20-25% са имунизираните срещу коронавирус български граждани, съобщи здравният министър

...
20-25% са имунизираните срещу коронавирус български граждани, съобщи здравният министър
Коментари Харесай

Колективен имунитет срещу ковид? Възможно е някоя есен

20-25% са ваксинираните против ковид български жители, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. По данни на СЗО пък имунизираните здравни чиновници у нас са 20%, а ромите с две дози ваксина са едвам 10% от общата популация.

По данни от осведомителния портал, приключилите имунизацията си против ковид у нас са 767 723 души.

На фона на ниското имунизационно покритие Министерство на здравеопазването предприе стъпка за изясняване какъв брой са хората, които са се срещнали с вируса. За задачата частни софтуерни компании събират всички данни от лаборатории, лечебни заведения, общопрактикуващи лекари в обща база, която оттова насетне ще бъде навреме обновена. Според здравния министър анализът на тези данни ще добави картината на общия имунитет от позиция на хората, които имат антитела не от ваксина, а от среща с вируса.

За изходна точка на това решение послужи непредставително изследване на верига частни лаборатории, които изследваха за антитела против COVID-19 проби на инцидентен принцип. Например пациент с неврологично заболяване отива да си направи кръвни проучвания, пускат му и проучване за антитела, става известно, че се е срещнал с вируса, даже да не е подозирал. На база изследвани над 2600 проби в разнообразни регион от страната лабораториите установяват, че евентуално 43% от българите имат антитела след среща в вируса.

Какво свърши за малко повече от месец служебното управление на здравното ведомство - приоритизира имунизирането на възрастното население над 60 година, ускори осведомителната акция (на страницата си във фейсбук), разшири достъпа до ваксини с пунктове в паркове и молове, а от дни обмисля тактика за усилване на интереса към имунизациите в ромската общественост. Въпреки всичко поставените дози ваксина (дневно) рядко надвишават 15 000, освен това някои от тях са втора игла.

Защо към този момент няма интерес можем да предположим - уверените в изгодата от имунизациите се имунизираха в първите седмици, оттова и по-високите стойности, с които се хвалеше предходното държавно управление. Сега този % хора съвсем е привършен, скептиците би трябвало да бъда убеждавани, а на антиваксърските настроения би трябвало да се противостои с по-солидни причини от обещанието да паднат маските.

Работят ли тласъците?

Опитът на други страни демонстрира, че резултатът е краткотраен. В Съединени американски щати към този момент бяха употребявани по-нетрадиционни тласъци за интерес към имунизациите - безвъзмездни карти за метрото, билети за концерти, някои компании подтикнаха чиновниците си финансово, в Мериленд даже раздаваха по 100 $ награда на вакксиниран щатски чиновник. И все пак здравните управляващи трябваше да признаят, че задачата 70% американци с най-малко една доза до 4 юли е неизпълнима.

Служебният министър Кацаров изрично отхвърля опцията за материални тласъци за имунизация. И това е заслужено по отношение на тези, които към този момент се имунизираха. Не е ясно обаче по какъв начин ще бъде уверено ромското малцинство, което е изключително плодороден терен за всевъзможни антиваксърски теории (не че това е проблем единствено при ромите). Колко ще са потребни водачите и религиозните водачи, следва да разберем. Сред ромските представители на шоубизнеса, чието подпомагане също се търси, към този момент изключително вдъхновение да оказват помощ не се вижда.

Първенците по сложени ваксини Израел сякаш напипаха вярната посока, когато започнаха да освобождават ограничаващи ограничения за имунизираните - не се постанова да прибагват до материални и финансови тласъци, единствено анулират рестриктивните мерки за избрана група хора, правейки я мълчешком привилигирована. Ресторанти за имунизирани, концерти за имунизирани - по този начин без да включват думата " наложително " в акцията си съумяха да се приближат до заветните 70%.

У нас упоритостите са в края на лятото (към 31 август) да има 4 млн. души със приключен имунизационен цикъл. Това са тези 70% от възрастното население, които са по правилник и цяла Европа гони. Според статистиката за страната досега, сходна цел е фантазия.

Додйе ли времето на непопулярните ограничения?

Според специалисти времето за предприемане на непопулярни ограничения е пристигнало и даже влизането в зелената зона не би трябвало да анулира тяхната неотложност, в последна сметка делта разновидността не е зад ъгъла, а към този момент е у нас.

За корав метод обаче никой не смее да приказва, ние сме или в избирателен, или в някакъв промеждутъчен " длъжностен " интервал. Още при старта на така наречен първа фаза от имунизациите против коронавирус основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев допусна, че чиновниците в обществени домове би трябвало наложително да бъдат имунизирани - те работят с рискова група, в която смъртността от коронавирус е 80%. Това не беше направено, макар че доста домове станаха огнища на ковид, импортиран от някой неимунизиран чиновник и значително възрастни консуматори починаха. Тази мярка към момента се загатва единствено като пожелателна, вместо като неизбежна.

Ваксинационното покритие измежду здравните чиновници също тлее на дъното с едни 20%. Предполага се, че останалите са преболедували, въпреки че и това би могло да се оспори в всеобщия случай. Те също работят с рисков континтген - заболели хора.

Държавните и общински чиновници са другият сегмент, който може да попадне в тази група - огромна част от тях контактуват всекидневно с жители, пореди естеството на служебните си отговорности - и са в риск, и могат да бъдат риск.

Между 20-25% се движи делът на имунизираните учители и възпитатели - и не се обрисува отлепяне от тази наклонност най-малко до есента. От степентта на имунизационно покритие при тях значително зависи естественото протичане на новата образователна година и измъкването от безпределно проточилото се отдалечено обучение.

Интересна е обстановката и в туристическия отрасъл. Днес оттова пристигна предложение да се подтиква притокът на туристи от чужбина с оферта за гратис имунизиране у нас. Какво тъкмо ще подтиква сходна концепция - първо, огромна част от чужденците, които могат да решат да почиват където и да било са със документ - или към този момент са имунизирани, или са преболедували, или имат негативен PCR тест. Трудно може сходна концепция да ги окуражи занапред. Освен това разновидността за краткотрайно пребиваващи е имунизация с еднодозова ваксина, от която страната има въпреки всичко стеснен запас.

За да бъдат привлечени за идеята на българския туризъм, чужденците би трябвало да са уверени, че там, където отиват, в действителност е безвредно. Вярно, че че сега сме в зелената зона, само че както към този момент сме се убедили нещата доста бързо могат да се трансформират. Достъчен е един репортаж за неналичието на какъвто и да било епидемиологичен надзор по немска телевизия, с цел да секне потокът от туристи. Така стана предишното лято, когато черноморските ни курорти опустяха. И все пак единствено един курорт (засега) вкара условието за имунизиране на личния състав и постави стикерите 100% ваксинирани.

Лошото на непопулярните ограничения е, че са непопулярни. И евентуално и служебното държавно управление ще си ги спести. А след 11 юли - да му мислят другите. В последна сметка, в случай че не тази есен, идната може да стигнем заветния групов имунитет. Където не става с целесъобразна ваксина, се намесва природата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР