20-ият конгрес на Комунистическата партия на Китай регистрира вътрешна политическа

...
20-ият конгрес на Комунистическата партия на Китай регистрира вътрешна политическа
Коментари Харесай

Преосмисляне на лидерството и завръщане на идеологията: Какво обещава Си Дзинпин

20-ият конгрес на Комунистическата партия на Китай записва вътрешна политическа непоклатимост, стопански провокации и интернационалните разтърсвания. Триумфалното преизбиране на Си Дзинпин се оказва обезпокоително.

Националният конгрес на Китайската комунистическа партия е централното вътрешнополитическо събитие в страната. Като главен управителен орган на партията, конгресът изслушва и преглежда доклада на Централния комитет, който включва към 200 членове. Комитетът се избира за пет години - интервалът до идващия конгрес, през който 200 души ще ръководят 96-милионната партия.

Накрая той дефинира водача на партията и президента, генералния секретар на Централния комитет, дава цялостна оценка на идващия петгодишен проект, дефинира макронасоки за вътрешната и външната политика на Китай и ротира висшите фрагменти. Основните решения обаче остават в сянка, а редица отчети се показват на обществеността за разбор в комплицирани и богати за пояснение формулировки.

20-ият конгрес на ККП ще остане в историята единствено тъй като наруши логаритъма за пренос на властта от последните тридесет години, открит от Дън Сяопин. От 1982 година мандатът на ръководителя на страната е стеснен до два петгодишни мандата, с цел да се избегне появяването на втори Мао Дзедун и да се укрепи традицията на групово управление на партийните старейшини.

През 2018 година обаче, след приемането на поправките в Конституцията, тези ограничавания бяха отстранени, което разреши на китайския водач Си Дзинпин да бъде избран отново за нов мандат. Основното кадрово решение на последния конгрес беше известно авансово: малко на брой се съмняваха в удължаването на пълномощията на настоящия водач на партията.

Друга неповторима характерност на партийния конгрес беше неговият подтекст – или по-скоро наборът от провокации, с които републиката приключи идната петилетка. В актуалната история на страната той се оказа невиждан по мащаб, даже членовете на ККП не отхвърлят това.

„ Под въздействието на фактори като пандемията и интернационалната обстановка китайската стопанска система е под възходящ напън надолу “, призна да вземем за пример в навечерието на конгреса Сун Йели, формален представител на партийния конгрес.

Отвътре ККП е подложена на напън от релативно муден стопански напредък, недовършен демографски преход, епидемии от ковид, рецесия в строителната промишленост и все по-сложна конструкция на общественото пространство, която изисква нови способи на контролиране.

Отвън Китай би трябвало да се оправя с все по-суровата политика на въздържане на Съединени американски щати, едно от следствията от която е възходящото напрежение в Тайванския проток и в целия Индо-тихоокеански район. А също и да се изправи пред косвените последствия от украинската рецесия, която удря най-важния приоритет на Китай на международната сцена – стабилността на търговията.

Неслучайно в отчета си при започване на конгреса водачът на КНР за първи път от доста години употребява думата " сигурност " по-често от " стопанска система " и загатва " борби ", " опасности " и " проблеми ".

Като цяло, макар достиженията на Си Дзинпин и обещанието му да „ построи съвременна социалистическа страна, която е просперираща, мощна, демократична, културно развита и хармонична до 2049 година “, общото въодушевление на речта му беше много обезпокоително, даже тъмно. Поне в случай че съпоставим текста на последния отчет с този, който беше прочетен на последния конгрес.

Китайският водач приказва, да вземем за пример, за " рака " на корупцията, който е измъчвал ККП. Той прикани съпартийците " да не се поддават на зли планове и сили, да не се опасяват от външен напън, да не отстъпват нито крачка пред компликациите ".

Той съобщи, че „ човечеството е изправено пред невиждани провокации “. И най-после, самото бъдеще на Китай беше показано от Си Дзинпин очебийно неразбираемо: „ интервал на съчетаване на стратегически благоприятни условия, опасности и провокации с повишаване на несигурни и сложни за предсказуеми фактори “.

Както Игор Денисов, старши помощник в Института за интернационалните проучвания към МГИМО, изясни на Эксперт:

„ Характеризирането на сегашния интервал, изразено на 20-ия конгрес, съчетано с целта на вътрешната политика, демонстрира, че Китай има фундаментално преосмисляне на неговият световен напредък напред. “



На последния конгрес на ККП беше демонстриран цялостен консенсус на елитите по отношение на фигурата на Си Дзинпин и курса, който следва

Си Дзинпин разчисти политическото пространство с непрекъсната антикорупционна акция. Формули като " бийте и тигри, и мухи " и „ нулева приемливост към корупцията “ станаха съществена в дизайна на обществената политика на Китай.

Ядрото на партията и страната

Но това, което не се случи на конгреса, беше сериозна проверка на стратегическите подходи за ръководство на страната. Напротив, форумът се оказа извънредно закостенял.

Демонстрира се цялостният консенсус на елитите по отношение на фигурата на Си Дзинпин и следвания от него курс, при който централизацията и персонализацията на властта вървят ръка за ръка със стягането на икономическите и обществените винтове и идеологическия възторг.

Малко преди началото на конгреса някои медии съумяха да спекулират за държавния прелом в Пекин, за който се твърди, че се е случил заради спор сред сегашния общоприет секретар на ККП и старата партийна номенклатура, само че всички възприеха това като фалшив.

Разпространението на този тип клюки се трансформира в негласна традиция в навечерието на съвсем всеки партиен конгрес - политическият живот на Китай е прекомерно подмолен - само че този път спекулациите изглеждаха напряко фантастични.

Консенсусът в границите на елита беше освен изборът на Си Дзинпин преди 10 години, само че и залогът върху него като „ мощен водач “, на който се разрешава повече, в сравнение с през годините на групово управление, споделя Иван Зуенко, старши откривател в Центъра за евразийски проучвания в Института за интернационалните проучвания към МГИМО, доцент Катедра по ориенталистика, МГИМО.

„ Освен това Си Дзинпин, благодарение на непрекъсната антикорупционна акция, ловко разчисти политическото пространство от съперници и претенденти за ролята на правоприемник ", съобщи още той.

" Това не значи, че в елита няма различия по отношение на бъдещото развиване на Китай, само че сега такава полемика не се е трансформирала във фаза на остра борба, която може да докара до дворцов прелом или нещо сходно “, споделя Зуенко.

Наистина, в случай че погледнете десетгодишния мандат на Си Дзинпин като държавен глава, излиза наяве, че водачът на партията е играл умела игра против съперниците си през цялото време. Предишните генерации елити израснаха върху две десетилетия стопански напредък на страната, което се отрази в личното им богатство.

Греховете на корупцията в границите на ККП са били премълчавани от много време. Но забавянето на растежа направи елитните наеми да наподобяват несъразмерни, а рисковете за репутацията – неприемливи. Това беше отличен трамплин за новия общоприет секретар.

Си Дзинпин, който преди 10 години не беше считан за „ кормчия на китайския подем “ и „ ядрото на партията “ (така го назовават от предходната година, което изравнява настоящия началник на страната с Мао Цзедун и Дън Сяопин), само че се смяташе за консенсусна фигура, действаше доста уверено.

Изоставяйки правилото „ не пере мръсното долни дрехи на обществено място “, той съумя брутално да убие всички опозиционни фракции и да минимизира всевъзможни благоприятни условия за елитна контраигра, с която спекулират задграничните наблюдаващи.

Формулите „ да се бият и тигри, и мухи “ и „ нулева приемливост към корупцията “ са станали съществени в дизайна на обществената политика на актуален Китай. При новия общоприет секретар за първи път на публицистите беше разрешено да ровят в мръсното пране даже на най-високопоставените членове на партията.

Десетки министри, депутати и членове на Общокитайския комитет на Китайския национален политически съвещателен съвет (CPPCC) изгубиха постовете си. Антикорупционният одит засегна и по-скромните чиновници: единствено през първите две години на акцията над 200 000 държавни чиновници получиха предизвестия и санкции, доста от тях бяха намалени.

Интензивните чистки в партийния и държавния уред доведоха до бърза концентрация на властта в ръцете на новия водач, който назначи лоялни хора на основни партийни и държавни постове.

Разбира се, ползите на районните кланове, да вземем за пример в провинциите Фудзиен и Гуандун, които имат дългогодишни търговски връзки със Съединените щати, не са изчезнали на никое място: Китай от дълго време е прочут с неофициалните връзки посредством сънародници.

Но тези кланове, съгласно Алексей Маслов, шеф на Института за азиатските и африканските страни към Московския държавен университет. М. В. Ломоносов, в този момент бяха принудени да се борят не против „ трона “, а за непосредственост до него.

Може да се каже, че актуалната позиция на Си Дзинпин е повече от постоянна. И речта му в залата на Дома на националното заседание, както и цялата атмосфера на XX конгрес, единствено акцентира статута на генералния секретар като „ ядрото на партията и страната “. Кадрови промени, които ще настъпят вследствие на форума, ще затвърдят това статукво.

Експертите по-специално считат, че Ли Къцян, актуалният министър председател на Държавния съвет на Китайската национална република и вторият човек в партията, евентуално ще се отдръпна.

И въпросът е освен, че никой не е отменил формалното ограничаване от два мандата за министър-председателя (за разлика от генералния секретар), само че и в връзките сред второто и първото лице на страната: те не могат да се нарекат гладки.

Ярък образец беше различието, което се появи по време на разискването на икономическите промени през 2016 година След това генералният секретар и министър председателят направиха презентации пред Държавния съвет на КНР и в случай че първият настоя за основаването на " по-силни, по-ефективни и по-големи " държавни компании и даде водеща роля в стопанската система на партията,, последният, в противен случай, предложи да се „ понижат размерите “ на държавните корпорации и да се придържат към пазарните правила. Още тогава имаше клюки, че държавният началник може да напусне поста си.

Има двама претенденти за ролята на правоприемник на Ли Къцян: вицепремиерът Ху Чунхуа, 59, един от най-младите членове на Политбюро, и Уан Янг, 67, ръководител на НПКСК, прочут като създател на демократичния модел на развиване на Гуандун, и двамата потвърдиха своята преданост към водача на Китай.

Самият факт на третия мандат на Си Дзинпин, както и възходящото напрежение в Тайванския проток значат, наред с други неща, че не си коства да се чака проверка на връзките сред Пекин и Москва. Това статукво има своите плюсове и минуси.

Срещу зависимостта от движимости

Въпреки това Си Дзинпин употребява и антикорупционни чистки, с цел да рестартира партийната конструкция, деформирана от годините на пазарен разцвет и културата на консуматорството.

Както написа един китайски социолог, корупцията на членовете на партията и партийните организации е естествена последица от „ стадий на развиване, доминиран от взаимозависимост от нещата “.

„ Борбата против корупцията съставлява най-радикалната революционна самотрансформация. Докато към момента съществуват почвата и изискванията за корупция, битката против нея не може да спре нито за момент “, сподели китайският водач на 20-ия конгрес, като в това време даде да се разбере, че курсът на реидеологизация на партията и цялото общество, което той стартира преди 10 години, не предстои на преразглеждане.

Генералният секретар счита, че партията е тази, която поддържа стабилността на цялата страна, което значи, че нейното подсилване става въпрос на вътрешна сигурност.

Не инцидентно при Си Дзинпин те започнаха толкоз интензивно да учат аргументите за разпадането на Съюз на съветските социалистически републики: точно разхлабеността на структурата на Комунистическа партия на Съветския съюз и нейната идеологическа деградация, съгласно ръководителя на ККП, предизвикаха разпадането на Съветския съюз.

„ Си Дзинпин беше доста угрижен за аморфността и слабостта на Китайската комунистическа партия, когато стана общоприет секретар, и това безпокойствие не го е напуснало и до през днешния ден ", изяснява Александър Ломанов, заместник-директор на Института за международна стопанска система и интернационалните връзки (ИМЕМО).

" Той се опасява, че партията ще загуби властта по същия метод, по който я загуби Комунистическа партия на Съветския съюз. Може да се напомни известната фраза, която той произнесе незабавно откакто пристигна на власт и повтори на настоящия конгрес: „ Който желае да удря желязо, би трябвало да има крепко тяло ", продължава той.

" Или различен негов афоризъм: „ Убеждението е калций; в случай че в костите няма калций, те стават нежни. “ С други думи, партия без убеждения може просто да се разпадне, губейки власт “, споделя още Ломанов, цитирайки Си.

Според специалиста по тази причина разпоредбите за членовете на партията са станали по-строги при новия водач. Отсега нататък китайските комунисти са принудени освен да съблюдават нормите на социална невзискателност, само че и прецизно да учат всички партийни документи и да извършват указания. Стана наложителна и самокритиката за членовете на партията - и то документално, пред комисията.

„ Без това кариерата към този момент е невъзможна “, споделя Александър Ломанов.

От своя страна реидеологизацията на обществото докара до битка с „ излишностите “ и „ разпуснатостта “. Публичните домове започнаха да се затварят в цялата страна.

Бяха въведени строги ограничавания в региона на учебното обучение (например беше неразрешена активността на задгранични преподаватели), а заплатите на футболистите бяха понижени. Не можете даже да строите небостъргачи: те символизират капитализма.

Диаграма 1

За първи път на конгрес на ККП думата " сигурност " беше употребена повече от " стопанска система "



Блумбърг

Диаграма 2

Думите " риск ", " борба ", " проблем " се употребяват все по-често.



Диаграма 3

За първи път в речта на китайски водач толкоз постоянно се чуваха думите " технология " и " гений ".



Блумбърг

Промените засегнаха и частните корпорации, които съгласно шефа на ККП поддържат общественото неравноправие.

„ Необходимо е интелигентно ръководство на несъразмерните приходи и поощряване на хората и фирмите с високи приходи да връщат повече на обществото “, сподели тогава Си Дзинпин.

И по този начин, китайските управляващи нападнаха таксиметровата услуга DiDi за обстоятелството, че компанията влезе в IPO в Ню Йорк. Или демонстративно отхвърлиха да оказват помощ на най-големия народен разработчик Evergrande, когато просрочи заплащането на доларови облигации: споделят, че компанията към този момент има 10 милиарда $.

Според Александър Ломанов в този смисъл „ социализмът с китайска специфичност “ или „ китайският марксизъм “ не е игра на думи или чудноватост на пекинския експанзионизъм, както считат някои западни коментатори, а „ основен камък в основата на легитимността на ККП, която обезпечава развиването на Китай ”.

Както сподели Си Дзинпин на 20-ия конгрес:

„ Отсега нататък централната задача на ККП е да сплоти и управлява многоетническия народ на страната в реализирането на задачата за цялостно създаване на осъвременена социалистическа власт до стогодишнината на КНР. “

Така идеологическата кохезия на обществото в изискванията на възходяща турбулентност е друга централна тематика на партийния конгрес, извършен в Пекин.

Двойна циркулационна стопанска система

Чжао Ченсин, ръководител на Националната комисия за развиване и промени, сподели на конференция на настоящия конгрес на ККП, че китайската стопанска система демонстрира " забележима наклонност на възобновяване " през третото тримесечие на тази година.

Но в това време Държавното статистическо бюро на Китай, без да изяснява аргументите, не разгласява стопански данни по време на форума. През първото тримесечие на 2022 година китайският Брутният вътрешен продукт е повишен с 4,8%, до момента в който през второто тримесечие стопанската система е повишена единствено с 0,4%. Очевидно са решли да не скапват празника и празненството с резултатите от третото тримесечие.

Моделът на икономическо развиване, учреден на евтина работна ръка, към този момент не може да обезпечи предходните темпове на напредък. Освен това доста промишлености (чиито пренасяне не е скъпо) в този момент напущат Китай към страни с по-ниски заплати.

А стимулирането на вътрешното търсене докара до балон на пазара на недвижими парцели и затънала в задължения стопанска система. Общият дълг на всички предприятия и жители на Китай е 36,4 трилиона $, или 260% от Брутният вътрешен продукт на страната, а общественият дълг е надхвърлил 70% от Брутният вътрешен продукт. И този проблем беше косвено приет на партийния конгрес.

„ Ние би трябвало изцяло, ясно и изчерпателно да използван новата идея за развиване, твърдо да се придържаме към реформаторския курс на социалистическа пазарна стопанска система, да продължим да разширяваме отвореността към външния свят на високо равнище ", съобщи държавният началник.

" Необходимо е да настояваме за обезпечаване и възстановяване на живота на хората в процеса на развиване, поощряване на основаването на хубав живот посредством взаимна битка, полагане на непрестанни старания за реализиране на фантазията на хората за прелестен живот “, сподели Си Дзинпин на конгреса.

Но на процедура китайските управляващи към момента подхващат стъпки, които явно не поддържат икономическото развиване. Докато целият свят от дълго време се е отказал от ковид, Китай продължава своята политика на „ нулева приемливост “ и десетки милиони хора са под карантина в продължение на седмици. Освен това карантината е толкоз строга, че чиновниците на реда, които наблюдават за нейното съблюдаване, са въоръжени с автомати.

Това лято митинги на излъгани инвеститори заляха редица китайски градове, чиито депозити банките не можеха да върнат, само че Пекин избра не да залее казуса с пари, а да извади танкове по улиците. По-специално, бронирани транспортни средства бяха видяни в провинция Хенан.

През май 2020 година Си Дзинпин за първи път обществено разгласи правилата за по-нататъшното развиване на страната: композиция от отвореността на китайската стопанска система към международните пазари и тактика за разширение на вътрешното търсене. 1,4 милиарда души, висок Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, 400 милиона души със междинен приход - съгласно китайския водач през днешния ден това е най-интересният и перспективен потребителски пазар в света, кадърен да притегли задгранични вложения и технологии.

Става дума за така наречен тактика на двойна циркулация, която би трябвало да даде нов подтик на забавящата се стопанска система и да отговори на външнополитическите провокации, защото включва разчитане на заменяне на вноса и софтуерен суверенитет.

Показателно е, че преди началото на конгреса на ККП Съединени американски щати не разрешиха доставките на полупроводникови чипове и съоръжение за тяхното произвеждане в Китай. Това се вписва в тактиката, препоръчана от дълго време от президента на Съединени американски щати Джо Байдън за ограничение на Китай: Пекин беше помолен да не помни за софтуерното водачество и да се занимава с нормалното си нещо - производството на потребителски артикули.

„ Китай ще реализира софтуерна самодостатъчност и мощност посредством развиването на просветителната система и поканата на задгранични специалисти “, даде обещание Си Дзинпин на комунистите, събрали се на конгреса.

Но не е толкоз елементарно да го извършите. В региона на производството на чипове Китай изостава от международните водачи най-малко с едно потомство.

В същото време Вашингтон има опция да усили икономическия напън върху Китай и нови ограничавания върху вноса на китайски артикули в Съединени американски щати. Но това оръжие е с две остриета, способно внезапно да разпръсне така и така високата инфлация в Америка и да провокира дефицит на редица артикули.

Лидерът на ККП повтори, че Пекин има намерение да откри надзор над Тайпе непременно:

„ Проблемът с Тайван е персонален въпрос на китайския народ и от китайския народ зависи да го позволи ".

" Ще продължим да демонстрираме дълбока откровеност и да поставяме всички старания за мирното обединяване на Родината, само че никога не обещаваме да се откажем от потреблението на мощ и си резервираме правото да предприемем всички нужни ограничения ", съобщи той.

Си Дзинпин посочи, че потреблението на мощ е допустимо при положение на „ интервенция на външни сили и доста дребен брой последователи на независимостта на Тайван “.

В отговор канцеларията на президента на Тайван излезе с изказване, в което се споделя, че островът няма да се откаже от суверенитета и „ няма да прави компромис със свободата и демокрацията “ и отхвърля предлагането на Китай „ една страна, две системи “.

Заместник-директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Коен неотдавна сподели пред CNN, че китайското управление залага на спокойно обединяване с непокорния остров до 2027 година, след което може да се обърне към военни способи. Говорейки на Конгреса на ККП, генералният секретар ускори тези страхове, като прикани през 2027 година (стогодишнината на Народноосвободителната войска на Китай) да се укрепи и модернизира армията, да се реформира военното обучение и да се усъвършенства системата за военно образование.

Си Дзинпин е първият, който формулира връзката сред вътрешната сигурност и външната сигурност. Пекин осъзнава: че да играе тиха икономическа игра, въз основа на взаимна полза няма да работи.

" Ще би трябвало освен да пазиме ползите си по-стриктно, само че и да създадем ясна външнополитическа декларация ".

Да се научиш да живееш в турбуленция

Много наблюдаващи означиха, че в речта си Си Дзинпин не загатна нито една страна, нито районен спор, в това число украинския.

Освен това ШОС, АТИС и СТО бяха упоменати единствено пътем. Бяха направени общи, рутинни мнения: Китай ще продължи да поддържа интернационалната система, чието ядро е Организация на обединените нации.

Това обаче не значи, че Пекин няма дефинирана позиция за американското, европейското или съветско направление. Подробностите на обновената външнополитическа тактика ще научим през март идната година на първия пленум на Централен комитет на ККП. На конгресите по традиция се изричат единствено фундаментални тези, които стават основа на пътната карта.

Въпреки това, въз основа на формулировките, които бяха изразени, могат да се създадат няколко извода дали Китай има визия за интернационалната обстановка и ролята си в нея.

Така Си Дзинпин за първи път ясно артикулира дълбоката връзка сред вътрешната сигурност и външната сигурност. Такъв изчерпателен, избухлив взор демонстрира, че Пекин е наясно, че няма да работи да играе тиха икономическа игра, учредена на взаимна полза. " Ще би трябвало освен да пазиме ползите си по-строго, само че и да създадем поредно външнополитическо изказване. "

„ Социалната непоклатимост на Китай се основава на дълготраен и резистентен стопански напредък и е действителна единствено при положение на обезпечена непоклатимост и сигурност на интернационалните индустриални и маркетингови вериги “, споделя Александър Ломанов.

„ Освен това, това е невероятно, в случай че не подсигуряваме сигурността на китайските вложения и достъпа на Китай до външни пазари, както и в случай че не подсигуряваме постоянни доставки на задгранични високотехнологични съставни елементи ", прибавя специалистът.

Друго нещо е, че съществуващата сега идея за „ общественост с обща орис на човечеството “, която включва политическо и икономическо съдействие, разговор на цивилизациите и взаимни старания за запазване на околната среда, не се вписва добре в геополитическата действителност.

„ Днес виждаме единствено общите контури на външнополитическата тактика на Китай. Но фактът, че Си Цзинпин остава на власт, значи, че работата в тази посока ще продължи най-малко пет години “, признава Александър Ломанов.

„ Конгресът разкри дефицит на концепции и даже политически формули, които дават отговор на „ новата турбуленция “, уверен е Игор Денисов.

— " Традиционната отпратка към „ общността на общата орис на човечеството “, която е сложна за разгадаване от чужденец, към този момент не се вписва в картината на хаоса на международната система ", кказва той.

" Не е ясно по какъв начин тъкмо Китай ще отстоява идеални и по своята същина позитивни правила в един свят, който се отдалечава от ден на ден от позитивното и от идеала ", продължава Денисов.

" Разбира се, Пекин няма да се откаже от световните упоритости: в доста връзки тактиката за възобновление на китайската нация се основава на тях. Но в случай че по-рано КНР беше известна със своята нерешителност в интернационалните връзки, пробвайки се да скрие геополитическите си желания зад разнообразни стопански начинания, в този момент тя ще работи още по-внимателно, „ помнейки, наред с други неща,„ имперското пресилване “, което докара до колапса на Комунистическа партия на Съветския съюз и Съюз на съветските социалистически републики ”, счита Игор Денисов.



Съвместно наблюдаване на корабите на съветския и китайския флот в Тихия океан

Китай и Русия

Самият факт на третия мандат на Си Дзинпин, както и възходящото напрежение в Тайванския проток значат, наред с други неща, че не си коства да се чака проверка на връзките сред Пекин и Москва. Това статукво има своите плюсове и минуси.

Така че, съгласно президента Байдън, Белият дом няма доказателства, че Китай дава на Русия оръжия или „ други неща “, неразрешени от законодателството на Съединени американски щати.

Китайските банки прецизно съблюдават разпоредбите за наказания, наложени против съветски компании и лица. В Организация на обединените нации китайската делегация по предписание се въздържа от гласоподаване на антируски резолюции, не желаейки да приказва „ за “, само че и страхувайки се да бъде срещу. Така Пекин се опита да заеме оптимално неутрална позиция.

Търговският оборот сред Русия и Китай е повишен с 31% през тази година, значително заради увеличението на доставките на съветски енергоносители и възходящите цени за тях.

Това е единственият позитивен индикатор, който надали може да се смята за доказателство за съюзническите връзки сред Москва и Пекин: Китай просто се нуждае от надеждни и евтини доставки на въглеводороди.

„ Китай се нуждае от Русия като постоянен снабдител на запаси, на първо място енергийни, като съидейник по интернационалните въпроси със статут на непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и най-после, като благонадежден континентален гръб, наличието на който разрешава Пекин би трябвало да играе по-решителна игра в Индо-тихоокеанския район ", счита Иван Зуенко.

Ето за какво за Китай е преференциално Русия да не бъде победена в украинския спор. Според Алексей Маслов при всеки различен сюжет Пекин остава лице в лице с Вашингтон, получава доста отслабен търговски сътрудник, „ и при положение на промяна на режима в Москва, това също ще бъде непредвидимо “.

Кремъл от своя страна също е много удовлетворен от удължаването на режима на Си Дзинпин, връзките с който се развиват устойчиво и прагматично през последните 10 години. Освен това в подтекста на възходящия световен безпорядък вижданията на Москва и Пекин за интернационалната обстановка постепенно, само че несъмнено се сближават.

Проблемен свят в очите на Си Дзинпин

В речта си на 20-ия конгрес на ККП китайският водач блестящо разказа мрачната геополитическа атмосфера, само че не сподели нищо за това по какъв начин в този момент да се сътвори „ общественост с обща орис за човечеството “.

Докладът на генералния секретар от името на Централен комитет на КПК на конгреса без подозрение е значим стратегически документ, който е деликатно квалифициран с присъединяване на всички равнища на партийния и държавен уред и водещи китайски специалисти.

Подобни политически текстове обаче в никакъв случай не са се отличавали с надълбоко разработване на детайлите. Формулировките на партийния конгрес постоянно се поправят, само че дефинират курса в най-общ тип. Това са по-скоро резюмета за пътна карта, идеологическо „ задание “ за следващ изчерпателен разбор, оценка на риска и приоритизиране. И 20-ият конгрес на Комунистическата партия на Китай не беше изключение.

В речта си Си Дзинпин неведнъж се базира на актуалната интернационална обстановка, само че не назова нито една страна или нито един районен спор по име. От интернационалните организации бяха изброени Организация на обединените нации, ШОС, АТИС и СТО, а за Организация на обединените нации бяха дадени единствено повече или по-малко подробни мнения.

Си Дзинпин удостовери позицията на Китай: Китай твърдо поддържа интернационалната система, чието ядро е Организацията на обединените народи, и също по този начин остава зает с интернационалните правила, учредени на Хартата на Организация на обединените нации.

Съответният раздел на отчета беше изпълнен с повтаряне на оценки, нормални за външнополитически изявления. Между другото, той заема ниско 14-то място от 15 в общата конструкция.

От друга страна, атмосферата, която е нарисувана в отчета - а този документ, да ви припомня, е повече за атмосферата, в сравнение с за детайлите - като цяло е много тревожна и мрачна. Във всеки случай по-мрачно, в сравнение с беше записано преди пет години в материалите на 19-ия конгрес. Си Дзинпин реализира този резултат по няколко метода.

Например благодарение на художествени облици, когато приказва за увеличаване напразно, което може да бъде последвано от жестока стихия. И отпратка към заимствани западни концепции, когато загатва, че " черните лебеди " и " сивите носорози " ще се появяват все по-често. Има и директни изказвания, че светът е навлязъл в нов интервал на турбуленция.

От сериозно значение е изгубването от отчета на израза „ интервал на стратегически благоприятни условия “, който е обичаен за партийните конгреси от 16-ия конгрес на КПК през 2002 година Въпреки че този път Си Дзинпин загатва и стратегическите благоприятни условия на Китай, към този момент не става дума за дълъг интервал, през който вятърът обезпечено ще духа в китайските платна.

Сега формулировката наподобява тромава, само че към този момент не съдържа съдба, убеденост в непоклатимост и удобен излаз за Китай. Сега това звучи по този начин: " интервал на композиция от стратегически благоприятни условия, опасности и провокации с повишаване на несигурни и мъчно предвидими фактори ".

Тази характерност на сегашния интервал, съчетана с ясния приоритет, даден на вътрешната политика на конгреса, допуска, че Китай има съществено преосмисляне на своя световен напредък.

Няма да има занемаряване на световните упоритости, защото това е значим съставен елемент от тактиката за възобновление на китайската нация, само че Китай ще претегли по-внимателно вероятните опасности, помнейки, наред с други неща, „ имперското пресилване “, което докара до колапса на Комунистическа партия на Съветския съюз и Съюз на съветските социалистически републики.

И най-после, конгресът разкри неналичието на концепции и даже политически формули, съответстващи на " новата турбуленция ". Традиционната отпратка към „ общността на общата орис на човечеството “, която е сложна за дешифриране от чужденец, към този момент едва се вписва в картината на хаоса на международната система.

Остават доста различия по отношение на това по какъв начин тъкмо Китай ще отстоява идеални и по своята същина позитивни правила в един свят, който се отдалечава от ден на ден от позитивното и от идеала. "

Игор Денисов, старши теоретичен помощник, Институт за интернационалните проучвания, МГИМО

Общност на ориста на човечеството “: каква е историята на появяването на тази китайска идея и какво влага китайското управление в нея

Необходимостта от основаване на „ общностно схващане за ориста на човечеството “ за първи път беше публично отразена в отчета на Централен комитет на ККП на 18-ия конгрес през 2012 година Това е концепцията за взаимозависимостта на всички страни, нуждата да се вземат решение общи проблеми дружно.

Концепцията беше показана на интернационалната платформа през 2015 година, когато Си Дзинпин в Организация на обединените нации прикани за създаване на „ общественост на ориста на човечеството “.

Сега това е главният девиз на китайската външна политика, „ общността “ е вписана в преамбюла на китайската конституция.

Западните специалисти и политици не харесват никакви политически начинания, предлагани на международната общественост от името на Пекин. Не би трябвало да се чакат усъвършенствания в тази област.

В същото време тук няма " подривно " или " антизападно наличие ". Ако Китай споделя, че „ всички сме в една лодка “, тогава Западът наподобява много комичен, когато дава отговор, че не желае да бъде в „ една лодка “ с Китай по идеологически аргументи. Оказва се, че Китай работи за обединяването на човечеството, а Западът работи за разцепването му.

Има проблем с превода на „ общността на ориста “ и корените му не са доста ясни. Факт е, че в китайския оригинал няма думата „ един “, която е в съветския превод (женлей - „ човечество “, минюн - „ орис “, гунтунти - „ общественост “: има единствено три думи).

Може да се допусна, че това е демонстрация на креативния метод на китайските преводачи на публични документи, които считат, че рускоезичната аудитория е привикнала с дисциплинираност и еднообразие, за което им е препоръчана „ обща орис “.

Този превод обаче може да породи илюзията, че Китай се стреми към мислено „ единение “, от което в действителност не се нуждае – в китайската просвета многообразието от хрумвания и полезности в началото се цени високо.

Тази идея се превежда на британски в Китай като общественост със споделено бъдеще за човечеството. Тук от нищото вместо „ орис “ се появи „ бъдеще “, от „ едно “ стана „ отделимо “.

Това е забележителна еластичност при адаптиране към разнообразни контексти. Вероятно в Китай считат, че англоезичната аудитория не има вяра в ориста, обича да мечтае за бъдещето и не приема наложеното „ единение “.

Но в истинския китайски това е същата фраза. Читателите на разнообразни езици няма незабавно да схванат, че това е едно и също нещо. Затова съветската експертна общественост би трябвало сама да учи Китай, да чете политически текстове на истинския език и да разчита по-малко на непознати преводи. "

Александър Ломанов , началник на Центъра за азиатско-тихоокеански проучвания, ИМЕМО РАН

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР