2022 г. ще бъде година на кръстопът. Една от дилемите

...
2022 г. ще бъде година на кръстопът. Една от дилемите
Коментари Харесай

2022 - година на рискове и възможности във финансовия сектор

2022 година ще бъде година на кръстопът. Една от алтернативите е по какъв начин да затегнем паричната политика и да ограничим инфлацията, без да задушаваме възобновяване. Друг проблем е по какъв начин да се оправим с възходящите цени на силата в този момент, когато светът минава към нисковъглеродна стопанска система. Прецизното контролиране на паричната политика за откриване на тази спорна динамичност няма да бъде елементарно. Това изясняват от Fidelity, американска мултинационална корпорация за финансови услуги, основана в Бостън, Масачузетс, пише . 

По отношение на ковид, специалистите имат вяра, че всеобщата имунизация ще помогне за понижаване на тежестта му върху здравето и че 2022 година най-сетне може да бъде годината на връщане към нормалността, в която вирусът се трансформира в още едно хронично заболяване, само че лечимо.

Фондовият пазар ще се върне, с цел да даде най-висока възвръщаемост, въпреки и по-умерена, в сравнение с през 2021 година, защото пикът на нарастване на корпоративните облаги ще остане обратно.

Като цяло прогнозите сочат година на рентабилност на акциите, въпреки и по-скромна от 2021 година, и позитивен стопански напредък, въпреки и с темпове, по-ниски от тези от 2021 година, която беше годината на напредък след спирането на пандемията.

Ако мениджърите имат вяра, че растежът ще продължи и че 2022 година ще бъде удобна година за акциите, това е тъй като отдръпването на паричните тласъци ще бъде последователно. Големият риск да се форсира заради инфлацията и това да дисбалансира цената на всички активи.

От Santander Asset Management показват като главен риск за своя главен сюжет за напредък, в допълнение към риска от вирусни разновидности, този от " непреходна среда на инфлация, която слага акцент върху световните криви на лихвените проценти ". Централните банки са уверени, че темпът на повишаване на цените ще се забави през 2022 година, макар че най-разпространеното мнение измежду специалистите е, че Индексът на потребителските цени към този момент няма да се върне към ниските си равнища отпреди пандемията.

" Инвеститорите ще би трябвало да асимилират едно последователно закъснение на паричните, кредитните и фискалните тласъци, до момента в който частният бранш ще би трябвало да поеме икономическия подтик ", прибавят от Santander. Неговата оценка за фондовия пазар е за възвръщаемост под 10% през 2020 година

От JP Morgan също предизвестяват, че огромната заплаха за 2022 година е инфлацията да накара централните банки да ускорят отдръпването на тласъците, сюжет, който съгласно тях е малко евентуален във всеки случай. Според компанията, фондовият пазар ще устои на среда с по-високи лихвени проценти: централните банки ще бъдат доста внимателни и отдръпването на тласъците ще бъде доста последователно, държавните управления и фирмите ще могат да поемат по-скъпи финансови разноски и нововъзникващи разноски. За разлика от това, което се случи в 2013 година те са по-добре готови да се оправят с по-скъп $ и по-високи лихви в Съединени американски щати. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР