2023 г. е напът да се превърне в . Това

...
2023 г. е напът да се превърне в . Това
Коментари Харесай

2023 г. е напът да се превърне в най-горещата година в историята

2023 година е напът да се трансформира в. Това показва Европейската работа за климатичните промени " Коперник ", представена от " Ройтерс ".

През актуалната година все още междинната температура в международен мащаб е с 0,52 °C по-висока от междинното.

Температурата в международен мащаб за интервала януари-септември също е с 1,4°C по-висока от междинната прединдустриална температура (от 1850 до 1900 г.). Причината е, че изменението на климата покачва световните температури до нови върхове, а краткосрочните метеорологични модели също водят до температурни придвижвания.

Миналият месец беше най-топлият септември в международен мащаб, с 0,93 °C над междинната температура за същия месец през 1991-2020 година Глобално, това беше най-нетипично топлият месец в базата данни ERA5, която датира от 1940 година
 Жегите стопиха 10% от ледниците в Швейцария за две години
Жегите стопиха 10% от ледниците в Швейцария за две години

Ускорението е трагично: изгубен е толкоз лед, колкото сред 1960 година и 1990 година

Учените показват, че причина за рекордните температури е изменението на климата, съчетано с тазгодишната поява на метеорологичния феномен Ел Ниньо, който затопля повърхностните води в източната и централната част на Тихия океан.

" Безпрецедентните температури за това време от годината, регистрирани през септември - след рекордно горещо лято - счупиха върховете със доста покачване. Този рисков месец изкачи 2023 година на подозрително влиятелното първо място - напът да стане най-топлата година с към 1,4 °C над междинните прединдустриални температури ", съобщи Саманта Бърджис, заместник-директор на " Коперник ".

" Два месеца след COP28 чувството за необходимост за предприемането на амбициозни дейности в региона на климата в никакъв случай не е било по-критично ", акцентира тя, имайки поради Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата.
 Европа изпраща най-горещото лято в историята си
Европа изпраща най-горещото лято в историята си

Рекордни температури са регистрирани през август 2022 година

Миналата година не беше рекордна, макар че светът беше с 1,2 °C по-топъл от прединдустриалните времена. Предишните и 2020 година, когато температурите бяха приблизително с 1,25 °C по-високи.

Средната температура на морската повърхнина за септември над 60°S-60°N доближи 20,92 °C, което е най-високата записана температура за този месец и втората най-висока от началото на годината след август 2023 година, регистрираха от института.

остава на рекордно ниско равнище за това време от годината , а ледът в Арктическо море е с 18% под междинното.
 Екстремните жеги в Европа се трансформират в новото обикновено
Екстремните жеги в Европа се трансформират в новото обикновено

Старият континент ще се сблъска с по-сериозни горещи талази това лято, както и със суши, наводнения и горски пожари
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР