20 тона мъртва риба е извадена досега от язовир “Засмяно

...
20 тона мъртва риба е извадена досега от язовир “Засмяно
Коментари Харесай

20 тона мъртва риба е извадена от язовира край Аксаково, има още много на дъното

20 тона мъртва риба е извадена до момента от язовир “Засмяно ” край Аксаково. В ефира на " Денят стартира " Иван Вълков, представител на концесионерите на язовира, дефинира случилото се като екологична злополука.

Мъртвата риба е шаран, бял толстолоб, цветен толстолоб, бял амур и сребриста каракуда. Има още доста мъртва риба на дъното на язовира, която следва да се извади. Загубите са огромни и не могат да бъдат изчислени, сподели Вълков.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда оповестяват, че причина за екологичната злополука е повреда в близкия свинекомплекс в село Любен Каравелово. Една от тръбите и изпуснала отпадъчни води, които са унищожили рибата.

Moreto.net напомня, че Районната прокуратура във Варна управлява досъдебно произвеждане за изясняване на случая с огромно количество мъртва риба в язовир край Аксаково. Досъдебното произвеждане е стартирано на 25 март 2022 година по отношение на получен сигнал от концесионера на язовир, намиращ се край град Аксаково, за това, че е установено огромно количество мъртва риба във водоема.

На мястото неотложно е бил изпратен екип от проверяващи от ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна. Уведомени са Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна и ИАРА – Варна, които вземат присъединяване в изясняването на случая съгласно компетенциите си.

От екоинспекцията във Варна допълниха, че при извършен диалог с присъстващия на инспекцията заместител началник на свинекомплекса е открито, че по- рано същият ден (около 12 ч.) е зародила спешна обстановка, касаеща разлив на отпадъчни води от торохранилище №2 заради задръстване на тръбата към торохранилище №3. Били са подхванати са незабавни дейности по разчистване на запушеният сектор от тръбата и премахване на повредата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР