20 държави от ЕС са получили общо 46.4 млрд. евро

...
20 държави от ЕС са получили общо 46.4 млрд. евро
Коментари Харесай

Позорно: 20 държави от ЕС вече получиха 46 млрд. евро по плановете си за възстановяване, България – 0 евро

20 страни от Европейски Съюз са получили общо 46.4 милиарда евро под формата на грантове и заеми по инструмента за възобновяване на стопанската система на съюза към края на 2021 година Това излиза наяве от първия отчет за осъществяването на програмата за възобновяване " Европейски Съюз: Следващо потомство ", посредством която се финасират проектите на обособените страни членки.

За съпоставяне, България към момента не е финализирала проекта си за възобновяване, който занапред ще се преглежда и утвърждава от Европейската комисия, като датите за това непрестанно се отсрочват във времето. Финансовият министър Асен Василев към този момент приказва за април като месец, в който се чака финалното утвърждение. Договорите за осъществяване на всички заложени планове би трябвало да бъдат подписани до края на 2023 година, а дейностите би трябвало да приключат до края на 2026 година

Докладът на Европейска комисия преглежда най-вече финансирането на огромния проект за възобновяване на Европейски Съюз, който е на стойност 806.9 милиарда евро (750 милиарда евро по цени от 2018 г.) е и отвън 7-годишния бюджет на съюза. Очаква се проектът да трансформира комисията в един от най-големите емитенти на дълг в евро.

За второто полугодие на 2021 година Европейска комисия е пласирала на финансовите пазари дълготрайни европейски облигации за над 71 милиарда евро при извънреден интерес от вложителите. При аукционите търсенето е надвишавало предлагането сред 7 и 14 пъти, което съгласно Илияна Цанова, зам.-генерален шеф на дирекция " Бюджет " на Европейска комисия, е " мощен сигнал за доверието на вложителите в еврото като валута и в Европейски Съюз ".

Постигната междинната цена на финансирането е 0.14%. Това е извънредно преференциално за страните членки, които са заложили заеми в проектите си за възобновяване и непосредствено се възползват от ниската рента. " В съпоставяне - в случай че в този момент Италия емитира 10-годишен дълг, би платила към 1.80%, Испания - към 1.20%, България - над 1.15% ", твърди Цанова, представена от Медиапул. България обаче на този стадий не счита да кандидатства за дългово финансиране по проекта, а вместо това ще емитира бумаги непосредствено на интернационалните пазари.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР