20 обвинения по две разследвания са повдигнати на Васил Божков,

...
20 обвинения по две разследвания са повдигнати на Васил Божков,
Коментари Харесай

Рекордните 20 обвинения по две разследвания са повдигнати на Васил Божков

20 обвинявания по две следствия са повдигнати на Васил Божков, който през вчерашния ден се завърна в страната. Едното е за укритите такси от хазартните игри, които предприемачът е провел, а другото следствие е по този начин нареченото престъпно - то е за поръчителството на убийствата на Манол Велев и хазартен предприемач от Благоевград, както и за поръчителството на атентата против Алексей Петров от 2015 година.

Божков е отказал да дава пояснения като обвинен. Прокуратурата ще изиска непрекъснат арест за арестувания предприемач.

Късно нощес в Софийската градска прокуратура на Божков бяха повдигнати рекордните 20 обвинявания по две обособени следствия и предприемачът беше отведен в ареста на Националното разследване.

" Сега сега единствено му предявиха постановленията за привличане като обвинен. По едно от делата, които по този начин го назоваваме " престъпно " и от там са случаите с престъпните закононарушения и другото е по отношение на
хазарта. Това дело, което всички знаете ", съобщи Георги Гатев, юрист на Васил Божков.

И по двете каузи главните обвинявания за Божков са, че е началник на проведена незаконна група. По тъй наречените " престъпно " дело тя е за убийства, изнасилвания и изнудвания, а по хазартното се твърди, че група е работила от 2014 година и за изнудвания, подкупи, пране на пари и длъжностни закононарушения.

Георги Гатев, юрист на Васил Божков: Но има и други обвинявания, с изключение на за групата.

Българска национална телевизия: А по второто, тъй наречените " престъпно " дело, което за убийства, изнасилвания и изнудвания, вторичните какви са?

Георги Гатев: Те не са вторични, те са обособени обвинявания. Опитът за ликвидиране на Петров, другите опити за убийства. Две убийства има тук. Тези всичките, които на вас са ви известни от по-рано.

Българска национална телевизия: Прави усещане, че той се връща в страната тъкмо един ден след погребението на Алексей Петров

Георги Гатев: Случайност.

Българска национална телевизия: Случайност?

Георги Гатев: Абсолютна случайност, да.

Българска национална телевизия: Защото пък има обвиняване за поръчителството на атентата против Петров от 2015 година?

Ами, има обвиняване, само че нали ви споделям, просто случайност. Дадоха му съответното позволение, тъй като той такова позволение трябваше да има да напусне там Емирствата, с цел да може да си дойде в България.

На Божков е връчена призовка и да се яви като очевидец по следствието, че е бил изнудван от някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния финансово министър Владислав Горанов и медийната съветничка на водача на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Публичните изказвания на Божков са, че е дал на тримата общо 60 милиона лв.. През пролетта на предходната година по това следствие Борисов, Горанов и Арнаудова бяха арестувани за 24 часа, само че по-късно освободени без да им бъдат повдигнати обвинявания.

Съдът разгласи арестите им за противозаконни, защото няма доказателства тримата да са направили закононарушения. От правосъдните решения стана ясно, че изказванията на Васил Божков не са подкрепени с никакви други доказателства, в това число и свидетелските показания на чиновници от неговата компания не потвърждавали думите му, че пращал пари в пликове на тримата.

" Връчиха му призовка и за това дело. Но ще се види по какъв начин ще се действа по-нататък. Ще забележим каква ще бъде мярката първо, дали ще има " задържане под стража " или не ", добави Георги Гатев.

Защитата на Божков е поискала да бъде импортирана мярка за неотклонение и по двете следствия против предприемача.

" Твърде допустимо е да внесат единствено по едното. Предполагам, че това, което е по
хазарта ще внесат искане за мярка. Другото може би ще изчака на трупчета ", сподели още юристът на Васил Божков.

Така прокуратурата може да си обезпечи по-дългото задържане на Божков. След като изтече оптималния осем месечен период за престой " под стража " по едното дело, тогава да внесе ново искане за задържане по второто.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР