2022 г. идва с безпрецедентна ситуация по отношение на основните

...
2022 г. идва с безпрецедентна ситуация по отношение на основните
Коментари Харесай

За пръв път: Новата година идва със стара минимална заплата

2022 година идва с невиждана обстановка във връзка с главните обществени заплащания. За пръв път новата година стартира със остарял бюджет и най-малко до края на март всички компенсации, помощи и други остават във фризера  макар повсеместното повишаване. С тях в остарял размер ще бъде и минималната работна заплата, която от години се усилва административно от 1 януари на всяка година.

Единствено пенсиите се оказаха избавени от необикновеното усложнение, тъй като като в никакъв случай ги усилиха от 25 декември 2021 година В настоящ размер е и втората година от майчинството, защото компенсацията бе вдигнато предходната есен и по принцип желанията са да бъде непокътнато на същото равнище и тази година.

Законопроектът за удължение на старите размери на тези заплащания до 31 март 2022 година към този момент е в Народното събрание. Той беше импортиран непосредствено там от Министерския съвет без наложителното в тези случаи публично разискване. За сметка на този законопроект, в последните дни на служебното държавно управление ненапълно бяха задвижени планове на бюджетни закони за 2022 година, само че те се явяват значително неизползваеми. 

МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА

Въпреки че в последните седмици на предходната година се говореше, че минималната заплата ще е най-малко 710 лева, тя в действителност остава 650 лева На фона на инфлацията и вдигнатата летва на бедността (от през днешния ден тя е 413 лева - с 44 лева по-висока по отношение на 2021 г.), работещите на най-ниско заплащане на процедура ще бъдат по-бедни в първите три месеца на годината. Според данни на МФ на минимална заплата се обезпечават 750 000 българи.

Размерът на минималната заплата се дефинира с разпореждане на Министерския съвет и действително неналичието на бюджет не пречи тя да бъде увеличена. Тук обаче спънка са разноските, които ще зародят за държавния бюджет за чиновниците на минимална заплата в публичния бранш. Затова и за всички най-ниското заплащане остава 650 лева до 31 март.

СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ

На фона на огромната кошница с обещания към децата и родителите, неналичието на бюджет носи отчаяние и за тях. Всички фамилни помощи остават в остарелия си размер. Прагът за достъп до фамилни помощи остава 510 лева на член от фамилията за последните 12 месеца. Детски добавки се поставят на фамилиите с приход до 410 лева на човек, а за тези с приход 410,01 лева до 510 лева в това число добавката е 80% от нормалния размер. Самата сума остава 40 лева месечно за семейство с едно дете, 90 лева за две деца, 135 лева за три деца, 145 лева за четири, като за всяко последващо дете помощта пораства с 20 лева Размерът на добавката за близнаци е 75 лева

Драстично се разминават със поръчките за доста заплати вкупом при раждане на дете и действителните добавки, които родителите ще получават в първите три месеца на годината. Еднократната помощ при раждане на дете остава 250 лева за първо, 600 лева за второ и 300 лева за трето дете. За четвърто и всяко последващо дете сумата е 200 лева Седма година децата с най-тежки увреждания ще получават 930 лева месечно. За останалите варира от 350 до 490 лева съгласно степента на увреждането.

ОСИГУРОВКИ

Пенсиите към този момент са увеличени, само че осигуровките към този момент остават на старите си равнища, в това число и оптималният застрахователен приход, за който има планове да се вдигне тази година. Така минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се остава 650 лева, за земеделските стопани и тютюнопроизводителите - 420 лева, а таванът на осигуровките ще бъде най-малко още три месеца 3000 лева за наслада на работодателите.

СОЦИАЛНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

Липсата на бюджет не е толкоз трагичен проблем при обществените компенсации, тъй като при тях по принцип не се планираше нарастване. Обезщетението за безработица да вземем за пример остава сред 12 и 74,29 лева дневно, а компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст ще бъде 650 лева, колкото бе направено предходната есен.

ЛИЧНИ АСИСТЕНТИ

От закъсняването на бюджет 2022 ще бъдат ощетени и персоналните асистенти на хора с увреждания. От януари 2022 година асистентите, работещи по механизма персонална помощ, трябваше да взимат на час 1,4 пъти минималната часова работна заплата. Коефициентът сега е 1,2. Размерът му остава замразен до края на март и предстоящото влизане в действие на нов бюджет.

Отлага се и преобразуването на Агенцията за хората с увреждания в държавна организация към Министерския съвет. Това трябваше да е реалност до януари 2022 година, в този момент крайният период се измества за юли. Незнайно по каква причина се отсрочва и закриването на домовете за деца във Варна, Кърджали, Плевен, Стара Загора. Това трябваше да стане до края на 2021 година, в този момент се отсрочва за 31 декември 2022 година

ПЪРВА ЛИНИЯ

Въпреки неналичието на бюджет министерството на опазването на здравето ще продължи да изплаща добавка от 1000 лева за работа при неподходящи условия на лекари, медицински сестри, общопрактикуващи лекари и прочие

ЗА ПАРТИИ

Няма смяна и в партийната дотация, която до края на март остава колкото беше и през 2021 година - 8 лева за един получен автентичен глас.

Дияна Димитрова,
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР