира през декември 2022 година, съсредоточена върху опасения за пране на пари и нарушение на глобите. Това следствие набра инерция през 2023 година, привличайки засилено внимание от страна на разнообразни финансови регулаторни органи.

Чанпен Джао се отдръпна от Binance

Чанпен Джао, постоянно именуван “CZ ”, взе решение да се отдръпна от поста си на основен изпълнителен шеф на Binance след реализирано съглашение с Министерството на правораздаването. На негово място за нов основен изпълнителен шеф беше назначен Ричард Тенг , умел експерт, добре осведомен с регулаторните въпроси в промишлеността.

Като част от съглашението Джао призна, че е нарушил Закона за банковата загадка и се съгласи на санкция в размер на $50 милиона . Освен това той е внесъл персонална гаранция в размер на $175 милиона и евентуално може да бъде наказан на отнемане от независимост до 18 месеца .

Насрочената за февруари 2024 година присъда изисква Джао да остане в Съединени американски щати до чуването, в очакване на по-нататъшно преразглеждане. Неявяването в съда, както е посочено в документа за гаранция за явяване, може да докара до присъда до 10 години отнемане от независимост и санкция от $250,000.

Джао също по този начин подаде оставка от поста си на ръководител на управителния съвет на Binance.US.

SEC погна най-голямата крипто борса в Съединени американски щати

Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища на Съединени американски щати влезе в юридически спор в Coinbase , в който се твърди, че крипто борсата е правила нерегистрирани интервенции в региона на брокерските, борсовите и клиринговите услуги. Това провокира необятно внимание в народен мащаб. В отговор на това на 4 август Coinbase изиска преустановяване на делото с аргумента, че SEC е надвишила своята пълномощия.

Защитата на Coinbase акцентира, че транзакциите на тяхната платформа включват най-вече продажби на артикули, а не договорни съглашения, свързани с бизнес стойност.

Сенатор Лумис изрази угриженост по отношение на обсега на SEC , обвинявайки ги, че се пробват да категоризират съвсем всички криптовалути като скъпи бумаги, ход, който се възприема като посягане върху законодателната власт на Конгреса.

Искът беше ориентиран и към съответни криптовалути – SOL , ADA , MATIC , FIL , SAND , AXS , CHZ , FLOW , ICP , NEAR , VGX, DASH и NEXO – като ги дефинира като скъпи бумаги.

Преди това правосъдно деяние SEC издаде на Coinbase така наречен “Wells Notice ” през март . Това уведомление публично предизвестява физическите или юридическите лица за желанието на SEC да стартира дейности за наложително осъществяване против тях.

Други крипто тържища, в това число Kraken , не останаха отвън полезрението на регулатора и също бяха обект на правосъдни каузи и следствия.

Новата NFT борса, която засенчи OpenSea

Макар и криптовалутите да започнаха да се движат във възходяща посока и пазара стартира да се стабилизира, друга група цифрови активи пое по друга траектория.

Незаменяемите токени (NFT) претърпяха съществени спадове – както на цените на самите сбирки, по този начин и на размерите на търговия.

И през 2023 година се появи нов пазар, който още веднъж възвърне интереса на вложителите в NFT.

Макар че одобрени платформи като OpenSea от дълго време са водачи в тази област, Blur се очерта като мощен противник.

Blur се откроява като новаторски пазар и агрегатор на NFT, който предлага усъвършенствани функционалности като актуализации на цените в действително време, принадлежности за ръководство на портфейли и опция за сравняване на NFT в разнообразни платформи.

Проектът подчертава върху по-бързите транзакции и комфортния за потребителя интерфейс я отличават в областта на NFT.

През по-голямата част от годината Blur застрашаваше преобладаващата позиция на OpenSea , демонстрирайки желанията на вложителите към платформата за търговия.

На 3 декември пазарът на NFT на Етериум стана очевидец на забележителен скок в размера на транзакциите, достигайки близо $35 милиона.

Забележително е, че Blur претендира за близо 80% дял от тези транзакции, оставяйки OpenSea със относително по-малък дял от под 20%. Тази смяна в пазарния дял акцентира динамичния напредък, следен в съответни NFT сбирки като Pudgy Penguins, Azuki и Milady, като демонстрира разнообразието и разширението на бранша.

Важната победа на Grayscale против SEC

Апелативният съд на окръг Колумбия публично постави завършек на разногласието сред Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати (SEC) и Grayscale, постигайки дефинитивна присъда.

Това решение всъщност подтиква организацията да преразгледа отхвърлянето на настояването на мениджъра на активи за спот Биткойн ETF.

Официалното привършване на делото всъщност удостовери предходното правосъдно решение, което подлага на критика SEC за това, което се считаше за случайно отменяне на офертата на Grayscale за превръщане на нейния Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) – актив, оценен на към $17 милиарда – в спот ETF. В отговор SEC реши да не оспорва това решение на съда.

“Малката ” победа на Ripple против SEC

По-рано тази година федерален областен арбитър отхвърли да издаде систематизирано решение по въпроса дали XRP може да се квалифицира като нерегистрирана скъпа книга, което значи, че правосъдният развой сред Ripple и SEC ще продължи.

Съдия Анализа Торес направи разграничаване в решението си, като съобщи, че въпреки XRP да не действа като скъпа книга на вторичния пазар, тя може да се смята за скъпа книга, когато е включена в пакет като част от капиталов контракт за институционални вложители. Тя акцентира, че методът на Ripple за автоматизирани продажби на XRP на тържища не попада в обсега на предлагането на скъпи бумаги, защото купувачите не влагат директно в Ripple.

Освен това през октомври арбитър Торес отхвърли настояването на SEC за междинно обжалване , като съобщи, че такова обжалване не би ускорило доста решаването на делото.

Най-големият управител на активи в света се насочва към Биткойн

Тази година спот Биткойн ETF беше една от главните тематики на полемики в крипто средите, а и отвън тях. Множество огромни играчи от бранша наново подадоха заявките си, а също по този начин се появиха и нови претенденти. Един от тях разтресе финансовите пазари.

През юни BlackRock, най-големият управител на активи в света, контролиращ приблизитено $9 трилиона, изненадващо подаде заявление за регистрация в Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC) за нов Биткойн ETF , наименуван iShares Bitcoin Trust. Този концерн, основан като законоустановен концерн в щата Делауер, ще държи най-вече Биткойн активи в съдействие с Coinbase Custody Trust Company.

Целта на ETF-а е да обезпечи по-достъпен метод за вложение в Биткойн, като съгласува представянето му с референтния курс CME CF BTC. Този курс се контролира от оторизирания от FCA админ на крипто показатели CF Benchmarks, дъщерно сдружение, обвързвано с Kraken.

Тази самодейност на BlackRock следва въвеждането на частен концерн от тяхна страна през 2022 година, приспособен за институционална експозиция към Биткойн. Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC) резервира внимателна позиция във връзка с одобряването на спот Биткойн ETF, макар многочислените опити на разнообразни капиталови медиатори.

Няколко известни структури, измежду които 21Shares/Ark Invest, Bitwise, VanEck, WisdomTree, Invesco/Galaxy, Fidelity , Valkyrie, Global X, Hashdex и Franklin Templeton, също са в развой на търсене на утвърждение за свои лични спот Биткойн ETF-и.

Крипто общността тръпне в очакване, защото възможното утвърждение на спот Биткойн ETF за пазарите в Съединени американски щати може да тласне институционалните вложители да се включат в крипто пазарите, наливайки голяма ликвидност , което евентуално може да изстреля цената на Биткойн до нови върхове.

Решението на SEC се чака при започване на януари 2024 година , като съгласно мнозина пазарни специалисти, този път ще има положителен отговор .

Европа одобри закон за контролиране на крипто пространството

След като получиха зелена светлина от министрите на финансите, представителите на Европейския съюз публично одобриха законопроекта за пазарите на криптоактиви (MiCA).

В един значим миг на 31 май Петер Келгрен, министър на селските региони на Швеция, и Роберта Мекола, ръководител на Европейския парламент, подписаха с мастило дълго чаканата регулаторна рамка за криптовалутите, утвърждавайки я като закон .

Този значим миг настава към три години след основаването на предлагането от страна на Европейската комисия. Процесът за утвърждение на MiCA включваше обширни разговори сред законодателите на Европейски Съюз, които разнищваха разнообразни аспекти на законопроекта преди да му бъде признат през 2023 година

MiCA си слага за цел да създаде типов регулаторен пейзаж за криптоактивите, обхващащ страните членки на Европейски Съюз.

Очаква се MiCA да стартира да работи през 2024 година, като на хоризонта се появяват голям брой разпореждания, засягащи крипто субектите.

След правенето на MiCA през 2020 година някои основатели на политики в Европейски Съюз се застъпваха за по-разширен метод, подбуден от срутва на крипто пазара през 2022 година и последвалите банкрути на огромни играчи като FTX, BlockFi и Celsius.

10 години по-късно: Mt.GOX стартира да изплаща дължимото на кредиторите

След като измина плевел път от основаването си през 2010 година, Mt. Gox, модернист в областта на криптовалутите, претърпя пагубен пробив на сигурността през 2014 година, вследствие на който бяха изгубени 850,000 BTC.

Администраторът, който следи компрометираната борса за криптовалути Mt. Gox, удължи периода за погашение с една година – в този момент той е 31 октомври 2024 година

След дълготрайно очакване, към този момент 10 години, кредиторите на към този момент несъществуващата борса Mt. Gox започнаха да получават компенсации. Съобщенията, публикувани в обществените медии, демонстрират, че няколко лица, на които се дължат средства, са удостоверили приемането на заплащания за депозитите си в Биткойн, които преди този момент са били блокирани за нескончаем интервал от време. Някои вложители даже неправилно са получили двойно повече, в сравнение с е трябвало.

Европол разкри крипто платформа, боравеща нелегално със стотици милиони

В края на януари Европол , правоприлагащата организация на Европейски Съюз, заяви за следствието на Bitzlato – платформа за търговия с цифрова валута. Според информацията съвсем половината от трансферираните от платформата активи, възлизащи на към $1.1 милиарда, са свързани с противозаконни действия.

Разследването разкри, че Bitzlato е улеснила преводи на стойност над $2.28 милиарда в разнообразни криптовалути като Биткойн, Dash и Dogecoin , като забележителна част от тях са били конвертирани в съветски рубли.

Появиха се известия от съветски източници, потвърждаващи задържането на съоснователя на Bitzlato Антон Шкуренко в Москва на 6 февруари след издадена заповед от Интерпол.

Разследванията акцентираха забележителна връзка сред подозрителните преводи и фирмите, на които са наложени наказания от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC). Освен това няколко съмнителни преводи бяха свързани с киберн измами, пране на пари, злотворен програмен продукт и наличие, изобразяващо принуждение над малолетни.

На 6 декември съоснователят на Bitzlato беше изправен пред обвинявания в Съединени американски щати за хипотетично боравене с почти $700 милиона противозаконни средства. Той се призна за отговорен по тези обвинявания , като се съгласи да бъдат иззети $23 милиона в границите на съглашение с федералните прокурори.

Краят на Safemoon

SafeMoon (SFM), известен план в областта на децентрализираното финансиране (DeFi), стартира процедура по глава 7 за оповестяване в неплатежоспособност в Съединените щати . Този стратегически ход за доброволна разпродажба на активите ѝ произтича от нарастващия регулаторен напън, упражняван от Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати (SEC).

Официалната молба за оповестяване в неплатежоспособност беше подадена в съда по неплатежоспособност на Съединени американски щати за окръг Юта, като задачата е да се спасят избрани активи, като в същото време се търси облекчение на неизплатените задължения. Тази маневра слага SafeMoon в категория, близка до други огромни крипто компании, които през миналата година потърсиха леговище посредством отбрана от банкрут.

Както се очакваше, цената на SafeMoon се срина след оповестяването на несъстоятелност.

Арестът на създателя на хедж фонда Three Arrows Capital

Су Джу, съосновател на към този момент несъществуващия хедж фонд за криптовалути Three Arrows Capital (3AC), се сблъска с правни проблеми на летище Чанги в Сингапур през септември заради неспазване на условията на следствие за разпродажба. След оповестяването на фонда в неплатежоспособност на фона на бурния крипто пазар през 2022 година за кредиторите останаха неизплатени задължения на обща стойност над $3.5 милиарда.

Ликвидаторът на фонда, Teneo, публично заяви на 29 септември, че Джу е изправен пред правосъдни дейности, откакто е оказал подпомагане на следствието против компанията, макар предварителната правосъдна заповед от Сингапур, задължаваща го да съблюдава условията. В резултат на това Джу получи присъда от четири месеца затвор.

По-късно, на 28 ноември, той получи позволение да изтърпи остатъка от присъдата си под домакински арест.

Що се отнася до другият съосновател на 3AC, Кайл Дейвис, неговото сегашно местоположение остава неразкрито.

Арестът на създателя на Terra Luna, До Куон

Екстрадицията на съоснователя на Terraform Labs До Куон в началото беше позволена от Висшия съд в Черна гора през ноември. Решението за това дали Куон ще бъде екстрадиран в Южна Корея или в Съединените щати се очакваше да бъде взето от министъра на правораздаването на Черна гора.

Куон, който сега излежава четиримесечна присъда в пандиза в Черна гора за подправяне на документи , е изправен пред обвинявания, свързани с финансови злоупотреби в двете страни след срутва на екосистемата Terra през 2022 година Този срив засегна родната ѝ криптовалута Luna и алгоритмичната постоянна монета TerraUSD, което докара до загуба на почти $40 милиарда активи на вложителите в границите на къс интервал от време.

Апелативният съд в Черна гора обаче анулира утвърждението за екстрадиция на До Куон след обжалване от страна на юристите на отбраната му. По този метод се обезсилва първичното решение на Върховния съд от 17 ноември. Вследствие на това делото е върнато на първичния съд за ново разглеждане.

Началото на новия бичи пазар?

В началото на годината цената на Биткойн беше малко над $16,000. С наближаването на края на 2023 година водещата криптовалута нарастна със 157% от началото на годината, достигайки невъобразим от 20 месеца връх.

Възходящият ѝ тренд стартира към средата на октомври, откъсвайки се от диапазона от $26,000, където бе останала в застой за нескончаем интервал от време. До декември тя надвиши границата от $40,000, преди да стартира да се следи известна интензивност при продажбите. Важно е обаче да се означи, че макар тези облаги Биткойн към момента е много под най-високата си стойност от към $69,000, достигната през 2021 година

Няколко основни събития способстваха за неотдавнашното повишаване на Биткойн. Те включват избирането на президент, подкрепящ криптовалутата, в Аржентина, правните победи на Grayscale и Ripple против SEC и позитивните забележки за криптовалутата от страна на основния изпълнителен шеф на BlackRock Лари Финк. Въпреки това главният мотор на неотдавнашния скок на Биткойн са спекулациите на вложителите по отношение на евентуалното утвърждение от SEC на голям брой спот Биткойн ETF в близко бъдеще и идното халвинг събитие.

Алткойните не остават по-назад от Биткойн, следвайки възходящата траектория, по която е поела флагманската криптовалута.

Етериум откри 2023 година с цена от към $1,200. Сега топ алткойнът се търгува на цена от близо $2,300 – това съставлява близо 100% растеж от началото на годината.

Една от най-впечатляващите истории на годината е може би тази на Solana. SOL откри годината с цена от под $10 и след скок към днешна дата се търгува за $103. Това е необикновен скок от 950% единствено в границите на 12 месеца.

Cardano започва 2023-та с цена от $0.23 и след 140% скок в границите на тази година доближи $0.6 все още на издание.

Въпреки правните усложнения на Binance, BNB съумя да означи забележителен напредък през годината, достигайки $320 откакто откри годината на равнище малко над $200. Това съставлява растеж от към 60%.

Заключение

Както към този момент споменахме, 2023 година беше много вълнуваща за участниците в крипто пространството. Дори може да се каже, че това е една от най-интензивните години в историята на криптовалутите. Положителните пазарни настроения стартират да вземат превес и упованията на вложителите стават все по-бичи.

Първата половина на 2024 година е извънредно значима за Биткойн заради две аргументи – евентуалното утвърждение на спот Биткойн ETF за американските пазари и идното халвинг събитие, което ще понижи премията за копаене на BTC на половина (което се случва на почти 4 години). Много е евентуално тези настроения да се пренесат и към пазара на алткойни, който също стартира да демонстрира признаци на възходяща инерция.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР