20% от българите не са прочели нито една книга през

...
20% от българите не са прочели нито една книга през
Коментари Харесай

20% от българите не са прочели нито една книга през последната година

20% от българите не са прочели нито една книга през последната година. Това сочат данните на изследване поръчано от Асоциация „ Българска книга “. Най-малко четат хората на възраст сред 15 и 30 години.
Прочетете още
Лора е от хората, които купуват по 10 книги на месец, вижда обаче тревожната наклонност измежду младите. Намираме я в столична книжарница.

„ Ако продължаваме с тези темпове надолу първо езикът ни ще се промени и второ какво ще стане с нашата просвета. Мирисът, идването тук е нещо, което би трябвало да ти липсва и считам, че се възпитава “, сподели Лора пред БТВ.

Изследването сочи - за последната година четенето у нас понижава.

„ Най-четящите българи са сред 40 и 60 години, най-нечетящите са 15-30, което е обикновено, защото там конкуренцията с интернет е извънредно огромна “, съобщи Мая Бобева от асоциация „ Българска книга “.

И още най-вече се чете в интернет, желани са късите текстове.

20% от участниците в проучването, които споделят, че не четат признават също, че имат не повече от 10 книги вкъщи.

„ А в последна сметка и международните проучвания демонстрират, че съществуването на книги вкъщи дефинират триумфа на детето “, добави Мая Бобева.

Според писателя Здравка Евтимова намаляването при четенето е знак и за обществото, и за създателите.

„ Това приказва, че нашето общество минава през един сложен стадий от своето развиване. Човек е съсредоточен върху метода да постави хляба върху масата. Това е освен признак, може да е ориентирано и към създателите, към нас пишещите, че не съумяваме да създадем нещо толкоз мощно, че да притеглим освен вниманието, само че и на чувството, на духовния строй на индивида “, означи Здравка Евтимова.

В книжарниците не регистрират отлив на клиенти, даже и измежду младите, които протягат ръка обаче повече към литературата на британски.

„ Те следят какво се случва в „ Тик Ток “ и „ Инстаграм “ и търсят изданията, които показват инфлуенсърите, които наблюдават “, изясни Поли Стоянова.

А обратно на данните в Националната библиотека заради засилен читалните остават отворени за гости и през август.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР