20-30% ръст в цените на горивата у нас прогнозират експерти

...
20-30% ръст в цените на горивата у нас прогнозират експерти
Коментари Харесай

С колко ще поскъпнат горивата при ембарго на руския нефт?

20-30% растеж в цените на горивата у нас предвиждат специалисти при вероятно ембарго на съветския петрол. От единствената в страната рафинерия за горива обясниха, че сега не виждат действителни други възможности.

63% от модифицирания петрол е с съветски генезис за първото тримесечие на тази година, показват от „ Лукойл Нефтохим “. В момента – 100%, тъй като предлагането на други възможности е мощно лимитирано.

„ В момента не виждаме действителни други възможности, защото на нашия пазар няма предложение на други сортове петрол. Технически можем да преработваме петрол от Близкия изток и Северна Африка, само че това понижава потенциала на рафинерията и действително не сме се опитвали да подвигаме каузи на " непроектната " суровина над 50%, поради софтуерни ограничавания “, гласи позицията на рафинерията.

От Центъра за проучване на демокрацията считат, че България елементарно може да замести съветския петрол. Костанца Рангелова, Център за проучване на демокрацията

„ Суровия нефт и петролните артикули най-вероятно ще скочат с най-малко 20-30 %. Международните пазари реагират извънредно на риска “, разяснява Костанца Рангелова от неправителствената организация.

От Българската петролна и газова асоциация желаят страната ни да е измежду изключенията при ембарго, написа bTV.

„ Да нарушиш верига от доставки, която е градена последните 30-40 години, за шест месеца да изградиш напълно нови, постоянна и на рационални цени доставки, на мен ми се коства случка, изключително за Източна Европа “, сподели Живодар Терзиев от асоциацията.

Министърът на енергетиката Александър Николов удостовери, че ще желаяме да бъдем изключени от петролното ембарго.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР