20 дни преди началото на учебната година се търсят 1000

...
20 дни преди началото на учебната година се търсят 1000
Коментари Харесай

1000 учители не достигат за новата учебна година


20 дни преди началото на образователната година се търсят 1000 учители за цялата страна, 600 не доближават единствено в София.

Най-търсени са началните учители. Следват тези в детските градини, преподавателите по непознати езици - най-много по британски, само че има оповестени места и за по-екзотични - китайски и японски. Дефицитни са и учителите по математика и осведомителни технологии.

Стартовата заплата на преподавател е 920 лв., а междинната за София - 1300 лв.. А Бургаски учебни заведения оферират и до 2000 лв. на месец.

От Министерството на образованието са безапелационни: свободните бройки ще бъдат попълнени в точния момент и няма да има класове без преподавател.

На този декор - рекорден интерес към учителската специалност в Бургас - 48 души се борят за едно учителско място. Кандидатите се усилват.

Ваня Кастрева - шеф на РУО - София-град: Това действително видяно е една обстановка, която е систематична. Всяко лято има възобновяване на педагогическите екипи, има придвижване на педагогическите експерти, тъй като сътрудниците ми - изключително в огромните градове - имат опция и за избор и при оповестяването на свободни работни места надлежно - те подхващат и такива стъпки.

За да има повече млади преподаватели - започва още една национална стратегия – „ Мотивирани учители “, която ще обезпечава финансова поддръжка.

Много учебни заведения оферират на учителите да работят на цивилен контракт или да преподават едвам по няколко часа - неналичието на щатно предопределение и финансова сигурност при тези случаи обаче демотивира някои учители.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР