2. Св. апостол Яков Зеведеев (Иаков Зеведеев), брат на св.

...
2. Св. апостол Яков Зеведеев (Иаков Зеведеев), брат на св.
Коментари Харесай

На Втория Ден От Светата Седмица Почитаме Дева Мария! Ето Какво Гласят Традициите

2. Св. деятел Яков Зеведеев (Иаков Зеведеев), брат на св. Йоан Богослов († 44 г.) - той е един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос. Брат е на обичания Христов възпитаник св. ап. и евангелист Йоан Богослов.

Веднъж Иисус Христос минавал по брега на Генисаретското езеро и видял Якова и Йоана да кърпят мрежите в кораба. Той ги повикал да вървят след Него. Те, като оставили татко си Зеведей и надничарите в кораба, тръгнали след Спасителя.

Въпреки че били непрекъснати слушатели на. Христовата проповед и непосредствени очевидци на Неговите чудеса, Зеведеевите синове изначало не могли да схванат изцяло възвишения темперамент на Неговото божествено обучение. Проповедта за Царството Божие те разбирали не в нравствен, а в дословен смисъл, като царство земно, политическо.

Той бил осечен с меч от Ирод в Иерусалим през 44 година при император Клавдий. Той е вторият след архидякон Стефан страдалец.

Преданието, че св. ап. Яков е проповядвал в Испания, не може да се одобри за правилно, тъй като то опонира на сведенията за живота му, който намираме в Новия Завет. Но светите му мощи били по някое време пренесени в Испания и през днешния ден испанците почитат св. ап. Яков като собствен настойник.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР