20 души притежават десетки дружества, с които пробвали измамите -

...
20 души притежават десетки дружества, с които пробвали измамите -
Коментари Харесай

Голям кръг от фирми пробва да източи НОИ за обезщетения за безработица

20 души имат десетки сдружения, с които пробвали измамите - назначават фиктивно служащи - без да им заплащат осигуровки, а след това желаят компенсации от страната Служителите не помнят кой ги е наел и къде е комерсиалният обект, в който са работили
Националният застрахователен институт хвана следващ опит на огромен кръг от сдружения да източат средства от компенсациите за безработица. 

Мрежата се разплита след подадено заявление за разпределяне на парично обезщетение за безработица. Установено е, че сдружението, посредством което се подават данни за лицето, не превежда осигурителни вноски, притежател на сдружението е малоимотно и на процедура необразовано лице. Освен това няма регистрирани касови апарати, няма търговски обект. А осигурителният приход е еднакъв или непосредствен до оптималния, пишат специалистите от Национален осигурителен институт в бюлетина си.

При попълването на заявления наетите в сдружението не съумяват да опишат какво тъкмо са работили, не помнят кой ги е наел, по какъв начин им е плащал, не знаят къде се намира комерсиалният обект и прочие След осъществяване на инспекцията са издадени наложителни наставления за изтриване на безпричинно подадените данни. А паричните компенсации са получили отвод, оповестяват още от Национален осигурителен институт.

 Въпреки че инспекцията при този застраховател е приключила, специалистите откриват, че въпросният „ притежател “ се явява притежател и/или съучастник в голям брой други сдружения, които също подават данни за лица, обезпечени на висок приход, само че без импортирани осигурителни вноски. Чрез разбора на данните се доближава до огромен кръг от търговски сдружения - приблизително по 20, само че в някои случаи броят на тези сдружения доближава до към 100 на едно лице. В всеобщия случай се касае за ниско грамотни лица, които изпитват компликации да водят елементарен диалог, не са и чували за дипломиран електронен автограф (КЕП), само че все пак са вписани в Търговския указател като притежатели на капитала и шефове на десетки ООД или ЕООД.

Наблюдава се прекачване на сдружения посред им в разнообразни интервали, открива се, че компаниите се обслужват от едни и същи счетоводители, упълномощени от притежателя на компанията да го съставляват и да подават данни от негово име по електронен път с КЕП. В един от случаите е открит парадоксът да се подават данни за обезпечаване месеци след гибелта на титуляря на КЕП, който е едноличен притежател и шеф на ЕООД.

Тези компании са правили „ активността “ си на територията на няколко териториални поделения на Национален осигурителен институт (ТП на НОИ).

Всички тези компании са прегледани и оценени за измами, не всички са имали назначени лица и са източвали средства, само че при открити нарушавания и безпричинно подадени данни са дадени наложителни наставления за изтриване на подадените данни, както и разпоредби за прекъсване па заплащанията и възобновяване на изплатените компенсации, пишат от Национален осигурителен институт.

Заличени са данните на 140 лица. Подаден е сигнал в Министерство на вътрешните работи и прокуратурата за към 20 лица, притежаващи капитала и ръководещи десетки сдружения. Задържани и разпитани са служащи и и счетоводители. Има самопризнания, от чиновниците, че не са работили, а от счетоводителите, че са назначавани хора без да упражняват активност.

Как се вършат инспекциите?

Националният застрахователен институт реализира три равнища на надзор при изплащането на паричните обезщетения  - прелиминарен, настоящ и следващ.

Ролята на предварителния надзор преди изплащането на паричните компенсации непрестанно нараства посредством осъществяване на изчерпателен разбор на случаите, за които има индикации, че са вероятни злоупотреби с осигурителни заплащания, изясняват от Национален осигурителен институт.

Текущият надзор се прави от съответните длъжностни лица при преценка на правото на паричните компенсации преди тяхното погашение.

При подозрения за корист се подава сигнал за инспекция до контролните органи на Национален осигурителен институт и се стопира производството по разпределяне на компенсациите, помощите и пенсиите. Контролните органи правят инспекция в осигурителя, при която събират, откриват и обясняват обстоятелства и условия, свързани със спазването на нормативните актове на ДОО. Проверява се първичната счетоводна документи на осигурителя, основанието и верността на подаваните данни за наетите лица.

Същевременно се подава сигнал за инспекция до Областната ревизия по труда според нейната подготвеност, ревизира се за съществуване на търговски обект, както и искане на информация от съответната териториална дирекция на Национална агенция за приходите за осъществени от нея инспекции и проверки на сдружението, подавани данъчни заявления, регистрирани фискални устройства и т.н.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР