20 600 души са загинали в следствие на катастрофи през

...
20 600 души са загинали в следствие на катастрофи през
Коментари Харесай

Къде в Европа е най-безопасно да се пътува?

20 600 души са починали в резултат на произшествия през предходната година на територията на Европейския съюз. Това прави 46 жертви на всеки 1 милион поданици. Това е с 3% повече спрямо миналата 2021 година, като специалистите отдават това на възобновеното ниво на придвижване по пътищата след пандемията. В съпоставяне с предпандемичната 2019-а обаче, в този момент Европа дава с 10% по-малко жертви.

Трима от всеки четирима починали са мъже. Половината от жертвите са изгубили живота си при катастрофи на междуградски път. Близо 40% от тях - при ПТП в града.

Останалите смъртни случаи са при произшествия на автомагистрала, съобщи Нова тв.

Статистиката на Европейската комисия, що се отнася до ролята на жертвите в придвижването, сочи, че съвсем половината от починалите са се намирали в автомобил – било то в ролята на лидер или на пасажер. 18% от жертвите са пешеходци. Близо толкоз са и починалите управлявали мотор или мотопед, а 9% са изгубили живота си до момента в който карат велосипед.

Най-безопасно става известно, е да се пътува по пътищата в Швеция, където през предходната година са регистрирани 21 смъртни случая на 1 милион души население. Около междинния брой за Европа са били жертвите в Германия, Франция, а ненапълно даже и в Гърция, където на 1 милион поданици са починали надлежно 34, 49 и 58 души.

Най-голямо намаляване на смъртните случаи през последните няколко години има в литва, където през предходната година те спаднали с една трета. А най-голямо е нарастването в Малта. Там за последните 3 години починалите при произшествия са двойно повече.

Къде сме ние? Очевидно, в дъното на класацията, като след България се подрежда само Румъния. У нас през предходната година, на всеки 1 милион българи, 78 за починали при случай на пътя. Въпреки, че всяка година техният брой понижава с към 5%, той към момента остава прекомерно огромен. Особено на фона за междинния за Европа.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР