200 литра фекални води в секунда са се изсипвали 10

...
200 литра фекални води в секунда са се изсипвали 10
Коментари Харесай

Дневник: Умишлено ли криха замърсяването на варненското езеро заради ремонта на бул. Левски?

200 литра фекални води в секунда са се изсипвали 10 дни в езерото без никой да вземе ограничения или да уведоми обществеността, настояват жители

Още не са ясни какви ще са последствията 

Спас Спасов, Дневник

Разрушен преливник на канализационна шахта е предизвикал огромно замърсяване на Варненското езеро, чиито размери и последствия занапред ще се обясняват. За това оповестиха от Районната ревизия по околната среда и водите в града. Аварията е станала при изкопни действия, осъществявани по реализацията на план, предоставен от община Варна, се прецизира в известието. От преливната стена на разрушеното оборудване отпадъчни води са прелели към дъждовната канализация,

а оттова са навлезли и във Варненско езеро.

Информацията за повредата беше публикувана през вчерашния ден с неизвестен мейл до необятен кръг медии. Освен изложение на случилото се той съдържаше още снимков и видеоматериал, сниман с дрон. Той илюстрираше тревожните размери на замърсяването.

В мейла се твърди също, че приключването на канализационни води в езерото е почнало още при започване на март т.г., а повредата е станала в непосредствена непосредственост до строителната площадка на ново кръгово кръстовище на така наречен крайезерен път във Варна. Съоръжението е част от работата по реорганизация на градския бул. " Васил Левски ", който предходната година доби национална популярност със серия от гафове поради неприятно планиране и осъществяване.



© Ano Nimkov

Пак съгласно създателите на информацията, изпратена през вчерашния ден от " анонимна група жители ", забележимият поток на канализационните води, които са текли към Варненското езеро, е имал дебит от най-малко 200 л в секунда.

" Очевидно водата е доста по-мътна, със сивкаво-кафеникав цвят и характерен аромат на канализационна вода ", пишеше в текста на известието. " По груби сметки за денонощие над 20 хиляди куб. м метра отпадна вода се вливат непосредствено и неконтролируемо във Варненското езеро. Това е огромна част от канала на цяла Варна, който изобщо не се пречиства и замърсява езерото с фекалии и всевъзможни бактерии и боклуци. По наши наблюдения този развой е реалност от най-малко 10 дни, като това значи, че за езерото към този момент има сериозна заплаха от същинска екологична злополука, измиране на рибата и даже разпространяване на болести! ",пише в мейла.

© Ano Nimkov



" Дневник " се обърна към пресслужбата на Регионална инспекция за опазване на околната среда във Варна с спомагателни въпроси във връзка на осъществената инспекция. Те трябваше да изяснят дават отговор ли на истината изказванията, че приключването на канализационни води в резултат на повредата е траяло не по-малко от 10 дни, какво е действителното количество нечиста вода, вляла се във Варненското езеро, и за какво дейности по предотвратяването на повредата са били подхванати едвам през вчерашния ден, когато казусът стана обществен?

От инспекцията във Варна желаеха въпросите да бъдат заложени документално, само че не се ангажираха с отговор да края на работния ден, макар че сходна информация би следвало да е налична след осъществената инспекция. В телефонен диалог пресаташето на институцията изясни, че е належащо време, с цел да могат специалистите й да се срещнат със заложените въпроси, а след това " да съгласуват отговорите им с министерството (на околната среда и водите, бел. ред.).

Изпратихме въпроси и до община Варна. Те трябваше да изяснят дали обектът, по който са били осъществявани строителни действия, фактически е новото кръгово кръстовище сред бул. " Васил Левски " и ул. " Девня " (крайезерният път), кой е изпълнителят на строителството и осъществено ли е авансово планиране на обекта.

Последният въпрос е обвързван с обстоятелството, че огромната реорганизация на бул. " Васил Левски ", осъществена единствено за една година, бе придружена от голям брой трагикомични гафове.

Най-напред трасето на булеварда внезапно мина през трибуните на един от градските игрища във Варна, след това едно от двуетажните му кръгови кръстовища се оказа с неправилна форма и мощен надолнище, при първия пролетен дъжд друго кръстовище пропадна, а най-после върху едно от пътните платна се свлече земна маса и едвам не затрупа преминаващ автомобил.

© Камара на орхитектите в България

Трасето на бул. " Васил Левски " мина през градския стадион " " Спартак



Главната причина за всички недостатъци беше неналичието на план за реконструкцията,

осъществявана на така наречен инженеринг - планиране по време на строителството. Тази процедура е посочена от специалисти като причина за ниското качество на пътното и инфраструктурно строителство в страната. Освен това обаче тя прави разходването на обществени средства мъчно проследимо.

 

© Facebook група

Пропадналото кръстовище на бул. " Васил Левски "



Отговорът, изпратен от община Варна

 

гласи следното:

 

" Община Варна е известена за породена повреда върху ВиК оборудване при строителството на кръстовището на ул. " Девня ", бул. " В. Левски " и " Г. Пеячевич ". Незабавно са подхванати ограничения по отстраняването й. Щетите се отстраняват от и за сметка на компанията реализатор " Инжстрой инженеринг ". Обектът има авансово планиране, осъществено е от " Трафик холдинг " ЕООД ".

 

Днес от Регионална инспекция за опазване на околната среда във Варна оповестиха, че все още на инспекцията, осъществена на мястото на повредата, замърсила Варненското езеро, преливната стена на разрушеното канализацонно оборудване е била възобновена, а приключването на отпадни води - прекратено. Въпреки това обаче продължавало приключването на минимално количество води с непостоянен генезис, за което ще бъде осъществена спомагателна инспекция от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, Басейнова дирекция " Черноморски регион " и Регионалната лаборатория към Изпълнителна организация по околна среда във Варна.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР