20 лева по-малко излиза пълненето на резервоара на колата за

...
20 лева по-малко излиза пълненето на резервоара на колата за
Коментари Харесай

Какво става по бензиностанциите? Шофьорите не вярват на очите си!

20 лв. по-малко излиза пълненето на резервоара на колата за този Великден по отношение на предходната година. Това сочат изчисленията на  " Телеграф “ на база данни за цените на горивата сега и през този интервал на 2022 година в уеб страницата фуело.нет.

За база е употребен контейнер от 55 литра, като в случай че бъде зареден с бензин А95, общо ще платите 141 лв. при междинна цена от 2,57 лева за литър. За съпоставяне предходната година по това време А95 е коствал 2,95 лева за литър и пълненето на резервоара е коствало 162 лв..

Ако автомобилът е на дизел, обстановката е сходна. В момента междинната цена за литър е 2,72 лева, а 55 литра ще глътнат 149 лв.. За съпоставяне преди година цената на горивото е била 3,08 лв. и за пълненето на колата сме плащали 169 лв..

Газ

С 22 лв. по-евтино е и зареждането на колата с пропан бутан, като сега за пълнене на бутилка от 50 литра са нужни 58 лв.. Миналата година по това време за същия размер е трябвало да плащаме 80 лв.. Тогава цената на газта е била 1,60 лв. за литър.

Само 13 лв. по-малко пък ще коства зареждането на бутилка с метан, излиза наяве от справката с цените. В момента за 22 кг сумата е 57 лв., а преди година това количество е коствало 70 лв.. Причината е, че цената на природния газ през последните месеци пада и сега междинната, на която се продава на метан станциите, е 2,60 лева за кг. Преди година тя е била 3,20 лева

Прогноза

Цените на горивата се стабилизираха и идващите два месеца не се чака да се трансформират. Това предвижда ръководителят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев. Според него великденските празници, а и месец април ще изпратим при цени по бензиностанциите, които виждаме и сега. Надявам се това да продължи и през месец май, уточни Терзиев.

По думите му има геополитически фактори, има нарастване на цените в интернационален проект, само че всичко това е игра на вести. И както виждаме нарастване на цените последните няколко дни, допустимо е пък през месец май, сходно на природния газ, да забележим и понижение, уточни шефът на асоциацията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР