2020 г. беше сложна, но и обновителна за отношенията ни

...
2020 г. беше сложна, но и обновителна за отношенията ни
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: Никакво отстъпление за историята ни

2020 година беше комплицирана, само че и обновителна за връзките ни със Северна Македония. Това сподели в изявление за Агенция " Фокус “ археологът проф. Николай Овчаров за българо-македонските връзки през 2020 година

" Отдавна трябваше да бъдат сложени картите на масата и да се приказва директно. В последните десетилетия и повече, ние сякаш заобикаляме този директен съответен диалог, пробвайки се да не разясняваме тежките тематики. Сега през 2020 година нямаше по какъв начин. Неслучайно използвах една фраза от Великата отечествена война – " Зад нас е Москва “. Всяко оттегляне от българска страна би довело до нарушение на нашата лична история “, посочи още проф. Овчаров.

По думите му, в случай че бяхме приели този компромис, за който толкоз доста упорстват някои, трябваше да променяме нашите учебници.

" Става въпрос за това, че Самуил е български цар, той самият го е записал. Възрожденците са български възрожденци - братя Миладинови, Йоаким Груев и други. Няма по какъв начин тези неща да им ги отстъпим. Смятам, че линията, която беше взета, популярност Богу, от всички, от историци и политици, би трябвало да бъде продължена и по-нататък “, посочи още проф. Николай Овчаров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР