2022 година трябва да е краят на пандемията от ковронавирус,

...
2022 година трябва да е краят на пандемията от ковронавирус,
Коментари Харесай

СЗО вижда още една тежка зима с коронавирус, иска ваксинация

2022 година би трябвало да е краят на пандемията от ковронавирус, само че и нова епоха на национално единение. Това сподели пред Нова телевизия представителят на СЗО за България доктор Скендер Сила.

По думите му има четири фактора за идваща тежка зима - първо поради идваща нова тежест върху здравната система поради мощно предаващия се вид " Делта " в европейския район, вторият фактор е, че има доста неимунизирани в Европа, третият - че е студено и хората се събират на закрито, четвъртият, че към момента практиките - носене на маска, отдалеченост остават на незадоволително равнище.

Сила разяснява и новия вариант Омикрон, който по думите му се популяризира бързо и в границите на няколко седмици ще господства в страните в европейския район. Не можем да си позволим да стискаме палци, напрежението в здравната система и медиците може да е голямо, сподели той.

Скендер Сила счита, че в България предизвикването с ковид ще е по-голямо поради най-ниската имунизация в Европа. Все отново той счита, че локдаунът би трябвало да се гледа като последна мярка, ефикасна, само че доста скъпа. Имаме инструментите да реагираме на ковид, би трябвало да се съблюдават ограниченията и при двата разновидността делта и омикрон, уточни той.

За Омикрон се знае, че има по- дребен риск от затруднение и делта вид, би трябвало да сме деликатни, защото се предава по-бързо от човек на човек, посочи специалистът.

На въпроса каква е успеваемостта на имунизациите против омикрон, Сила счита, че се чакат данни, че наличните ваксини обезпечават отбрана. Досега няма ясни доказателства, че човек с имунитет и имунизиран може да избегне заразяване с омикрон.

България е с най-ниското равнище на имунизация, всички сили би трябвало да се насочат към увеличение на броя на популацията - възрастни, хора с хронични болести и здравни служащи.

За децата Скендер Сила сподели, че СЗО предлага имунизация единствено в случай че са в рискова група, защото карат вируса по-леко.

Скендер Сила разяснява и самолечението с антибиотици и бе безапелационен, че би трябвало да се употребяват единствено с внимание, защото не лекуват вируси, уточни още, че същото важи и за други медикаменти, защото няма нито едно без непряк резултат.

В България има съществени последствия от коронавирус 19, защото се изгубиха доста животи, което не трябваше да се случва, тъй като бяхме снабдени с ваксини, политиците също носят виновност за това поради неналичието на доверие и изявления, свързани с дезинформация, сподели още той.

СЗО споделяме, че пандемията е маратон, а не спринт, разяснява специалистът. По думите му психическите последици са тежки и е обиден всеки, само че тази година в България ще се акцентира на психологичното здраве, Сила предлага проблемите да се разясняват с психолози и психиатри, защото не би трябвало да се позволява през 2022 да се губят толкоз животи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР